Friday, September 17, 2010

Ranjo

Orang rope ni tentu kuat meranjo, ate lidah awe dah becabang.
Ade due makne ranjo ni.
Ranjo = ranjau
Ranjo = kene main, kene tipu, kene kecek

Ranjo yang memole. Memang le hidup penoh dengan duri dan ranjo nye. Ate mane ke rope nak hidup sesenang aje dapat masok syurge. Kot-kot short cut ke syurge pun kene pegi berjuang fisabilillah dan mati semase berjuang baru dapat mati syahid. Tu pun kan senang nak bene keyakinan diri nak pegi berjuang mati syahid ni. Banyok onak dan duri serte ranjo yang perlu kite tempoh. Mun kalu sennag mati syahid ni tentu lame dah Yahudi tu tumpo belake. Ase Palestin ato Islam kene kocah je bangun le para mujahid bertakbir dan terus bergerak menyerang yang mengocah orang Islam tu.

Tapi realitinye tak ade yang rope tu. Cop bukan tak ade tapi tak rame yang sepatutnye. Ate sanggop ke kite menempoh ranjo perjuangan sebelum sampe ke kesanggopan mencari syahid tu.
Ish bukan koje senang nak bena diri melainkan mempunyai iman dan taqwa yang betui betui mantap, baru boleh kite menempoh duri dan ranjo menjadi seorang mujahid yang mencari syahid. Ya Allah ya tuhanku, jadikan lah diri awok dan waris awok sebage mujahid yang akan menegak kan Islam di muka bumi ini Ya Allah.

Tadi kawan awok kene ranjo dengan bekahs anak murid awok. Awok mintak Zaki (bekahs anok murid awok) tolong betuikan talian letrik yang meragam kat romah awok. Die segan pegi sesorang jadi diranjo nye Lat (anak Arwah Pak Sudin). Lat , cekgu Ok ngajok open house, sesampe je deme kat romah Lat bekate, ish gelap je romah deme, mane open housenye. Ooo kamu ranjo aku ye! Tu yang awok teringat nak tulih ranjo ni.

Kat sekolah kalo cekgu tak hati-hati jenoh le kene ranjo dek bebudak. Kalo April Fool kite faham le, tapi dalam kelahs tu pun nyemedang aje deme meranjo kan cekgunye. Rope tekun je, ingat elok le belajonye ropenye dalam buku ade buku lain. Itu yang baek le. Ni yang lagi kuat meranjonye. Mun tengokkan gayenye deme macam tengah nulihs, reropenye deme eksyen je, bahkan pen pun tak ade dakwatnye. Kalo kat kelahs deme buat ranjo kat awok macam-macam pesen le awok kenekan deme. Ade yang awok sekeh, ade yang awok cubit, ade juge yang awok sepakkan (Cop e pepet ye bukan e taling). Tengok macma mane tingginye makam ranjo deme tu. Lagi tinggi ranjonye lagi tinggi mle makam dendenye kan.

3 comments:

DKosongLapan said...

bab2 ghanjo ni.......tak kite kene ghanjo..,.kite meghanjo oghang...... bende tak baek.....tapi bende yg tak abek le yg kite suke buat ye dak chor???

Beghat Naek

a.samad jaafar said...

mike ni bulih buat kamuih Loghat Peghok..hihihi

sharouk said...

Sape nak buat, buat le, awok tak syior le. Tapi mun kalu dah buat tu bagi le awok honorium sikit kan.