Tuesday, January 5, 2010

Kose

Gambo anok awok .
Kose je rambut kamu tu ape ke he nye. Kusut masai tu le kata mudah bagi menggambarkan kate mudah kose. Memang tak lain tak bukan melainkan menceritekan keadaan rambut kite le. Biasenye rambut kose lepas main(tak kire le main ape, main bunoh setan ke), lepahs koje, baru bangun tido, biase le. Kekadang molot awok ni bise juge bile sesekali mengeluokan kate. Misenye, awok ada moyang , yang awok pangge yang aje. rambut die nyemedang aje kose jadi awok ngelo die Yang Kose. dah arwah dah yang tu Al Fatihah. Rope die pun awok ingat serope dengan cucu die yang awok pangge Acik (name sebeno Rashid bin Itam Jaafar pun dah arwah, Al Fatihah).Dok kat Kelang.

Tapi kat kampong awok ade kisah rambut kose yang ssssangat menarik. Kisah orang kampong awok ni lame doh, emak awok yang ceritekan. Pade awok pangkat Pak Cik le , nyemat orangnye tapi koje kampong le rendah je. Name bio le sebab cerite ni kot malu lak die, tapi kot ade orang lame yang bace blog awok ni tentu le tau kesoh ni. Cube bayangkan waktu tu tengah kenduri dan die orang (pasangan mempele tu) baru aje diakad nikohkan. Lepas nikah pegi le deme berehat kat bilik. Tapi orang masih rame lagi (kawin orang dedulukan). Tengah-tengah orang rame makan , tetibe yang mempele perempuan keluo bilik menonong ke bilik ayo dengan rambut kose. Orang mole le ngonyen dan terlopong molot deme. Mase mak awok cite tu dalam ati awok ngenangkan pak cik tu, ish dah tak dan dan. Yo le nunggu malam sikit ini tengah tetamu rame. Tak le saloh , hale koje deme tu kan. Tapi sampe kose rambut bini moh tadi di mekap lelawa.

Dah arwah belake le mempele tu Al Fatihah (terime kasih kerene kome banyak bace fatihah kat blog awok ari ni, arigato semoge diberkati Allah jue). Tapi awok rase baik buat perange macam mempele tu tak pe sebab hale. Ni rame bebudak Islam buat koje tak senonoh, lepahs tu humban anok ke merate tempat. rasenye yang humban anok tu seumo hidup akan menghantui kehidupannye. Jadi baik le cegah. Awok pesan kat mude mudi jangan berdating. Ale cek egu pun buat. Mintak maaf ye dengan bini awok ni awok tak buat koje dating berdue-due. Jadi awok layok pesan jangan dating kat mengkome yang gate berdating tu.

2 comments:

Hanz_Azdi said...

hehe..rambut teman habeh kose digaru ngan tangan teman bile tgh serabut kepale memikior sesuatu.

Sharouk said...

Jangan garu sellau kate deme nanti botak.