Monday, January 18, 2010

Jelepek


Ade seorang murid bertanye dengan seorang guru perempuan yang datang dari Perak. Ape makne reben teben dan jelepek? Cikgu tu cakap ish mane ade dalam kamus. Punye le kaco cikgu tu. Tu satu keh, lagi satu keh ade seorang guru lelaki pulak juge dari Perak, aku sendiri tanye pase ape kamu tak tau loghat Perak. Dia jawab sebab kami ni educated sikit. Ceh educated ape ke jadah sampe loghat Perak pun tak kuasei. Ce bace Hikyat hang Tuah sampe banyok bahase die tahu, loghat ape tah lagi tu yang die boleh jadi wakil Sultan sebab tu le. Aku kate lagi meh kamu lawat laman blog ni, Profesor lagi siap bukak laman blog bersisipan loghat Perak lagi.

Maaf le mukaddimah ke situ le pulak tak fokus kepade jelepek. Ate jenoh ngabo kat deme tentang bagusnye loghat ni, kat orang Perak tu sampe jelepek ngabo kat deme, eksyen le deme tak syio loghat Perak. Sedangkan awok rase kan besar kemaluan guru perempuan tu pase tak boleh jawab loghat sendiri. Yang kawan aku tu kalo dibanding dengan Profesor tu, haa amacam mane lagi educated (kalo mike bace jangan mare). Banding jangan tak banding haa haa haa. Maaf tegeram sikit, kalo deme ni pun hilang jati diri Peraknye mane rope deme nak bangunkan semangat Anak Perak.

Teringat mase kat MPSI Tg Malim Perak. Persatuan anak negeri lain kalo mesyuarat berbangge dengan dialek memasing. Alih-alih kat persatuan anak negeri Perak awok dengo deme labun bahase standard. Awok geram awok balun sesorang (mase ngene diri )loghat Perak, tapi deme nohin juge, apoh tak hajab deme. Awok tak peduli awok sesorang je le yang bante labun loghat Perak, yo deme jelepek dengo nye.

Bile masok sekolah aje tahun ni awok mole le jelepek bile malam. Ate pagi sekolah, mesyuarat nyemedang awe tahun ni. Lepahs mesyuarat awok tak balik teruhs belatih takro dengan bawoh 18 tahun sampe pukoi 6. Solat kat sekolah baru balik, moh pukoi 6.35 baru sampe romah. Dulu awok cerah le orang nye. tapi bile awok mole ngajo PJ tu yang Yong Gerik (Isteri sepupu arwah Mustapha al fatihah) tego awok pase doh gelap sikit. Jelepek-jelepek tu bile ngadap blog kesayangan awok ni cerah mate, sampe bini pun jeles. Apetoh lagi ngadap bini kan.

Jelepek = letih yang amat sangat

8 comments:

tajnur said...

Salam!
Mane tak jelepek ni Yop, asekan bukok skolah je, pendaftaran bebudak, yuran tak habih2 bayor suku, bayor skerat, bayor semua tapi tak nak bayor PIBG dan yg betukor2 skolah ler tapi nak ngisi fail peka sains, kemahiran hidup kejap2 tu nak juge, latihan rumah sukan, mesyuarat panitia, nazir2 pun sibuk mundar mandiu, kengkang ghaser nya! Iyor jelepek Haghap2 jangan tumpor udah ler!

Hanz_Azdi said...

oghrang khabo cekgu zaman ler mane ade banyok mane kroje kat skolah. Engkohnyer teman salah, kome cekgu semue byk kroje ye? & tak pronah mengelat & mengulor. iye sunggoh, jgn sampe kome jelepek, tumpor, udah ler.

moge-2 kome semue cekgu semalaysia tak rungut rangat hingge jadi rebe, hapah 1 kroje tak jadi udoh ler...hehe..relek cekgu u can do it... cecekgu pastinye kene tenang & terus berkhidmat ler dgn ikhlas & dedikasi demi membangunkan anak bangsa, demi agama & negara.

insyaAllah.

Sharouk said...

Tajnur, buat le blog. ke doh ade?

Nak rase mengenge, meh le jadi cek egu.

orang lempor said...

Salam,
Teman beri tabik spring kat mike..makin saghi makin power vocab peghak yang keluor..riuhkan base peghak seantario negeri..
Arwah tok anjang Ramli bapak pakcik Zubir tu atuk sedare teman..

kakcikseroja said...

Salam Yop...

sejak teman ada blog ni, ghopenya ada ge pekdahnya. Teman jenjalan ke sana ke maghi, jumpa blog 'kawan2 peghak' yang masih pekat loghatnya. Dapatle teman belabun balik dalam loghat yang same walopun cuma di maya. Dah lame dok kelumpo ni, loghat sendighi pun ikut tumpo.. ate mane gayenye?

sharouk said...

Tolong pakat sebokan blog yang berloghat Perak yo kasi gempaq kat Mesia ni

kakLuna said...

kume pun rase bangge beno udah ada bbrp blog gune bahase peghak pekat. bile ati libang libu, dpt baca blog kome ni..terhibur ati kume...

tajnur said...

Salam Sharouk!
Nanti2 ler Yob, buat maser ni tgh tak menang tangan! Lebang libu dibuatnyer...