Friday, January 29, 2010

Semokap


Pase kakak awok yang cakap dan mengesyokan make awok postingkan loghat semokap le hari ini. Name glame kakak awok kat kampong Kak Eh, kalo tanye name sebeno Rosniwati nungkin orang tak berape nok kene. Die lebih glame dengan Eh. tapi bukan die yang awok maksud semokap tu. Awok cite kan name kok awok je. Gamok ade yang kene kot.

Rame orang kat dunie ni semokap, ate mane tak semokap harte dunie. Kalo ade yang tak semokap tu kire makam tinggi tu. Tapi moh semokap sangat pun tak elok juge. Bio le bepade-pede semokap tu. Tapi kate semokap tu memang wujud bagi yang kuat tamak halobenye. Kalo yang biase je kite sebut tamak je, tapi kalo lebih sikit , itu dah kire semokap le tu. Biase nye orang semokap ni memang melampo tamaknye. Tapi awok rase kalo ikut Quran memang le semua manusia semokap kerane ade ayat mengatekan lebihkurang : Apabile maknusie di beri segunung emahs make die akan cari lagi gunung emahs yang lain. (Ayat ape surah ape ustaz ustazah tolong le hambe yang daeh ni) .Kan semokap tu.

Awok rase yang bejaye melawan hawe nafsu je yang di kire tak semokap. Kalo ikut hawe nafsu memang le semokap. tambah pula nak meningkatkan tahap nafsu kepade nafsu yang terbaik bukan le mudah. Labun boleh le bab mengamekannye belom tentu. Kalo dah tak semokap memang le makan nafsunye sudah meningkat, Insyallah. Awok mengingatkan diri awok supaye tak semokap yakni hubbud dunya (cinta dunia). Riso awok nengok gelagat maknusie yang cinte dunie sampai sanggup melakukan ape sahaje sampe tak peduli hale haram. Ish ..... ish ....

5 comments:

PakNgahYobKider said...

semokap tu adik beghadik hakap le tu. Aje memang hakap bebenor puok-puok ni ngabihkan duit ghakyat...contohnye kalu muat ayat belabun...

Hanz_Azdi said...

yer ler Pak Ngah, teman bese gune 'hakap' ato 'jobe' ato 'tamak halobe' aje untok rujuk sikap tamak ni yg tak pueh-pueh ni, semue die nak kaut, sapu...'semokap' ni kire bende baru masuk dalam kepale, tak penah dengo pun sebelum ni pun...hehe...btw, terime kasih ler sharouk.

Mamamat said...

Salam semua
SEMOKAP tu kate ringkas untuk Tamak Hakap Haloba.
Macam juge BAH untuk Banyak Ayor Hujan
Tak ker gitu yeop?

Sharouk said...

Aje beno PNYK same je kedue due tu.
Bende yang sama Hanz Azdi satu tok satu pah juge.
mamamat dah nengok Pak Ngah Yob Kider, awok baru nengok ari ni, elok beno link kat loghat kuale tu.

tajnur said...

Salam!
Sebenornya selama ni, secara umumnya kite ada tiga kategori. Pertama loghat org Kuale Kangsor, Loghat org Paghit dan loghat campor2 mcm sebelah Ipoh, Teluk Intan dan Setiawan. Oleh kerana hidup teman ni dr kecik meghantor2, kighe campor2le. Kalo nyebut hakap/semokap, chikei/chikoih dsb terime belaka...