Tuesday, December 28, 2010

Mengelejang ( e pepet semua )

Moh takut bebeno, tak pun moh geli bebeno, moh sedap bebeno, ape moh lagi ya.Haa kot moh nekmat bebeno, moh seronok bebeno, moh sakit bebeno. Seknike moh ni ditunjukkan dengan satu aksi badan yang dalam keadaan geli geleman yang amat sangat. Macam mane nak gambokan kan aksi mengelejang ni yak. Ni kene buat video ni.

Kalo bini awok ( Ep ,bukan lain yak ) nengok kucing kecik memang mengelejang abeh le denye. Siap jerit histeria lagi. Die ni entah ape pasenye entah, takut bebeno kat kucing. kalo tengoh dudok elok elok kat kerusi, mahu die melompat kat atahs meja, pase dek takut bebeno kat anok kucing ni. Awok pulak kalo nengok kucing apoh awok tak hajap, tapi kalo nengok ulo dok dekat awok mahu juge mengelejang awok ni. Kalo kat luo lantok le awok bio aje le, tapi mengelejang awok, kat ulo kalo masok romah awok balun juge, tapi kene cari galah yang panjang le.

.....................rehat jap gi kede gambo...............

Lagi satu bab mengelejang yang awok tak ponah tengok depan mate, tapi kat Mesia ni hari hari ade berlaku bende tu. Iaitu kemalangan jalanraye. Deme kate, antarenye adek awok Mie kate. Awok baru nengok budak kene langgor dek moto. Mengelejang budak tu kat situ, sakit bebeno. Tangan dan pehe dah tekule patah lenyek dek kerete. Awok nengok kat dalam klip video pun awok ngeri (moh kome kuat pegi le kat www.karingeri.com ( kalo tak saloh le lupe le pulak). Tapi bile awok nengok ngelejat juge awok rase, nengokkan deme tu mengelejang.

Yang awok heran tu yang Mat Rempit berani beno merempit tu ape pase, nak tumpo beno ke gamoknye. Kalo bebeno kome nak tumpo baek kome tumpo pegi kat Palestin tu kome lawan Israel haram bejadah tu. Yo mengelejang melawan Israel dari mengelejang tebongkang tengah jalanraya. Ijak le sesie je, dapat juge mati syahid kan. Awok nyakap je kot, kot deme suroh awok pegi palestin harus awok yang hilang kot. Tapi kalo Mesia buat seruan Jihad pegi ke Palestin, awok rase awok nak pegi nyambut seruan Jihad tu le. Allahuakbar. Soalnye berani ke Malaysia?

Tuesday, December 21, 2010

Botek.

Kasut botek.
Botak bukan, batek bukan. Ate aje le bukan, sebab awok eja memang betui iaitu botek. Awok teringat kan kate botek ni sebab awok ternampak anak Enda Wah (mak sedare isteri) Shiken namenye. Hari tu come nampaknye pake baju botek-botek. Jarang orang nak pake baju botek ni. Selalunye artis, atau orang glamer-glamer je yang pake baju botek. Jadi bile nampok tu, tetibe je teringat balik. Kate botek kalo nak kate bintik pun boleh la, tapi bintik tak semestinye bulat. Jadi botek bukan le bintik. Sebab botek ni mesti lah bulat samaade beso ato kecik. Dengo tu DBP ambik, jangan tak ambik masuk dalam Kamus Dewan.

Baju yang anak Ende Wah tu pake lato belakang nye hitam dan disulami dengan botek putih beso sangat ijak, kecik sangat ijak. Ce mengkome bayangkan macam mane ropenye, kan cun gitu. Kalo awok jum pe pun kain tu awok ambek buat baju .Awok teringin beno nengokkan binatang yang ade kulit gaye berbotek. Tapi tak ponah le awok jumpe lagi ade ke sesape yang ponah tengok bagi link kat awok , teringin beno awok nak nengokkan nye. Sealunye ulo kot ade memacam fesyennye, tapi ade ke. Tak pun ambek kuda padi Sabah tu kite kasi kala kan bulunye bagi berbotek. Kan lawa gitu. Ate orang pun rame ngala rambutnye dah memacam rope deme. Tengok dari belakang ingatkan Mat Salleh mane le ni, rope-ropenye alahai hidung kemek. Yang idung kemek jangan le marah, awok ngabokan yang idung kemek dan bekala rambutnye aje. Tak yakin deme dengan ape yang Allah anugerah kat deme tu, kene lak tuko lain, heran beno awok ngenangkannye.

Awok ade satu cadangan: Bukak satu kede yang bername botek dan segale barang dalam tu semunye berkonsepkan botek, Haa amacam. Bahawe senye akan sesiape yang berminat dengan idea saye, make jangan lah lupe berilah 10% keuntungan kedai mike kepade hambe, ade boleh ke. Guro je tapi kalo dapat kan bagus ha ha....

Botek = Polka Dot

Sunday, December 19, 2010

Sarok

Sarok jumpe gambo ni.
Orang kite ni bukan buleh kite pande sikit maen. Kalo boleh ngangkat bola takrow orang rejam, kate dek deme sarok. Sedangkan punye le susah kite menggayekan kaki nak ngangkat bole rejam tu. Tambah pulak bile kite ngangkat gaye badek, lagi le kate sarok. Itu maen takrow, kale maen badminton pulak. Rope tu jugak. Orang semih bulu ayam belah kiri, kite pun angkat le bulu ayam gune tangan kanan ikut belakang badan. Tu pun kate sarok juge. Sedangkan punye le susah kite nak belajo skil tu. Ce le bayangkan orang semih, kite angkat bulu ayam tu celah kangkang je, amacam. Sah kene kate sarok juge le tu. Orang Melayu ni kuat beno hasad dengki nye kan. Yang awok gemo maen ngan cekgu ni deme menghargainye tapi kale maen ngan kawan laen macam deme tak heran je, ish. Bukan kome yak.

Bab maen le orang selalu kate sarok ni bab laen tak ponah le awok dengo. Sedangkan kalo ikut maksudnye, tentu boleh digune pake pade semue keadaan. Tapi pase jarang dengo jadi rase le jangge beno. Haa lupe pulak, ade satu kehs yang awok dengo deme cakap sarok yang bukan bab maen. Mase budak nyawab soklan perekse. Bile nyemak jawapannye, cekgu ngaborkan jawapannye betui. Sedangan deme bante aje jawapannye. Haa bab tu pun awok ponah le dengo deme kate awok sarok je jawapannye. Yang laen ade lagi ke. Pengunjung blog yag pio Perak ade tau ke .

Ce kite terai gune dalam kontek ayat laen. Awok sarok jumpe duit kat dalam bilik ayo tadi. Kale awok rase jangge le, tapi kontek ayat masih betui. Terai laen pulak. Awok tersarok jumpe mak we tu kat stesen bahs, die le yang jadi bini awok sekarang nih. Tak sedap juge tapi betui. Sebenonye lantok kite le ase betui maksudnye kan. Udah le yak, teruk beno awok nak mikio nye wat mase ni. Ape ke henye entoh.
Sarok = tak sengaje.

Wednesday, December 15, 2010

Skor


Tuleh bagi glamer sikit, yo nampak macam matematik sikit tak pun koman-koman macam statistik atau akaun ke. Sebenornye kalo tuleh sekor ( e pepet) pun boleh juge kan tapi awok pilih skor le. Sah le ijak le awok nuleh bab matematik. Dah le kat sekolah ngajo matematik nak blog pun buat matematik ish jenoh le awok . Asyik buat koje tu aje dah le nyemedang ngire hutang. Lagi le penin.

Kene bagi dua maksud senang tentang skor ni.

Yang memole tu bab main bola ke hoki ke rugby ke ade le kene sebut skor. Bab skor yang ade melibatkan penjaringan gol ade le kira skor , tu dah terpengaruh dengan omputeh tu kan. Ate berape taun kene perentah dek Inggereh. Sejak 1511 sampe le taun 1957 tu pun ape yang deme ajo tu menyerap lak sampe sekarang. Kekadang kite lak doh ngalohkan omputeh. Bile menjaringkan gol make keme kat kampong mase tu sebut skor. Bile balek keromah lepah lawan bola, bapak tanye berape kamu skor hari ini. Dengan banggenye aku menjawab, tak ade. Ate kenape tak ade skor, ate keme maen depend(pemain pertahanan) , deme tak bagi naik suruh dudok bawoh je. Oo rope tu padan le tak ade skor.

Tu skor yang ade pengaroh omputeh. Skor yang kedue ni, awok tak tau pulak ade pengaroh ape lak. Kome pikio sendiri ha ha. Bayangkan jelepek budak tu kume latamkan sampe lenyor. Ate bayangkan deme boleh naik ke romah keme mase kume dok dapo dan nyelo je tangannnye ngambek duit dalam laci almari tu. Tu tak ape juge baru lenyor je. Kome bayangkan kawan aku orang Kedah cerite le. Kat kampong die ade budak skor barang orang kampong. Budak tu tertangkap mase tengah nyekor barang orang kampong. Dapat deme tangkop , deme ikat kat pokok tepi jalan. Bile orang kampong lalu deme balun ape yang dan le. Ade yang terajang ade yang penendang, ade yang penumbok, ade yang menampor. Sudahnye budak tu biol balun dek deme. Kesian lak aku dengo budak tu, tapi tu la gate tangan tu kan. Budak tu sebenonye dah lame deme nak tangkap pase kuat nyekor tapi tak ade bukti, dapat deme tangkap deme pupoh le pepuahs.

Skor = mencuri
Skor = menjaringkan gol

Saturday, December 11, 2010

Mangkor

Spesis ni tak hajapnye mangkor kot.
Musim buah jauh lagi, ape pase cite mangkor pulak hari ni. Ni anok awok ngabo, aboh masok kate mangkor hari ni. Ni yang awok masok ni. Die pun pase nengokan maknya labun bab mangkor ni tu yang die peringat aboh die. Tapi anok awok ni pun selalu nanye loghat kat awok. Ate deme pun tak berape nak reti. Orang kuale suke juge mengatekan deme ni : Mangkor buat dek deme.

Kalo musim buah tu aje nye selalu ni dengo kate mangkor ni. Ate mun antare buah yang ade kat sebuah pokok, tak semuenye elok. Ade juge yang mangkornye. Perkataan mangkor memole mase kecik yang awok dengo tu tentang buah doyan yang mangkor. Yang keduanye buah manggeh. Tang buah menie buah langsat tak ade pulak awok dengo mangkor. Buah nyor ade ke buah nyor mangkor. Rasenye ijak kan. Tu le 2 buah yang awok dengo mangkor. Tapi awok rase dari kontek bahase mesti le ade buah laen yang mangkor kan. Macam nangke, cempedak dan yang sewaktu dengannye. Tapi jarang le dengo kan. Agaknye sebab buah tu buah popule kat kampong mase dulu kan.

Tapi kat kampong dulu ade sorang budak selalu kene pangge mangkor. Ingat ingat lupe dah le, kalo tak saloh awok le budak tu ( dah jadi bapak budak dah kot) Kama anak Pak Salam Bot. Kene masok name lengkap dengan bot baru kengkawan tahu, kalo tak tak tahu dek deme. Entah pase ape kene pangge mangkor ijak le pulak awok ambek pot. Gamaknye badannye kerah tu pase kene pangge mankor kot. Die ni aje tegap badannye, gamok le. Nak tau tanye denye le. Tanye Huri adek die , Sata kakanye dan adiknye yang lagi sorang lupe le namenye.

Tapi bile tak musim buah ni kate mangkor ni digune dalam keadaan menunjukkan rase tak kene ato tak puahs hati dengan satu isu. Contoh le minyak naik bebaru ni. Jadi bile diumum je kat TV ate sambut le dek deme: Mangkor, mangkor naek lagi minyak. Minyak naik awok marah, tapi yang awok heran tu ade spesis bile minyak naik deme tak marah. Ade orang jenih rope ni. Die boleh cakap minyak aje naik. Ish rase nak sekeh , orang tu. Die ingat barang-barang laen tu angkut ngan lori tak pake minyak. Mangkor, mangkor. Gamaknye lebih kurang mankok ayun lle.
Mangkor = buah yang belum masak sempurna bahkan ade bahagian yang kerahs.

Wednesday, December 8, 2010

Mengkome

Deme ni boleh ke cakap mengkome.
Mengkome tu kate jamak (sebut bebetui jamak, bukan jimak ye ) bagi mike. Mike tu sorang tapi mengkome tu rame tu je bezenye. Tapi awok rase rame dah tau maksud mengkome tu sebab bahase tu populer beno. Ate kalo kome dengo lagu populer Mr Os pun tentu ponah dengo kate mengkome tu: Mengkome Doyan dah berbunge..... haa ponah dengo kan.

Kalo malahs nak sebut mengkome sebut kome pun boleh. Ate kan rame orang malahs kan. Jadi awok rase loghat ni lebih fleksibel dan banyak boleh dipermudahkan. Kalo gune bahase standard kan payoh , sebab kene ikut tate carenye. Kalo tak ikut saloh pulak kalo masok pekse soh kene tolak markah. Biasenye pemerekse Bahase Melayu die akan bace secare impression dulu lepahs tu baru die tengok ape yang saloh. Yang saloh tu baru tolak markah impression tadi. Kan gitu cekgu BM. Ish awok lame doh tak ngajo Bahase Melayu jadi doh tak berape nak boleh pecaye. Nak lagi baek kome tanye le sendiri ngan cekgu BM kan.

Ni awok nulehs dalam loghat Perak ni pun rame yang bace secare impression dan nanye soklan kat awok. Betui mace gitu sebab kat tempat deme mace laen. Awok senang nyawabnye. Kan awok pande jangan le mengkome sangke gitu. Awok kate senang sebab ye le, ikut geografi memasing le. Kalo tempot rame sebut nade sengo jadi sengo le. Kalo rame sebut idhramnye tebe, aje tebe le sebutnye. Jadi tak ponah le awok nyalohkan deme, cume kalo awok tau saloh itu kene le bagi tau saloh kan.

Macam awok nulih huruf r rame yang nulihs gantikan r dengan gh. Jadi ikut suke mengkome le kan. Kan ape awok tu nak bagi senang orang macenye. Bagi orang bukan dari Kuale kalo banyok sangat huruf gh tu die agok mengelirukan bagi awok le. Tu yang awok muangkan huruf gh dan gantikan dengan huruf r atau keke dengan huruf r je.

Friday, December 3, 2010

Ngendeng

Pande kucing tu ngendeng
Tak sah rasenye kalo kite semue tak buat koje ngendeng ni. Kot dah beso panjang moh segan juge nak ngendeng ato kalo ego sangat tinggi harus tak syio nye nye koje ngendeng ni. Ato dah memang bangse sombong yang amat memang le tak mainnye ngendeng ni. Tapi rugi le sebab ngendeng ni seronok natijahnye , biasenye membawe bahagie kalo menjadi le. Tapi kot dapat orang yang kite ngendeng tu taik idong masin ish, masok angin keluo asap le jawabnye. Seni ngendeng ni banyok gayenye. Paling berkesan kalo gune muke kesian biasenye jadi. Tapi tu le kalo ngadap muke kering, taik idong masin, apoh deme tak hajap.

Kalo awok le nengok orang ngendeng ni cepat kesiannye. Tapi mun kalu hehari ngendeng , getik juge.Tapi Mat Sekupang kat pekan Kuale Kangso tak maennye ngendeng, die direk je. Bak sekupang, itu dulu. Tapi kendian ni die tak maen juge sekupang, tapi Bak singgit. Pande die demand. Tapi lame doh tak nengok Mat Sekupang ni, ape le kabonye yak. Ade sesape yang tau ke?

Mase kecik dedulu kan selalu pegi rumah kawan. Moh ade apok deme balik dari pekan dah tentu bawok kudap kan. Jadi bile deme makat makan ngan keluarge tu, kite pun dok le kat pintu buat muke kesian, Koman-koman buat -buat tanye. Itu kire ngendeng le tu. Sudahnye dapat le karipap sekeping ish mase dulu gemo beno karipap Mak Yu yang jue koi kat bawah tebing dulu. Yang selalu nolong Mak Yu tu kan India yang die punye remos ish laen macam punye pusing. Ini pun orang popular mase dulu, mane le peginye. Kan ape rindu nak nengok remos die, maseh rope dulu ke entah. Rasenye kat Kuale dulu itu le satu-satunye gere yang jue koi. Tapi koi yang dijue tu sedap belake le pulak. Bengkangnye sedap, Putu sedap, koi Bom sedap(cucor badak kate dek deme sekarang ni yak). Mudah cakap semuenye makan sedap belake, tak tau le kot awok yang burok melantok. Sampe sekarang pun kalo bini awok masok jarang tak habih nye. jangan perut banyak angin je, habih awok sente kan.

Ini awok nak naip riso sebab Kak Limah ponah nego. Tapi awok ni rasenye nak ngabo koje baek. Ha kan bagus sang suami pi ngendeng sang bininye . Ini sang suami pi ngendeng betine kat Kelab Dang dut. Kang kene gerudi Inul kang toyak lak. Jadi dari deme sang suami melalut ke laen baek le deme rerajin ngendeng sang isteri. Kalo suami tak mahu negndeng sang isteri lak ngendeng. Pahale dapat bahagie dapat kan Kak Limah. Ape komen Kak Limah kite?
Ngendeng = buat satu aksi agar dapat diberikan sesuatu.

Sunday, November 28, 2010

Nyampang


Macam bahase orang belah Malaysia Timur je yak. Agoknye le , awok tak le pande bahase orang sane tu. Nyampang ni jarang beno orang gune dah ni, awok teringat balek mase mace blog Prof Zainal tentang kepulangan dia dari Jakarta. Denye ngabo nyampang die tak kene tahan dek imegeresen di Jakarta pase denye make seroban. Ngenang kan itu awok pun terase hati macam Prof tu , rase nak menyumpah Ngancok wak nye. Pase awok rase terok beno pandangan orang pade orang make seroban ni. Gamaknya kale awok make seroban pun deme buat rope tu. Saje nak daje je ropenye deme tu. gamaknye tu le rope daje akher zaman yak.

Kat situ agak lojik le kene tahan pase orang yang ngebom kat Bali make rope tu. Tapi kat Mesia ni kan setakat seroban kalo pake ketayap pun kene suroh tangge. Bahkan kale pegi pekan kekadang nampak pandangan mate orang bile nengok kite make ketayap tu macam getik bebeno kat kite. Mun deme nengok amoi make skirt gemo beno lak deme nyelin mate sampe julen, ish. Itu nengok anok dare make keketat, apoh pun deme tak kesah bahkan meleleh ayo lio deme, ish. Kan bias tu. Nyampang le ade lagi kain melekat kat badan , mun kalu bolen, gamaknye haru dibuatnye.
Nyampang le iman kat Mesia ni boleh le pake lagi, mun kalu nengok kan Pak Arab ish, seronyo nengokkannnye. Kan ape mase pegi Menara Berkembo Petronas tu, awok nyemedang nampok orang Arab. Tapi fesyennye ngalahkan orang barat. Tu yang make purdah pun bukan boleh caye nye. Ini pengalaman awok le, mase pegi kat Pulo Tioman mase daftar pagi, kan maen make purdahnye bile belah malam deme masok pub siap seksi lagi tudung kemane purdah kemane. Tu kate dek kengkawan, pakaiyan deme tu adat, tapi kite ni tau tu agame. Nyampang awok nak nyakap kat bini orang yang berpurdah tu: haram, tak tegamok le pulak. Tapi kat Mekah tu bile yang make tak elok segale Pak Arab nyemedang nyebut haram, haram.

Ropenye kat Sukan Asia Ghuanzhao pun ade penake tu. Kan hari terakhir tu ade marathon wanita. Kan ade salah seorang yang lari marathhon make tudung tapi seluo pendek, lengan pendek, orang Indonesia lagi. Ingatkan tahan tudung tu sampe habeh, rope-ropenye baru sekerat jalan dah leboh tudungnye, ish apa la. Ingat aku nak bangge le kat pelari tu asenye. Penyudahnye bukak tudong ingatkan makin laju ropenye makin jauh ditinggekan, ish rase malu yang amat. Nyampang bukan rakyat Malaysia.
Nyampang = Nyaris

Tuesday, November 16, 2010

Langgat

Gambo tu di langgat (ganti super impose)

Bukan silap taip tu, memang awok n3 kan hurup hujung tu ialah t. Awok teringat kejam beno aseka Siam buat kat orang Islam kat Tak Bai. Orang Islam hidup-hidup dimasukkan ke dalam lori aseka dah tu buboh maen langgat je dalam lori tu. Jap nak menyumpah ni: Haram bejadah punye aseka Siam. Jadi rame le mati syahid kat dalam lori tu sebab kene langgat dalam lori. Dah le tu dalam keadaan berlanggat tu jalannye pulak jauh dari Tak Bai sampe ke Bangkok. Tadi nyumpah ni nak doa lak : Ya Allah bile akan lahir pemimpin umat Islam yang akan mengembalikan kegemilangan Islam Ya Allah. Ya Allah kalau pemimpin Islam yang ade ini tidak mendaulatkan Islam Ya Allah kau hancurkanlah mereka Ya Allah. Baek deme melawan sampe mati hari tu dari mati sebab berlanggat kat dalam lori, ish..

Deme buat melanggat manusie macam melanggat pinggan mangkuk je dibuat dek deme. Mun kalu kenduri kendare ade le koje melanggat ni. Memang kene banyak pinggan mangkuk kene langgat ni. Ate langgat yang memole kelua dari lemari. Langgat yang kedue ngangkat ke dapo nak basoh. Langgat yang berikut mase dah basoh takkan nak tebo merate mestti kene langgat. Dah tu hanto tempat ngelap pinggan mangkok, kene ato elok elok langgat baek punye. Dah langgat elok-elok kene bungkus dengan kain batek ke pelikat ke yang dah tak pake. Dah bungkoh kene ikat bebaek. Lahs nye letak kat tempat mudah nak ambel mase nak kenduri kendare nanti. Itu pra kenduri.

Mase nak kenduri nanti bukak kaennye ( bukan kaen pengantin kaen pinggan mangkok yang dilanggat tu) letak kat tempat orang berato nak beridang. Dulu kene le letak dekat orang menyedok lauk pauknye. Sekarang pase dah rame buat buffet make ape yang penting KERJASAME ish ingat wonder pet ke?. Yang penting pinggan aje le. Langgat ke sebelah nasik. Moh baek hati tuan rumah ade le due jenih nasik, satu nasik putih satu nasik minyak le kot. Jadi caterer cume angkat pinggan dan langgat kan dekat orang membasuh je, ish senang beno tapi bejaye le ngilangkan satu budaye Melayu iaitu gotong royong yang ase. Ish seronok gotong royong dedulu, mase mude boleh le cakap kan, laju je koje nye, awek lak jeling kite mase koje lagi mencuat le kojenye. Tangan nak melanggat pinggan sudahnye tangan tetamu dilanggat kat pinggan. Ate lagut nengok awek, ahaks. Bukan awok, awok ngabo aje hi hi hi.

Friday, November 12, 2010

Merande ( e pepet,, e taling)


Rope ni gamoknye nak nulihs nye. Ate awok pun kekadang hentam je nulihs nye ase ade bunyi dah le. Awok tebace facebook Anak Mat Tekang ( orang Kuale mesti kene orang ni). Denye ngesahkan pase merande dalam sunge, tu teringat loghat tu. Koje ni mase kecik je awok nyemedang buat. Mase doh beranak berenek ni ade le sekali mawok anak awok merande sampe ke kepale Pulo Boye.

Mase awok kecik dulu jangan cakap le, asyek merande aje . Pantang sunge tu kering sikit, merande le kume. Kekadang merande pase sesaje je pase aje gemo gitu. Kekadang merande pase cari udang galah. Yang paling best bile merande pase nak bekeloh berame-rame kat Pulo Boye. Selalu juge merande pase nak maen bola. Ish ngenangkan merande tu ngetek rase kaki awok nak mandi sunge kat kampong awok.

Bile merande cari udang galah kalo ke Pulo Boye yang selalu dapat ikan perek dan ikan kaloi. Mun udang galah ade le juge dapat moh seko due. Gamoknye ikan tu suke lepak kat Pulo kot. Tapi yang lecehnye bile kat Pulo ni bile lintoh pun ngendeng kat kite. Ish kalo tak ngaco tak pe tapi maunye deme tak kaco. Deme pun jemu daroh ikan, dapat daroh maknusiye meloncat le deme. Kalo merande bekelah pulak biasenye kume keloh kat tetengah sunge. Pase bile ayo kerin biasenye ade pasyo kat tengah-tengah. Situ le kume lepaks sambil meghabeskan bekalan makanan memasing. Lepahs tu keme tojon ke sunge mandi sampe puahs . Ish ce kome bayangkan, alangkah indahnye waktu itu.

Mase merande tu pulak punye le sonok pase ayo pon jeroneh, tak ade le macam le ni. Bile nengok ayo tu nampok pasyo kat daso sunge tu. Kalo kat tepi sunge tu ikan tak usah nak kate le seluang, lampam, ape lagi ke namenye . Udoh awok lupe pase lame dah tak ke sunge. Mahu tak mahu port yang awok paling suke kat tebing umah arwah Tok Wahab ( suami Wan Nih). Sebab kat situ rendang pokoknye , ade jambannye yang kemahs sebab arwah Pak Di rajen menjagenye. Port itu lak paling senang nak merande tak berape dalam ayonye. Kalo belah kelo dalam sikit sebab dekat dengan Batu Boye kat rumah arwah Pak Jamid ( suami Wan Lebo). Belah situ tak berani keme merande, laen macam rope warne ayo sunge situ.

Merande = menyeberang sunge sebab sunge mase itu kering biase nye, kalo dalam pun merande juge.

Sunday, November 7, 2010

Nyongkat

Gambo hanye hiasan
Bace komen dari tinuj kat N3 awok yang lalu, tu yang awok teringat kate nyongkat tu. Terime kasih le tinuj oii, kale tak teringat awok loghat tu aih. Kale tak memang hari hari ade yang menyongkat tapi tak ponah dipetiakan, naseb baek mike nulihs dalam komen tu baru awok ingat.

Dalam pale awok pekare yang mole awok ingat bile sebut bab nyongkat ni. Tentang bab sunat menyunat ( khatan). Orang kampong dulu le bile lepahs sunat ni kan susah nak bejalan, ate dah le ngengkang jalan nye kene pulak jinjet kaen. Ate kalo tak buat gitu kang bentan pulak kan naye. Jadi bagi memudahkan gaye sunat supaye cepat bejalannye senang je. Ambik sabut nyor dan kemaskan sikit hilangkan bulunye (bulu nyor ye)yang berserabut lepas tu letak kat dalam kaen, bio die menyongkat keluo. Jadi bile bejalan tu kaen tu tak le kene kat anu tu. Ate bile bejalan tu ngengkang tu mesti le, tapi tang sabut tu nyongkat le die. Tu kene jalan ngengkang tu kalo stedi je jalan tapi kain nyongkat je kan sengonyo orang tengok.

Tinuj ngesahkan Pak Monso tu dalam bab nyongkat ni sebab Pak Monso tu dulu manjat nyor. Bile manjat nyor tentu le kat besikanye ade ranjang kat belakang. Jadi nyornye di uboh dalam ranjang nye tu. Mun kalu dah berat sangat ranjangnye mau nyongkat besika di buatnye kan. Jadi kene le pande nak membelennye baru boleh mawok besikanye tu.

Ponah sekali mase majelis kawen Osetad Dawam yang diadekan di romah Wan Kayah. Hari tu hujan, romah lak dibine atah tanah lembut kawasan lembah. Orang pulak rame atahs romah sebab majlis kenduri dan akad nikah Osetad Dawam tu le. Tetibe romah Wan Kayah menyongkat jadi kume rame yang tergolek kat bawoh. Tapi tak ade le runtuh romah tu cume nyongkat aje le. Tapi naseb baek dah akad nikah dah. Kale tak naye le Osetad tanggoh le nikahnye kan. Mujo le tak ade kemalangan jiwe mase tu.

Sebut bab nikah ni, ish banyak le yang menyongkatnye kan? Orang kampongawok faham sangat cakap awok ni. Mun kale di bace dek deme tentu ngonyen le deme. Kabo kat Puji ni tentu kenan beno die. Ye Puji heh heh...

Friday, November 5, 2010

Ranjang


Berat tajuk hari ni. Nak cakap bukan tajuk ringan tapi dek kerana dah milik loghat kuale, kene le awok nyakapkan juge, walo pun berat juge ade nye. Yang pasti memang amat berat jike berisi mun kalu tak berdue tak terbuatkan nye.

Ni cikgu Surana yang terkenangkan kesah ni mase dok lepak kat bilik gerakan. Tapi kume pangge cekgu Surana ni kat Sayong cekgu Sara. Memole sampe heran juge namenye tu. Kat bilik gerakan tu memacam di nyakapkan deme. Bile sesekali tu tekeluo juge loghat kuale tu. Kalo tak di sebut dek deme tak awok perasan juge. Bile sebut teringat juge kesahnye.

Awok bile musim bebuah selalu le manjat langsat. Ate bile manjat langsat tu kena le make ranjang, sebab awok mun kalu manjat bukan buat makan je, tapi buat jue sekali. Kalo sekali manjat mun tak dapat 4 lime ranjang tak bebaloi rasenye. Ate sekilo dulu singgit lebih . Cume sekarang ni murah beno. Heran awok barang makin mahe tapi jue buah makin murah pulak. Buah doyan dulu koman koman 3 rengget sebijik, tapi sekarang ni jadi purate 2 rengget sebijik. Itu jue bijik yang jue pake ranjang lagi le. Dulu sekali manjat ade dapat 5 ranjang tu biase le. Tapi nak dapat 5 ranjang menggeligeh le juge atahs pokok tu. Satu ranjang ade le kurang lebih 40 kilo (ranjang sederhane). Sengget lebih kali 40 kilo mau dapat 50 rengget seranjang. Mun kalu 5 ranjang jadi kan dah jadi 250 rengget sari. Kalu dapat manjat sebulan kan dah jadi bape ye, jap kire: 7500 rengget sebulan. Tapi mane nak cokeh langsat sampe sebulan. biase nye kejap je.

Rasenye blog awok hari ni tentu rame pengunjungnye sebab loghatnye gune kate yang berbaur lucah. Blog yang ade kate yang begini rankingnye awok dapat tau tinggi. Tapi sebenarnye kate ranjang tu bukan lucah bagi orang Kuale. Tapi kate ranjang merujuk kepade bekas samade dari rotan atau buluh untuk mengisi buah buahan atau sayur sayuran. Tapi sekarang ni dah rame pake pelasetik jadi ranjang buluh dah tak mandang le.

Memang le tajuk nye berat kan , pase bukan senang nak ngangkat ranjang bile dah beisi bebuah. Kene 2 oang ngangkatnye baru teranggkat ranjang tu kan.

Sunday, October 31, 2010

Senten ( semua e taling )

Amacam ade ke kait mengait ngan senten.
Bende- bende yang melibatkan senten ni sah, pastu semuenye tak elok. Tapi moh masok bab fesyen dia mungkin jadi elok bagi peminat fesyen. Tapi bagi yang hidup berpandukan Al Quran dan Sunnnah tak dimaunya menghalekan yang haran moh fesyen terkini sekali pun.

Awok bagi klu senten yang memole bagi memahamkan bahawe senten ni rasenye tak elok. Ce kome bayangkan kalo jumpe orang yang tak berape betui ato dalam bahase yang lebih manih gile. Kan kite ngabo kat deme die: Orang tu senten. Ate orang gile tu elok ke? Itu hujah dari sudut bahase yang senten tentunye tak elok nyer. Bayangkan kalo cekgu yang senten ngajo anak murid , gamoknye okey ke anak murid tu. Tapi awok perati kat pekan Kuale Kangso tak ponah le lepah dari orang senten. Dari dulu sampe le sekarang ade je pewarih orang senten merayo merate pekan Kuale. yang terbaru ni bukan le orang senten baru tapi die punye gaye baru iaitu berambat serate pekan siap menjerit-jerit lagi.

Tu orang yang senten, kalo seluo yang senten. Ade yang kate fesyen. Mun kalo pun senten kalo org lelaki masih lagi nutup auratnye yak, tapi mun kalu yang betine pake seluo senten ape nak di kate. Tak kan fesyen kot. yang jelah kalo yang betine pake seluo senten tentu le mendedahkan auratnye kan. Ate buat koje haram le tu, kan itu panduan al Quran dan Sunnah. Kan Nabi ade kabo kat kite mun kalu dah sesat, moh balik ke Panke jalan ke? . Tak, moh pangkenye pun busuk nak balik pangke jalan wat pe. Balik kepade Al Quran dan Sunnah baru le tak ade senten-senten lagi kan.

Kat romah pun kalo buat langser yang senten tak le lawa kan, elok buat ngam ngam je sampe lante baru ade ummmppph kan. Buat langser mesti le labuh seelo-elok je nutup sampe bawah kan. Tak maen le senten-senten kan. Langser pun elok kalo buat tak senten , kalo maknusiye pulak lagi le elok buat labuh kan. Itu cakap kite yang mahu le, tapi bejujuhs betine kat merate pekan tu pake senten, apoh deme tak hajap. Kalo di tego kang deme pulak cop kite senten kang kan naye, sedangkan kain deme dah le senten dan tak ikut ajaran agame pun. Kan dah senten agame nye tu.

Tadi awok nganto anak balik kat asrama, tengah jalan singgah kot deme nak beli kudap ape-ape ke. Tenggah deme mengorder, ade le mamat tu lalu tengah cakap sengsorang . Tapi siap bawok KFC lagi. Aik gaye orang ni senten tapi tahu juge die beli KFC ye. Awok agak die ni senten baru tahap satu kot. Senten pun ade bertahap tahap lak ke hai. tapi kat dunie ni memang rame yang senten . Ate ce kome bayangkan, bunuh anak dara masuk dalam beg, dah le rogol siap rakam siap edar lagi, buang bayi dalam jamban dll. Ish malahs nak cakap.

Senten = singkat, gila

Wednesday, October 27, 2010

Tenang ( e taling )

Tenang aje le pake mate.
Pase dah awok tulihs e taling je, kalo tak rame tak tau tenang e pepet ke tenang e taling. Ape he pun awok rase jenoh awok cari dalam bahase kite ape maksud tenang, awok tak jumpe le. Kot sape yang jumpe maksudnye bagi le tau kat awok. Sebab awok rase tenang le adelah khas dalam bahase org Perak ( bukan Perak Murtad ye).

Kat sukan mane-mane le bab yang tenang menenang ni biase nye ade je Mesia menang dan mendapat pingat. Ce tengok menembak kene tenang dulu baru tembak, bab memanah pun rope tu juge kene tenang dulu baru melepaskan anak panah. Bowling padang, bowling tenpin. Jadi sepatutnye Mesia menumpukan sokannye dalam bidang tenang menenang.

Nak menenang bukan koje senang, memang pun perlukan ketenangan. Mun kalu tak tenang tak boleh deme nak nenang. jadi lagi satu awok syorkan untuk menenangkan jiwe penenang cari le orang yang tenang. Orang nak tenang kene lak cari org yang solat berzikio dan hafe Quran baru le soh jiwenye tenang.

Mase kecik dulu jenoh belatih bab menenang ni. Ate melastik burung kene tenang. mengge tin main tuju tin kene tenang. Mengge buah kat atahs pokok kene tenang. Bukan boleh pake hayun je. Bile nyelam ikan ke udang galah ke, pun kene tenang baru lekat ikan ato udangnye. maen guli tak ke kene tenang juge kan. Maen konda kondi pun tenang juge. Jadi bab tenang menenang ni bagi le kat kume kire hande juge keme ni. Tapi kawan aku yang hande bab menenang ni Malik, Oni , Her, memang le deme.

Tenang memang le pake mate moh mate dah ceme tak berape nak jelahs le nenang nye. Tapi lagi satu koje nenang yang awok suke mase mude remaje dulu. bab menenang anok dare mane yang bekenan di hati. ye la , bab hati memang le banyak rasenye bile menenang ni. Itu betui kate orang dedulu dari mate turun ke hati. Tapi sebab dedulu hanye tenang je le, tapi tak buat ape-ape pun. Nak sms tak mandang henpon nye. Sudahnye nenang aje le.

Tenang = melihat sasaran dengan teliti dan penuh tumpuan. (fokus)

Saturday, October 23, 2010

Betolo-tolo (imbuhan be)

Walopun deme ni tolol dari kite tapi tak ade le deme betolo-tolo.
Kalo tungge je die jadi laen maksudnye iaitu tolol yakni bodoh. Tapi kalu dah didabelkan dan ade imbuhan be laen pulak maksudnye. Memang le kene dabel (double) sebab memane pelaku perbuatan ni pun memang lebih dari sorang. Koman koman due orang baru jadi kelaku betolo-tolo ni. Memang dah lumrah alam, pemimpin tu tu sikit je yang kene pimpin tu yang banyak. Kalo koje pemimpin datang banyak inkam (income) memang berebut le yang nak kan jawatan pemimpin tu. Melaenkan yang ade falsahah perjuangan ke atahs sesuatu. Tapi mun kalu koje pemimpin yang elek inkam, aje betolo-tolo orang rame ngelakkannye.

Dulu koje cekgu senang beno , ase suroh je murid siap datang nak bantu lagi. Lepahs tu era kene suruh baru mahu buat . Lepahs ni bebudak kalo kene suroh memang betolo-tolo le deme. Sekarang ni bukan lagi bertolo-tolo bahkan asyik leboh je deme. Kat sekolah lelame dulu bab koje nyusun dewan deme bagi kat awok le. Deme dah cop dah , bagi singe buat koje kejap je insyallah setengah jam beres. Perasan lak awok. Kan ade satu kate alim ulamak iaitu orang Islam ni siangnye macam singe kalo malamnye macam abid. Bab siang tu boleh le awok( itu pun belum tentu lagi kan) tapi bab malam ni susoh beno. Sejak tak pegang PRS tu susoh beno nak abid nye.

Dah memang pulak tu tu biasenye yang suke betolo-tolo ni, tolol sikit. Itu le masalah problem nye kan. Ate disuruh buat deme suroh orang laen, deme mengedo ke laen sebab ajenye tak berape nak reti. Contoh gini la. Soh le bagi contoh orang laen, contoh kat awok le. Kat kampong kalo kenduri doa selamat ke, kenduri doa arwah ke, kenduri tolak bale ke, awok riso beno kalo deme nyuroh kadap jadi kepale macenye. Ish awok tak berape nok cekap bab itu, kalo boleh awok ngelok le. Kekadang kite nengok ade due tige orang suroh jadi khalifah mace doa , nyemedang juge deme bertolo-tolo. Tapi deme bertolo-tolo tu sekado berbudi bahase. Mun kite memang tak cekap pun kan? Awok le tu, awok tak ngate orang laen.

Betolo-tolo = mengelakkan dari diberi tanggungjawab di kalangan lebih dari sorang.

Wednesday, October 20, 2010

Lagut

Lagut yang berdisiplin.
Kalo dah ngadap internet ajenye lagut dibuatnye. Yang ade blog selalu nyebokkan dirinye update blognye memasing. Tu nak layan fesbuk lagi, email lagi. Sambel buat semua tu layan lak lagu hit memasing mau sampe pagi kalo tak ade tanggongjawab terhadap tugahs. Tu le punye lagut, tapi satu saje bio pun lagut , yo ade hadnye. jangan dibalun aje lagut tu. Macam awok kalo layan fesbuk setakat layan tanda merah sampe habis sementare tu kalo ade chat ...layannn. Habis merah kim Hepi Besday. lepahs tu mebholoh le. Tentu mengkome tanye , ape pase layan tenet lewat malam. Ate waktu laen anak yg ade kat umah tu layan. Syif le kan.

Tapi layan tenet jangan lak lagut minum ke mamam ke. Tengah-tengah minum tekerap ayo kat PC kan naye habehs PC kite kan. Mun lagut mamam pun kekodak nye beterabo kat lelubang PC tu kan cepat merosakkan dengan virus luarannye, belum lagi virus dalamannye. Jenoh le nak merepe PC yang dah mole rosak tu. Pase dek lagut tadi.

Kalu lagut zikio ke kan bagus, tapi ajenye tak mandang koje tu yak. Kalo rajin zikio kan ke cuci sikit hati kite yag sering dilande kekotoran dalam menempoh kehidupan ni. Ate masang TV lagut nengok siaran hindustannye. Dah le lagut nengok deme gelek kulu kelo darat ke baroh. Lagut pulak nengok deme nuko seknike baju dari satu kala ke satu kala. Sudahnye tak jadi koje dibuatnye kite. Jenoh le ngumpoi dose. Itu kalo dah kene jadi pengikut siaran besiri macam Rosalinda ke, Nur Kasih ke, Doraemon ke, Dragon ball ke lagi le kuat pelagutnye siap heboh satu mesia lagi.

Kalo student lagut belajo kan baguhs, ini tak banyak bende laen dilagutnye. Sudahnye bile banyok tertingge dah rase bosan layan belajo. Dah bosan layan belajo mule le cari pelagut laen. Kalo tak terbimbing mole le cari pelagut yang salah. Kalo cari pelagut yang baek punye kan baguhs. Setan aje gemo le kite lagut yang tak elok kan. Jenoh le nak menerajang setan dan menepihs kiri kanan setan yang menjerobe.

Lagut = asyik, leka, lehe, lalai, ralit.

Sunday, October 17, 2010

Rengkoh


Mase maen polis sentri (base keme dulu le) mun dapat tangkap soh yang kene tangkap tu kene rengkoh. Ate bile tangkap kene kire lak sampe sepuluh, kalo terlepahs sebelum habihs kire sepuluh kire tak aci le. Ate mane tak kene rengkoh kekuat. Yang seronok kalo yang kene rengkoh tu laen jenihnye. Ate mase kecik mane tau rase jantine ye tak. Tapi tau le laen jenihs sikit. Cume orang dedulu mane terbuke sangat tang tu kan.

Itu bab rengkoh orang, mun baru kawen pun tentu kuat kene rengkohnye yak. Pun ade satu jenih rengkoh yang bukan rengkoh orang. Ini bile bab melibatkan pokok. Satu pasenye bile malahs manjat tarik aje le hujung dahan , lepahs tu rengkoh kan supaye kawan boleh kutip buah yang ade kat dahan kene rengkoh tu. Itu yang malahs , kalo yang tengah manjat pun bukan senang nak ambek buah kat hujung dahan. Sudahnye dahan tu kene rengkoh juge. Tapi pase sesorang kene rengkoh dengan tali le. Masokkan tali kat satu cabang dahan tu, lepahs tu tarik kan pada batang ato dahan laen yang lebih beso. Dah tarik ikat le kat dahan tu. jadi senang le sikit koje ngutip buahnye. jangan sampe sekah dahan tu dah le.

Tapi yang minat memburu pun kene tahu pokok mane yang boleh direngkoh supaye boleh dibuat jerat binatang atau ape yang nak dijerat. Memacam jerat yang boleh dibuat dengan meggunekan ilmu merengkoh pokoknye. Tapi pokok yang dipilih kene liat jange ase ade aje. Kene pilih pokok yang senang sekah, rentap dek binatang jeratan je. Tapi rase nye bebudak sekarang taknye deme tau macammane nak pasang jerat pun. Rugi satu elmu mun kalu darurat ato sesat dalam hutan ke. Nak milih ako pun kan boleh tarik je ako yang ade, mesti elok akonye. Mun rengkohnye elok tapi akonye tak kuat ape barang, ngonyen le ruse nengok jerat tu. Mun nginyen tak le malu sangat, buat nye ruse pakat ngulin ngelantang kat situ kan malu tuan punye jerat tu.

Rengkoh = peluk dengan sangat erat.
Rengkoh = melentur pokok atau sesuatu bende untuk dibuta sesuatu.

Thursday, October 14, 2010

Torak.

Boleh ke jadi ibu duit kot.
Sah mike dah kene torak dek die. Yang mengkome pun pecaye beno kat die pase ape. Apoh surat ape pun tak ade tau kadap kosong je, ape he. Senang beno le kene toraknye. Tu sebenonye lagu biase dari dulu kini bahkan selamenye awok rase. Lagu kene torak dek orang menjanjikan mendapat keuntungan yang lumayan dalam mase yang sengkat. Ate sape tak nak cepat kaye, mun pande deme ngayatnye mahu tepesone kite. Tambah pula deme tunjuk bukti lagi, ish.

Macam kat tempat keme tengahrame tengah gile cicok tokek, kalo ikut kate sorat habo tu mau kaye mun jumpe seko yang beso. Ate mun sekilo deme bayo sejute tak ke kaye tuuu. Tadi kat sekolah ade sorang budak 2 kuning mawok cicak tokek kate deme, awok tak le sempat nengoknye. Tapi kate deme ade le beso 2 jari. Kalo beso 2 jari tak endak dek deme tak sampe 350 gram. Bab ni torak ke ijak idok le awok tau lagi, ate tak ponah kene. Pase mane nak cokeh cicak tokek kat tengah pekan ni.

Tapi yang selalu kene torak biasenye bab pelaburan cepat kaye. Sampe sekarang takkan habeh punye. Dari yang tertop dulu Saham Pak Man Telo, dikuti dengan labu peram , swiss cash, duit hitam, duit Iraq, duit mamak, lepahs tu memacam seknike rope sahamnye. Tapi sampe sekarang ade je pengikutnye. Tapi bukannnye tak ade bukti nyate dapat duitnye, tapi biasenye tak lame. Yang selalu awok perati, bile ade saham rope tu, tak lame lepahs tu ade le orang repot. Bile dah repot mule le Bank Negare nyeling. Mun kalu Bank Negare dah nyeling jangan harap le saham tu boleh lanco dah, bake lingkup le. Jadi macam kene torak le tu.

Sudahnye orang mole aje yang dapat , orang kendian biasenye ngange le, masuk angin keluo asap. Tapi bab dut le katekan, kate deme duit ni berantu. Bahkan awok pun ponah ngikut deme, cop neman deme buat ibu duit. Tapi banyak yang torak lebih. Pase syaratnye gini yang awok nengo le: Mase aktiviti menunggu ibu duit tu, tak boleh ade terdetik di hati rase yang orang kate something wrong la. Mun kalu ade sedetik rase gitu, gerenti tak jadi, mun jadi pun duitnye ade sebelah muke je dan memacm le. Ate muke yang main ibu duit tu awok nengok muke kemarok duit belake, mane rope nak tak ade terdetik rase some thing wrong tu. Sudohnye jadi koje sesie je. Awok neman tu kan ape nak ambek tahu je. Tapi kalo dah berdebuk duti getak dari langit moh sejuta, ish rasenye awok pun cari juge ibu duit agaknye.

Nyemedang le kite kene torak sudahnye.

Torak = kecek, tipu, bedeah.

Saturday, October 9, 2010

Bogah

Ayam ni kene bogah kot sampe tangge bulunye.
Bebudak pun suke kene bogah ni. Tapi silap bebudak kene bogah mahu ngege deme. Ate yang membogahnye tak berake. Ade ke tengah nenen di bogah dek denye. Mun kalu ngege tahan le jugak buatnye mati tesedak, kan naye je. Kalo kume mase kecik tu bejalan malam untuk ape ape function kampong mase dedulu, aje nye gemo maen bogah-bogah ni. Mun sekali due kene bogah tekejut juge le, moh dah sepanjang ayo kene bogah dah tak hajap le keme kan.

Dalam u tube ni awok nampok satu trend (last sekali keluao gambo seram) membogah yang selalu deme buat sampe awok dah macam tahu dah nak kene bab bogah membogah dalam internet ni. Tapi dalam hati hati tu kene juge awok, naye beno rasenye. Pak sedare bini awok le tunjuknye gambo, kendian kite tengok anak deme pakat ngonyen rerame. Ini tak lain le ni klip video bogah le ni. Awok tengok juge, tapi sudahnye bukan kene bogah ditunjukkannye gambo orang tengah berak. Cis cuniaseng....aiya.

Care paling senang nak rapat dengan bebudak kecik, senang je, bogah deme pepelan, kejap je ngonyen le deme. Mun kalu tak mahu ngonyen juge agaknye budak tu rabun le tu. Ato deme sound trouble ke. Kite bogah denye nyaden je, ape ke he budak rope tu kan. Ato yang popule sekarang dibogah apoh deme tak hajap tu mungkin le budak mangse dera kot.

Bagi sang suami dan isteri ape salohnye sesekali main bogah dengan bini kan. Tapi jangan buat pase dengan bini yang melatoh. Habis di carutnye kite nanti. Tak pe juge kalo kat tangannye ade keris ke ape ke siap disilatnye kite nanti. Mase kat kampong awok dulu ade seorang tu kuat beno melatahnye. Arwah Pak Awi namenye. Ade orang lempo getah bentuk ulor kat die. (replika ulo ). Elok pulak kat tangan die ade golok habis dicantahnye ulo getah tu. Ce bayang kan mase tu kite jolok die dengan tangan, rasenye ade yang putuih tangannye. Awo mase tu naseb baek jauh dari diye, riso juge kot dekat le mahu kene kot.

Bogah = kene kejut dengan menyergah. Biasenye dengan niat berguro.

Saturday, October 2, 2010

Kopek ( e taling)

Deme kate kopek kelape, keme kate kupahs kelape.
Sile rujok Media tabloid Kosmo hari Jumaat 1 Oktober 2010 muke sorat 45 kanan bawoh sekali. Pase dek cerite tajok ini le awok terpanggel untuk nulihs tajok ni. Deme boleh nulih kat sorat habo deme, ape pase lak aku nulihs orang nak marohkan. Kan ape nunggu peluang je sebenonye. Lagipun ade beberape orang rakan blogger pun nanye ape pase tak nulihs bab kopek. Jadi kebetulan dengan kesah surathobo tu tepat beno le aku numpang sekaki nak cerite bab kopek ni.

Kalo orang tak biase memang le deme ingatkan awok nak ngesohkan tentang ngopek nyor ke, ngopek pisang ke, ngopek manggeh ke. Itu pun termasok salah satu makne kopek tu. Iaitu membuka kulit bebuah supaye buah itu boleh dimakan atau di proses selanjutnye. Koje tu rasenye memang hehari le kite buat kan. Ate kalo dah nak mamam tentu le kene makan buah dulu. Kalo ikut sunnah Nabi le. Tapi selame ini kite di ajo makan buah selepah makan. Tapi ade juge yang bukan buah kene kopek iaitu kerang, udang ketam dan yang sewaktu dengannye.

Tapi hari ini awok nak fokus rentetan dari Kosmo tu. Ish punye le hande kopek Susan Sykes sampe patah kayu yang dikarate dengan kopeknye je. Bukan setakat tu je bahkan pecah bedere buoh temike buat dek denye. Tu belum tin minuman bir habih lepeo dibuatnye. Sape yang jadi laki die bio bebeno, mun kalu die maroh harus di karatenye muke kite dengan kopek die kan nanye laki die. Berani ke orang nak lawan die. Kalo kopek die pun kuat , ce bayangkan die punye tangan kaki dan yang lelain, ish.

Tapi awok mase kecik dah jenoh le ngopek. Ate Mak awok tak beri awok minum susu lembu, die bagi awok ngopek. Kate dek emak, ade juge terai bagi susu tin (susu lembu le tu) tapi kamu tak syior bile emak nak nyue susu tu. Tapi mun bagi kopek laju je kamu nyusu. Tu gamaknye awok tak banyok masalah kesihatan, insyallah sebab nenen dari kopek emak agaknye le. Nabi pun ade pesan bagi le anok ngopek sampe umo 2 tahun. Uit kalo Nabi pun dah pesan rope tu, maknenye kalo tak di bagi anok ngopek sampe 2 tahun, nanti kot baby tu tuntut di akhirat nanti gamok nye kan.

Doh kebetulan cakap bab kopek ni aku nak pesan kat para remaje yang suke sangat nayang kopek deme tu. Mun kalu bebudak kecik pun suke kopek , kome bayangklan le orang beso. Ish jangan buat pase, kot deme setakat suke ngopek je tahan le lagi , mun di ro.....l nye kite amacam. Jadi elok beno le ditutup bentuknye tu, kalo tak meleleh ayo bebudak nengok ape toh lagi orang tue sebab lame dah tak nenen. Marah ke? Ate ape pase lak kome marah, ade ke kome nayang kopek kat keme, ijak kan.

Kopek = payu dara, buah dade
Kopek = mumbuke kulit buah untuk diambil, dimakan isinye.

Friday, October 1, 2010

Tumpo

Lesen Raja ape. Ini nak bagi anak tumpo ade le.
Tumpo dibuatnye hari ni. Mane tak rase gitu dah le pose, sahur pun tak, sorang pun tak jage, latih takro pulak dari pukoi 4.45 hinggge pukoi 6.30. Lepahs berbuke, solat bekejo lak mace Yassen kat Dewan Sekolah Bukit Mercu. Habeh dekat pukoi 10. Tapi kan, bile kite penoh rope tu rase beerti pulak hidup kite ni. Kalo tak kosong je. Ce,kome bayangkan, kalo hidup rope ni je. Pagi pi koje, balik koje, petang maen, lepahs tu pi gebang ngan kawan kat kede kopi (ngopi le tu). Itu je rui hari-hari. Tak ke boring gitu.

Elok juge ade aktiviti penoh rope tu, lantok rase nak tumpo. Mun kalu tumpo sekali pun kan baguh. Bayang sedang dalam perjalanan balek dari mace Yassen tetibe kite mati. Ish kan boleh le Allah pandang sikit kite ni kot (ni pon kite arap aje kot). Kendian ni awok senang aje, mun kalu dah rase nak tumpo rasenye baring depan TV lepahs tu bio le TV tengok kite, jangan pengacare tu terkejut nengok kite dah le. Mane le tau tido lesak sangat make terbongeh le sesuatu, make kaen pelikat pulak tu.

Dulu mase kat kampong selalu ade aje aktiviti rase nak tumpo ni. Tapi sejak dok kat kawasan kerabat di raja ni susah pulak nak dapat aktiviti rope tu. Kot ade pun rase nak tumpo sikit mase hari sukan sekolah. Ate koje setiausahe sokan aje le rope tu kan itu pun setahun sekali. Berbalek kepade aktiviti rase nak tumpo kat kampong tu. Awok selalu le nebahs keliling romah bile dah semak ato dah naik sikit pepokok ato rumput tu. Ate mesin rumputnye puak tak berape elok, barang dah lame, kuat beno le ngelupornye. Moh 2 jam mesin dan bergoncang bebadan mane ke tak rase nak tumpo kan.

Tapi tumpo ni kalo nyebut bab mati tu dah kire kaso bunyinye. Tapi kalo gune kat ayam, binatang okey le. Tak ade rasenye kalo gune kat manusie. Tapi kat tempat awok ade le kate tumpo gune kat manusie. Tapi awok tak nak tulihs le sebab berbau perkauman. Awok tak berape gemo rasis ni. Sebab pade awok mun kalu kite hidup berpandukan Al Quran dan Sunnnah takkan ape kite nak riso kat bangse kite. Tapi kalo kite dah meninggekan Al Quran dan Sunnah, rasenye tunggu lah mase dan ketikenye aje. Tumpo le bangse kite. Berpadu atahs name Al Quran dan Sunnah awok sokong seratuh peratuhs, mun kalu berpadu kerane melayu, awok rase tak glokal le. Ish kamu ni labun politik le pulak, sekali sekale tak pe kan.

Tumpo = mati, letih yang teramat sangat.

Saturday, September 25, 2010

Embak (e pepet)

Yang lelaki tu anak Ayah Ngah Pahang (belah siteri awok), embaknye tu orang Kedah.
Kok macam ngomong Jowo sih.....
Bukan labun Jawe, tapi bunyi nye aje rope tu. Tapi itu ialah bunyi loghat Perak. Jadi luangkan mase anda untuk mengetahui ape itu embak, diulangi loghat Perak tu.

Dah 6 embak dah aku ambek STPM, tapi luluhs tak mandang pun lagi, kate kawan aku. Tapi sebab awok ngambek STPM sekali embak je luluhs (Alhamdulillah atahs izin Allag jue) jadi itu le sekali awok dengo deme labun rope tu. Itu berlaku mase awok ngambek STPM dedulu. Kagom awok dengan semangat deme tu, ceke beno ngambek STPM nye. Gage ambek lagi, gage lagi ambek lagi. Tapi ape kabonye deme tak sempat awok nanye pun.

Bab embak ni awok teringat kesah , orang nak kawen ( nanti ade lak cakap : ADE AKU KESAH). Kate dek deme (orang tue le tu) dalam hidup kite ni setiap orang akan didatang 3 kali embak nak kawen. Embak yang pertame datang rase nak kawen, kalo kome kawan mase ni biasenye tak keke, sebab nye ijak awok ponah nanye pun. Embak yang kedua mun kalu datang pun kalo jadi pun kawen tak lame jodohnye. Sebabnye ape, ijak juge awok nanye kan sebabnye. Kalo dah datang embak yang ketige terus kawen dan jangan pulak tak kawen. Mun kalu datang embak yang ketige, ijak pulak deme kawen, biasenye jadi le deme terlajok (andartu/antertu). Ce ngelih yang tak kawen-kawen lagi tu, iye ke ape awok cakap ni. Kalo ijak, usoh le maroh kat awok, tapi maroh le orang tue yang gate bagi tau kat awok rope tu. Ate kalo deme tak bagi tau rope tu, ijak le awok nak cerite kat kome rope tu kan.

Bagi awok pulak, ijak le awok perasan dah berape kali embak awok rase gate nak kawen. Tapi mun bekawan (bekawan care dulu le) dan ade rase nak kawen ade le 3 kali. Mase memude aje le rame kawan, tapi memang sesetengah tu niat nak kawan je, tak ade embak niat nak kawen. Kalo yang kite niat nak kawan tu dia niat datang embak nak kawen, mane le aku tahu kan pase ijak deme nak ngajak aku kawen pun kan. Mun kalu di ajak kawen mahu juge gamoknye. Sape tak mahu kawen oii, kawen seronok ape. Tapi kalo tak mahu bertanggongjawab, jangan cari pase nak kawen.

Embak = rase, hal, peristiwa yang melibatkan bilangan kali yang ke sekian sekian.

Wednesday, September 22, 2010

Dango

Romah awok kat kampong, dah tak ade hanye tingge gambo kenangan.
Kalo mengenangkan mase kekecik dedulu. ish seronok beno rasenye. Tamboh le kate dek bijok pande. Mase kecik adelah kampong terindah kite. Itu mun kalu mase kecik tak ponah kene dere le. Kalo mase kecik jenoh kene dere, ish peronjang ape indahnye mase kecik. Tapi yang amat pasti rame mase keciknye adelah yang terindah dalam hidupnye. Bukan ape mase kecik semue kite boleh buat tetapi tidak le dah beso panjang ni. Ate ade ke dah bebeso pegi mandi bolen je kat Sunge Perak. Baru le ngonyen orang kampong nengokkan kite. Tapi mun kalu bebudak mandi bolen, apoh deme tak hajap kan.

Mase kecik yang awok ingat sekali bile maen dango-dango. Memang laeh beno rope dangonye. Tapi itulah dango yang paling seronok kite maen mase kecik dulu. Ce bayangkan dango kume buat mase kecik dulu ni. Sende (yang lahs e taling) beberape batang kayu kat pokok lepahs tu taroh daun beso kat kayu tu. daun nyor boleh, daun keladi boleh, ase beso boleh le. jangan bagi daun tu getak, ikat le daun tu dengan ako kayu yang ade merate kampong. Lepah tu lapik bawah nye dengan daun kering. Dah le jadi dango kume. Dango bebudak rope tu, ala ala red indian kan.

Tapi bukan tak ade dango yang lebih baek dari tu. Kan mase musim doyan luruh, kalo tak ade dango mane sah kan. Lain le yang dusunnye dekat dengan laman romah, ijak le payoh deme berdango. Tapi kalo jauh kene le buat dango kat dusun doyan tu. Kat kampong awok dulu dango doyan tak banyok, sebab romah dekat beno dengan kebun doyannye. Dango yang paling popule, dango arwah Wan Lehah (orang Sayong Hulu). Ade le mun sekali keme pajak doyan Wan Lehah dan merase le dudok kat dango tu. Tapi entah ape naseb malangnye. Elok keme yang pajak doyan tu dango keme tu timpe dek dahan pokok doyan. Naseb baek le sipi aje. kalo tidak dah arwah ato luke le keme.

Tu awok cadang nak buat dango kat tanah kat kampong, belum berbuat lagi, asyik sebok memanjang. Deme kate kamu ni bukan orang tanah. Tu pase susoh beno nak ngusahekan tanoh tu. Ade juge beberape kali awok nere usahekan tanah tu tu, tapi hati tak ceke, ato mase nye tak berape sesuai. banyok fokus kat laen, gamaknye. Tu pase tak menjadi, jadi tu le gamoknye dango tu tak menjadi-jadi. Tapak tiang batu dah awok angkut kat situ, bekas romah (gambo atahs) yang dah kene runtuh tu. Insyallah bile masenye ade nanti ade le awok buatkan dango kat situ. Bile jangan tanye. Tapi kot sesape yang nak merase dudok kat kampong dan dok tempat tenang, meh le tolong aku buatkan dango awok, heh heh. Kalo ade bebuah boleh kite makan sekali, tapi banyak dah meracun.

Saturday, September 18, 2010

Leroi...

Mane nak cokeh gambo buah yang leroi kat tenet ni. Kalo deme upload kan gambo mesti le deme upload gambo yang elok je.

Aku dah cuba cari jap tadi meghacun tak jumpe.

Nanti jap aku cari.
Ni awok jumpe le, pakcik tu tengoh nguttip buah sawit yang leroi.
Tak pun pakcik tu ngutip buah sawit sebab bini die nak buat lepat sawit kot.
Mane lagi nak cokeh gambo buah leroi .
Jadi mun kalu maknenye boleh le katekan :
Leroi = lerai

Friday, September 17, 2010

Ranjo

Orang rope ni tentu kuat meranjo, ate lidah awe dah becabang.
Ade due makne ranjo ni.
Ranjo = ranjau
Ranjo = kene main, kene tipu, kene kecek

Ranjo yang memole. Memang le hidup penoh dengan duri dan ranjo nye. Ate mane ke rope nak hidup sesenang aje dapat masok syurge. Kot-kot short cut ke syurge pun kene pegi berjuang fisabilillah dan mati semase berjuang baru dapat mati syahid. Tu pun kan senang nak bene keyakinan diri nak pegi berjuang mati syahid ni. Banyok onak dan duri serte ranjo yang perlu kite tempoh. Mun kalu sennag mati syahid ni tentu lame dah Yahudi tu tumpo belake. Ase Palestin ato Islam kene kocah je bangun le para mujahid bertakbir dan terus bergerak menyerang yang mengocah orang Islam tu.

Tapi realitinye tak ade yang rope tu. Cop bukan tak ade tapi tak rame yang sepatutnye. Ate sanggop ke kite menempoh ranjo perjuangan sebelum sampe ke kesanggopan mencari syahid tu.
Ish bukan koje senang nak bena diri melainkan mempunyai iman dan taqwa yang betui betui mantap, baru boleh kite menempoh duri dan ranjo menjadi seorang mujahid yang mencari syahid. Ya Allah ya tuhanku, jadikan lah diri awok dan waris awok sebage mujahid yang akan menegak kan Islam di muka bumi ini Ya Allah.

Tadi kawan awok kene ranjo dengan bekahs anak murid awok. Awok mintak Zaki (bekahs anok murid awok) tolong betuikan talian letrik yang meragam kat romah awok. Die segan pegi sesorang jadi diranjo nye Lat (anak Arwah Pak Sudin). Lat , cekgu Ok ngajok open house, sesampe je deme kat romah Lat bekate, ish gelap je romah deme, mane open housenye. Ooo kamu ranjo aku ye! Tu yang awok teringat nak tulih ranjo ni.

Kat sekolah kalo cekgu tak hati-hati jenoh le kene ranjo dek bebudak. Kalo April Fool kite faham le, tapi dalam kelahs tu pun nyemedang aje deme meranjo kan cekgunye. Rope tekun je, ingat elok le belajonye ropenye dalam buku ade buku lain. Itu yang baek le. Ni yang lagi kuat meranjonye. Mun tengokkan gayenye deme macam tengah nulihs, reropenye deme eksyen je, bahkan pen pun tak ade dakwatnye. Kalo kat kelahs deme buat ranjo kat awok macam-macam pesen le awok kenekan deme. Ade yang awok sekeh, ade yang awok cubit, ade juge yang awok sepakkan (Cop e pepet ye bukan e taling). Tengok macma mane tingginye makam ranjo deme tu. Lagi tinggi ranjonye lagi tinggi mle makam dendenye kan.

Tuesday, September 14, 2010

Ate (e pepet)


Tulihs dah nyemedang tapi maknennye tak ponah dibincang yak. Ini adelah penande wacana loghat Kuale yang paling popular iaitu ate. Bahkan ia boleh merangkum berbage penande wacana. Keunikan ate ni bahkan melebihi batas penande wacana, kerane ia lebih relevan dari itu.

Tu awok maroh kat DBP ni banyak lagi bahase loghat yang boleh diketengahkan kepada umum bagi menengkatkan bahase Melayu, tapi deme nok berkiblatkan ke barat juge. Asyek asyek bahase penjajah tu juge yang di masokkan ke dalam bahase kite. macam le koman beno bahase kite. Sedangkan kan ke bahase kite ponah jadi bahase lingua franca kat dunie perdagangan antare bangse mase zaman kesultanan Melayu Melaka dulu. Ate mane rope nak memajukan bahase Melayu kalo tak dikorek banyak permate bahase Melayu dari daerah.

Gamoknye deme tu malahs senang deme gune dari buku yang deme belajo kat luo negare je. Sedangkan punye le banyok loghat dari daerah tanah Melayu yang boleh diketengahkan buat memperkasekan @ memperkayekan bahase Melayu. Ate eksyen beno deme dengan bahase penjajah tu. Udah le tu meh le kite jengok belambak permate yang belum digali dalam loghat bahase Melayu. Mun kalu di teroke hutan pun dah ditemui berbage spesisi tumbuh tumbohan yang boleh diketengahkan dalam perubatan, apatah lagi kalo diteroke pule dalam loghat bahase Melayu. Bukan le awok nak deme teroka loghat Perak je, tu melampo. Awok ajak teroke semue loghat dalam bahase Melayu.

Ate bile lagi kite nak mole, ni elok beno masenye ketike PPSMI sedang soft landing make ni le ketikenye Bahase Melayu Quick Take Off kan. he alah macammane le rope nak ngabokan kat pakar bahase kite ni alahai. Ni le masenye nak menaikkan jati diri anak Melayu. Secare tak lansong bile usehe menengkatkan bahase Melayu ni ia juge akan menengkatkan bahase Arab yakni bahase Al Quran yang kite dokong sebage bahase orang Islam.

Awok teringat misenye pengunean kate SAKA BAKA. Kalo dikaji bebeno ade perbezaan yang ketare dalam maksudnye. Perkatean SAKA lebih kepade orang perempuan, manekale perkataan BAKA lebih kepade orang lelaki. Cube chek tengok. Ate kome cari le maksud selebihnye kan.

Wednesday, September 8, 2010

Kerap ( e taling )

Pulo Boye nampak kat sebeloh kiri tu. Tu ngadap kelo dan nampak le sebenonye Jambatan Azlan Shah (di R@R lebuhraye utare selatan)
Agoknye pase lebeh kurang same dengann terap tu pase bunyi nye pun lebeh kurang same. Tapi mesti le ade bezakan. Yang terap ialah perbuatan yang kite lakukan dengan sengaje dan ia melibatkan maknusie. Manekale kerap ialah perbuatan yang melibatkan bende.

Yang awok teringat kate kerap ni sebab ponah merase tekerap mase naik sampan dulu tu. Dulu sunge kan jadi tempat faveret orang kampong, tamboh le pulak orang yang tepi sunge. Jadi kenderaan sunge macam sampan tu popule beno le. Jadi awok mendayong dah reti nak le pulak belajo begaloh. Jadi belajo le awok begaloh kat sunge Perak tu. Aje rope tu le galoh punye galoh tekerap sampan tu keme buatkan. Habihs le keme terojon sunge belake. Nasib baek le kat belah elonye ayonye cetek (kume sebut keren). jadi pelapek sampan , cebok sampan (dari upeh) dan galah dapat le keme ambek balik dan keme bawok sampan tu ke tepi dan kerapkan balik bagi elok.

Itu awok, ropenye mak awok pun ade kes sampan tekerap. Mase tu ayo memang le dalam. Dan die makat ngan Wan Lebo nak ke Pulo Boye , pase nak nanam jagong. Kat Pulo Boye tu orang kampong memang besa nanam jagong, ubi keledek dan yang sewaktu dengannye. mak awok ngan Wan Lebo pun pergi le ke pulo bedue. Dah dekat nok sampe tetibe tekerap sampan. Wan Lebo terus berenang ketepi pulo. Tapi mak awok ni ceke, die kepit sampan dan berenang pelan-pelan mawok sampan ke tepi. Wan Lebo tejerit pekik melaung Nek, Nek ( kat kampong mak awok tu deme pangge Nek). Akhirnye Mak awok selamat berenang ke tepi sambil membawe sampan sekali dan peralatan yang diletak kat belakang sampan yang tekerap tu. Kalo Mak pun pemirah berenang ke tepi juge, kira wassalam le sampan tu.

Sekarang ni aktiviti kerap yang selalu awok buat ialah kerap pinggan bile basoh pinggan mangkok. Suami misali le katekan. Deme kate kat awok ooo kome takut bini ye. Awok ngabo kat deme, awok kan takut bini tapi bini tak takut kat awok.

Monday, September 6, 2010

Awahs

Bayangkan ayo tangan dari awahs dari orang yang baju merah tu.
Bulan pose ni aje le banyok jenih awahs yang deme orang dapo pake. Mun segale awahs yang deme belajo sebelum ni, mase bulan pose le deme nak nunjukkan hande deme gune awahsnye. Orang jantan (bace laki deme) le yang untung dapat merase seknike awahs yang diperosangkan dek bini deme. Awahs biase tu mesti le tamboh lagi dengan awahs resepi yang baru, nyebut pun nelan ayo lio awok. Kekadang dah deme tu sebok beno, mole le deme. Abang!! (dengan penuh manje) mangge kan abangnye. Mun dah dengo lagu manje gitu yang abangnye tau le, bahawe ade awahs kene tolong buat. Kekoman kene kupahs bawang, ngereh sayo, buang tahi ikan bilih, tak pun nguko nyor.

Kene le nyawab panggilan manje bini tu , kalo tak, tak merase makan menu yang kite ngenden kat bini kite nanti. Ade dua resepi yang awok selalu ngenden bini awok buat, dan kalo nak buat awahs nye ajenye renyah kojenye. Pertame awahs kan kume pangge Ayam Masak Chef Wan dan yang kedue Daging Masak Ros. Kalo kene awahsnye memang mertue lalu tak nampak kite weh. Kan ape resepi Daging Masak Ros tu wareh dari emak awok, tapi dapat kat tige anak perempuannye semuenye rase lelain, aku lak warihs kat bini awok pun rase berbeze dengan kekakak awok tu. Tu yang awok heran tu. Tu belum awok ponah rase ade orang lain yang buat Daging Masak Ros, pun rasenye laen beno dari resepi mak awok. Awok rase bukan sebab awahs tapi kate dek deme sebab ayo tangan.

Bab ayo tangan ni awok ade terbace sorang ustaz ngabo. Kalo ayo tangan orang memberi tu baik, soleh , make makanan tu kalo dimakan membawe berkat. Make kalo yang tak elok ayo tangan nye make tak berkat le makanan tu. Ate bayangkan tangan deme le yang menggaul segale awahs dan yang membuat segale awahs tu kan. Jadi teori mudah kalo di bawak ke bazar ramadhan awok senang je. Kalo yang penjuenye menutup aurat make awok beli le, kalo yang terbongeh je ijok le awok syior membelinye. Tapi kalo kudap yang awok nak tak ade kalah le awok, tu kene beli le jugekan.

Awahs = ramuan membuat gule.

Friday, September 3, 2010

Gago

Tensyen je deme ni, kene gago ke!
Koje gago ni kalo betui gayenye seronok hasilnye. Ish kome jangan pikio tak elok, ce pikio molek-molek. Ate ce kome bayangkan pegi sunge gago-gago dal pasyo dapat remis, kan bagus hasilnye. Itu kat pasyo, ce kome gago lak kat selut kat dalam sunge, moh tak dapat kijeng, saje le. Bile nyebut remis ngan kijeng , baru perasan lame beno dah tak mamam bende Allah tu. Ate mane ropenye nak cari dah dok Chandan. Kat tempat laen ijak le awok tahu melainkan kat kampong awok juge. Kat kampong awok tengah ni kalo nak ngago kijeng ke remis ke, awok riso sebab kampong awok tu deme korek pasyo, jue pasyo le. Jadi setrukto tanoh kat situ tak berape kukuh, nanti tak pase - pase masok pasyo jerolos nanti. Nanti yang yang ngago cari kite pulak.

Tapi ade juge gago yang memang hasilnye seronok tapi jahat (cop nake). Ni awok nak cerite kelaku kengkawan awok. Ingat kelaku kengkawan awok je, awok tak. Tu yang orang kampong kate awok baek (ish angkat bakui lak dah), tapi denye tak tau yang bab jahat awok ni . Ni xtvt mase mandi sunge , Sunge Perak le. Tau ape deme buat sambe nyelam sambe deme ngago hak orang betine. Ish jahat beno deme tu, biase tu. Cop bukan jahat tapi nake , bebudak le katekan. Yang kene gago tu pun bebudak. Yang awok heran bebudak perempuan tu macam tak ade ape ape je, seronok kene gago kot.

Tapi jangan buat pase gago kat rebat (e pepet), silap gago mun digago ulo kan naye tu. Tapi kat rebat tu kalo nak nyelam udang galah ish banyok bebeno deme kat situ. Kalo jumpe rebat, gi le nyelam kat situ udang galoh gerenti nyangkut punye. Tapi mase dulu kalo nyelam kene berhati-hati. Walopun name kampong awok Kg Boye, tapi sekali pun awok tak ponah jumpe boye. Tapi bukan boye yang awok risokan, yang awok riso bile bangun nyelam, tup tup taik terletak elok kat kepale. Ate dulu sunge le jamban orang dulu. Ate taik hanyut kelo le. Yang jadi mangse orang belah elo le.

Thursday, September 2, 2010

Lawahs


Mun lawahs bebeno dok romah deme ni. Kan ape semalam awok pegi romah kawan awok kat Sayong Lembah (Kamarul baharin anak Pak Rosdi) dah melaut romahnye, ate bile masok romah denye terase beno lawahsnye. Bini aku mole le tekenang, abang jom buat romah kat Boye. Ate tau kome, tu le pasenye. Dulu kate nak dok pekan haa rase le sempitnye romah teres kite ni. Nak nyambong romah bukan koje senang, dengan duit dengan mase dengan kojenye. Awok dah biase dok romah yang lawahs gitu tetibe kene dok romah yang kire sempit le kat Chandan Putri ni (romah teres). Terase beno tak lawahs nye.

Aje nye kiteme maknusie ni gemo kan tempat yang lawahs . Moh dibalun sempit aje tak gemo. Allah pun ade ngabo kalo banyak buat tak elok kat duniye ni kubo kite tentu tak lawahs, sempit le sampe betelingkeh tulang rusuk kite. Mun kalu banyak pulak buat baeknye , lawahs kubo kite. Kalo dah lawahs gitu ade can le masok syurge kot.

Tengah musim hujan cuace tak tentu hale ni, hidung pun nyemedang selseme. Ate bile nak lawahsnye lubang hidong kalo dah selseme. Hembus lubang hidong kiri , lubang hidong kanan tak lawahs, hembus lubang hidong kanan, lubang hidong kiri tak lawahs. Tido ngeren kanan hidong kiri lawahs, tido ngeren kiri hidong kanan pulak yang lawahs. Mun kalu telentang tidonye dedue hidong tak lawahs. Kalo tak lawahs sebab selseme tak le kesah tapi tak lawahs sebab kaco dek abang heh heh..... Ate ape ke henye kene tido nerap le gamoknye. Kot suke kome le tido, ase kome bahgie sudohhhhh.

Tu belum kencing tak lawahs lagi tu. Tu bapak awok ade pesan, bile kome rase nok kencing jangan ditahan, gi je kencing, tak payoh pake jamban, ase tak nampak dek orang okey le tu. Ato gune kaedah jamban tahun 60 an di kampong awok seperti yang awok ponah postingkan dulu. Kalu dah selalu menahan kencing bukan lagi tak lawahs kencing, mahu ngulin sakit pundi kencing pase lubang anu dah sumbat.

Lawahs=luas, selesa,

Saturday, August 28, 2010

Mocik

Tengok tu mocik ayonye.
Awok teringat satu soklan dari satu buku blog: Blog ni tak berape nak pecaye Islam tapi lupa la. Die tanye kan setan tu dari api jadi kalo di akhirat nanti kenape dihumban ke dalam api nerake. Api temu api tak maunye le kan. Kok ngekek setan tu sebab uboh dalam api sedangkan denye tu api juge. Sekali pikio rase nak pecaye juge. Tu awok suke bebudak, sebab yang nyawab soklan ni cume bebudak je. Uncle meh kemari saye nak jawab soklan uncle. PANG dibaginye penampo kat uncle tu tu. He nape kome nampo aku. Budak tu jawab: Teman bukan nampo uncle, teman nak nyawab soklan uncle. Ate macma mane rope nyawabnye rope tu. Uncle tengok tangan keme ni kan kulit. Ate ye le. pipi uncle kan kulit, ape ijok pulak. Kulit temu kulit tadi ape rasenye. Sakit le. Haa tu le rope setan bile kene humban dalam api nerake nanti. Oooo gitu codek beno le kome ye, sambe ngenekan uncle.

Selingan tak kene mnengene dengan tajok:

Uncle tu bahase orang puteh, maknenye bagi orang Melayu kan Pak Cik. Lawan bagi Pak Cik ialah Mak Cik, juge tak kene mengene dengan tajok.

Bab ini ade kaet mengaet dengan cecayo. Bende mocik ni mesti kene cayo, kalo tak cayo tak mau mocik punye.

Karang sambong ( buat pelaburan daa ) haa sambong..

Kalo kuat beno buat koje mesti mocik peloh dibuatnye. Kalo maen pu rope tu juge. Kalo awok mase maen badminton tu yang kuat mocik pelohnye. Tu yang kene maen badminton juge sebab senang nak peloh. Mun kalu maen takro susah nak dapat peloh, baru tahap peloh betine je. Sebab maen takro ni skill tinggi kalo alang kepalang bebudok maennye tak lare mane le mocik pelohnye.

Kale bab makan tak usah cakap , tak usoh tanye sedap ke ijak ape yang bini hidang. Mun kalu dinampoknye peloh mocik mase makan , memang sedap le masok denye tu. Tapi kalo kipahs tak pasang tak aci le, itu memang le peloh, pase angat pijo weh. Kene dapat makan ikan terobok cicoh ngan kicap cabe, bawang udah le memang mocik peloh. Ish bebulan pose ngenangkan ikan terobok, baru perasan dah lame tak makan ikan terobok.

Bab mocik ni awok segan, ce kome bayangkan tetengah sedap ngajo dengan penoh bersemangat tetibe ayo lio mocik mase sedap story kat anok mured. Kalo setakat kite dok kat white board tak pe lagi. Ce, ce kite bayangkan situasi begini lak. Ade le sorang budak tu punye khusyuk dengo story kite siap ngannga lagi. Sedang nganga gitu ayo lio kite tepocik ke dalam mulut denye tu. Amacam ish, kesian le budak tu.

Haa kan semua yang awok cerite tentang mocik ade kene mengene dengan cecayo kan.
Mocik = mercik, percik.