Thursday, January 14, 2010

Jelabas


Tak lain tak bukan memang pembawak molot kalo cerite bab jelabas ni. Sementang le awok pun jelabas juge. Deme kate tengok die tu ade taik lalat kat bibio die, padan le molotnye jelabas. Ate mane nahannye lalat buang ayo beso kat bibio awok. Kalo mase kecik dulu awok tahu berok die menyebabkan awok jadi jelabas, mau awok kokak terus lalat tu. Telan lalat tak ape kan? Dikabokan di kedue-due sayapnya ada penawo dan racun. Jadi moh ditelan tak memudaratkan awok le kan.

Awok jadi jelabas dulu ni sampe sekarang sebab murid awok le dulu. Ce kome bayangkan bile awok maroh kat anok murid awok mase memole mengajo, bawok sampe ngigo. Koman-koman siang marah, malam sebelum tido mase tengoh tabik cicok kaki tu terase je menendang ponggong budak yang awok marah tu. Dah le gitu maroh tu dekat seminggu baru rede. Itu cerite dedulu, mase daroh tengoh panas. tapi itu yang awok tepikio, moh rope ni selalu mau gile awok. Jadi ape yang awok lakukan, bile awok marohkan bebudak awok balun cakap ikut sedap molot (jelabas) sampe awok maki hamun le deme, tapi ijok le awok carut deme tu. Setakat maki hamun je, tu yang deme ngabo awok molot tu jelabas.

Mase awok ngajo tu teringat awok kesoh molot awok yang jelabas ni le. Budak tu bagus tapi nyemedang ponteng program awok yang sepatutnye die sertai. Jadi pase maroh awok maki hamun le budak tu didepan kekawan die. Moh orang perempuan le di sampe le ape awok maki kat die. Die pulak yang hot kat awok. Ropenye dipakatnye dengan abang die, abang ipo die nak balun awok. Ce bayangkan mase abang ipo die datang kat sekolah dengan abangnye, abang iponye siap lilit tangan die dengan rantai (kire ade niat nak balun le tu). Tapi silap budak yang awok maroh tu, die ngadap awok sebelum abang ipo dan abang die ngadap, siap die cakap cek egu ni baek (die cakap bukan awokkkk)tapi molot tu. Rengkahkan cerite story punye story, lah lah abang ipo die tangge lilit rante tu dan salam dengan awok dan mengucapkan selamat berkenelan le pulak. Itu le satu satunye kesan nyate molot jelabas awok ni . Alhamdulillah selamat awok.

Jelabas = molot tak ade insuran (istilah sekarang ni le)

8 comments:

ummuaimi said...

Orang 'Jemuan'sebut 'Jelabah','kota lama'sebut 'jelabeh' tempat mike 'jelabas'? ke

Sharouk said...

Awok rase beze mengayekan bunyi je. bah dihujung tu awok sebut macam awok sebut bas bukan sebut bah (banjir tu). Lebihkurang kota lama juge, kekadang

kakcikseroja said...

kalo kat kg teman - kg Loh tu, perkataan tu disebut jelabah..

Din said...

Maaf, nak tanya boleh?
Apa maksud "gejele" ya?

tajnur said...

Salam!
Nak nyebut Jelabas ker atau Jelabeh ker idak ler ketara maknanya cuma antara Paris dgn Boston (cannon) jer! Tapi kalor jelebeh dgn jelabak hah mmg ada beza!

man said...

kalau jelebor ?

Sharouk said...

Ade sesiape yang tau maksud gejele yang ditanye oleh che Din kite ni. Bagi tau yang mane e tande, yo kasi jelahs sikit.

Din said...

Terima kasih Sharouk. Saya dah tahu maksud jegela. Bukan gejela sebenarnya. Jegela atau orang jegela maksudnya dalam loghat Perak ialah pelawak. Ada dalam Kamus Dewan.