Monday, January 25, 2010

Engkoh.


Kalo engkoh je tak jadi, die mesti dengan engkohnye, haa baru jadi. Tapi moh deme nak balun engkoh je pun ijak le saloh. Kot suke kome le, janji tak haram. Kalo koje haram pun rame orang buat. Ni koje tak haram buat je le kan. Bini awok gemo awok base gitu, pase die banyok beno pantangnye orang konservatif le katekan. Ase koje tu tuhan tak maroh , buat le kan.

Anok awok kat Jordan ade ber skype dan die memesan beberape barang( ala belacan ,pes Tom Yam, pes nasi goreng, santan, baju IC lesen memandu dll). Kebetulan ade orang Sayong nak ke Jordan nganto barang anak sambel bejalan-jalan. Awok pun pukoi talipaun (ni orang tue dedulu nyebot telefon, yang awok heran tu pase ape kene pukoi). Engkohnye yang ngangkat talipaun tu kawan awok kat SM King Edward VII Tepen dulu, Encik Hamdan anok Haji Shah. tapi mase kat Sayong tu anok Haji Shah yang tekene Di Konde. Tapi rame juge awok kene anok haji Shah ni macam Cek egu sakinah dan Yop Asmat Ainu. Tapi awok ngirim barang betui-betui awok sukat 2 kilo sebagaimane yang Medan (awok manggel Medan e pepet) syaratkan.

Awok heran juge Skype ni, tau pase ape. Engkohnye kale pake WebCam dan bercakap dengan anak di Skype kat Jordan dari Kuala Kangsar free je, tapi kalo cakap pake talipaun kene bayo pulak. Pelik aku, tapi pase jauh gamaknye bunyi sangkut-sangkut le sikit berbanding talipaun. Kale mengkome ade anok jejauh baik pake internet cakap free je. Siap boleh nampok gambo kat tempat die tamboh pulak die pake lap top jadi boleh bawok kulu kelo nunjuk kan romah die.

Tup-tup BEDERANG bunyi besen jatoh kat luo romah, awok ingatkan ape tadi bedero juge darah. Engkohnye kucing kene halo dek jiran sebelah lompat dari rumah sebelah teruhs tojun ke romah awok. Tengok khusyuk buat koje aje mudah tekejut. tapi bile sedo tu nyadin aje awok.

7 comments:

kakcikseroja said...

Salam Yop..

engkohnye deme ada anok belajo kat Jordan.. Alhamdulillah... teghang ati anak mike, yop.. :)

Anonymous said...

masyaAllah..engkohnye cek egu udah berblog ye..agakk...udah IT sesgt ler ni..mmg udah tersengih2 jer bila awk baca ngonyen2 cek egu ni..ngajor mana plak ni?..sian bebudak sayong udah x kena ngan cik Ok ..

Anonymous said...

salam CikOK
dh ada anak teruna ghope nyer CikOK, boleh ler kite berbisan

Sharouk said...

Ate menglome tak taip name mane awok nak cakap lebih. Sape kome ni anok sape dudok mane. haa kan banyoksaoklan tu.

Sharouk said...

kakcik seroja dah izin Allah gitu. Alhamdulillah. Memoge anok kite semue jadi baik bile belajo gitu, kat lain harapnya gitu. Kite dulu pun bukan aliran agame jugak kan. Alham,dulillah Allah izin juge kot moh baek sikit.

tajnur said...

Salam!
Ajer nye org dulu2 yg ada dusun doghoyan engkoh2 belaka, Apa idaknye, bile musim doghoyan, kemain engkohnya sampei nak berkembut rokok pun bersiut dgn duit koghoteh! Jgn marah, idak ler semua!

Sharouk said...

Tajnur kata engkoh engko tu awok rase maksudnye angkuh. Sedangkan maksud engkoh yang awok faham ialah rupa-rupanya.