Monday, January 11, 2010

Engkoh biase sebut engkohnye....e pepet

Ni gambo mase koje kontrak kat Sungai Buloh. Awok dreba Dampa tu dan Ckigu Duan dudok kat sebelah tu. Yang tak bebaju tu Che An Otai Kg Boye dan yang lagi sorang tu Duan juge tapi die ni dah bute matenye dok KL.

Bile belabun baru tejumpe kate-kate loghat Perak ni. kalo tak nguit dok romah je, entah le. Dengan bini pun aku tak berape labun loghat. Bukan le die getik loghat Perak tu cume doh tak biase. Ate dok felda mane nak labun kuale sangat. Buat blog ni aku sesorang aje die bukan minat koje ni, dulu die nyeling juge bile aku hadap PC ni. Tapi awok ngabo, awok tak minat koje chat menge chat ni. Takkan le aku yang doh nak tue tobin ni ade orang minat lain le kot aku kaye macam Datok Kay. Engkohnye bini aku ni spesis Perak murtad juge. marahkan anak murid yang murtad Perak tapi orang sebelah pun tak berape nak biase. Tapi dalam tak berape minat tu ade juge die bagi kate-kate loghat Perak kat aku.

Boss aku lame ade bagi aku loghat Perak, tapi awok nyemedang lupe. Bagi kejap tu ingat le, bile asyik je koje lain lupe le aku. Aku kuat pelupe sejak jatoh moto ari tu. Engkohnye boss lame aku die link kan blog awok dalam blog die. Segan pulak orang beso nengok blog aku ni. Ni blog die dah lawa dah. Yang pertame link kan blog aku kat laman blog die ialah ikut suka aku ISA, engkohnye die link ke bawah tajuk Laman Ilmiah blog awok. Awok nulihs loghat ni santai je, die masok laman ilmiah segan beno juge awok. Tapi ape he pun terime kaseh kerane link tu. Lepas tu satu-satu kekawan link kan blog die. Seronok awok weh bile kekawan link gitu. Lagi awok nak ucap terime kasih pade Dango mamamat pase dia bagi link lagi baik punye letak kat atahs belah kanan blog die. Terime kasih awok kat Dango Mamamat.



Yang suke gune loghat engkohnye ni kawan aku Duan. Dia dah jadi orang kuat Johor ngajo kat sane. Ari tu die ngajak anok die kawin bulan 11, taun 2009. Malu awok tak dapat pegi pase awok ade he lain. Duan kalo engko bace blog aku aku mintak maap bebanyok. Lagipun bile dekat lawan jauh, kalah le jauh. Tu le kamu dok jauh beno sampe Joho tu. Moh le balik ke Kuale balik ke. Kite bangunkan Kg Boye kite tu, ape ke he nye macam kg tebio aje. Kale Duan belabun tak ade kate engkoh macam tak sah le . Tanye Acik die Li orang kuat Sekolah Kebangsasan Beluru. Acik Li hande orangnye, engkohnye die ni ade ponah berentap dengan samseng Cina Karai. Dibalunnye kanje Cina (ketua Kongsi Gelap dengo nye) tu. Kecik aje orangnye tapi jangan buat pase. Apak die lagi hande, dodol gaul dengan tangan je. Setakat batang pisang tojah dengan jari tembus. Gamaknye Che Li nuntut kat bapak die kot. Sape nok belajo silat ke Taekwando ke boleh le belajo dengan die.

Engkoh = rupa-rupanya

4 comments:

Mamamat said...

Salam tuan
Engkohnye kite same yer .. same2 teghojun sungei peghak. Mike di ulu, teman di elo.

kakcikseroja said...

Salam Yop..

bile mike sebut pasei Kg. Beluru (sebelah Kg. Ribu, yak?) teghingat pulok teman kat kawan mase SMBM dulu.. Alfonso namanya...

Kalo mamamat teghojun kat elo, teman pun teghojun kat ulu. Siap begayut kat ako pokok aghe lg. :)

Sharouk said...

Reropenye kome bedue ni sekolah kat SMKSTA Manong, awok tengoh ni ngajo kat situ le.

Haji Ahmad Kamal said...

Bile mike kate Kampong Boye tebio, memang beno. Walopon teman setahun, sekali due, saje balik ke kampong terase beno laih nya kampong teman ni.

Jalan amat sempit dari romah mike ke elo lalu jambatan sempit dekat romah Arwoh Tok Cek Wahada teruih ke kubo lepaih tu lalu dekat rumah tok Usop sampe ke sekolah.

Bebudak kate 'horror'nye jalan ni.

Bukan teman nak kate, kalo di belah Lenggong dan Gerik, jalan rope ni boleh dikatakan dah tak ade.

Teman cadangkan suroh JKKK, minta beso sikit jalan, perbetui mesjid, perelok dewan. Kalu betoi kena gayenya, duit stimulus package banyok. Insyaalah boleh dapat.

Kekadang tu teman nengok tempat lain melimpah ruah projek di kampong2 tu. Cuma teman rase approach kite kena betui.

Benda ni pun keroje baik untuk orang kampong.