Tuesday, September 14, 2010

Ate (e pepet)


Tulihs dah nyemedang tapi maknennye tak ponah dibincang yak. Ini adelah penande wacana loghat Kuale yang paling popular iaitu ate. Bahkan ia boleh merangkum berbage penande wacana. Keunikan ate ni bahkan melebihi batas penande wacana, kerane ia lebih relevan dari itu.

Tu awok maroh kat DBP ni banyak lagi bahase loghat yang boleh diketengahkan kepada umum bagi menengkatkan bahase Melayu, tapi deme nok berkiblatkan ke barat juge. Asyek asyek bahase penjajah tu juge yang di masokkan ke dalam bahase kite. macam le koman beno bahase kite. Sedangkan kan ke bahase kite ponah jadi bahase lingua franca kat dunie perdagangan antare bangse mase zaman kesultanan Melayu Melaka dulu. Ate mane rope nak memajukan bahase Melayu kalo tak dikorek banyak permate bahase Melayu dari daerah.

Gamoknye deme tu malahs senang deme gune dari buku yang deme belajo kat luo negare je. Sedangkan punye le banyok loghat dari daerah tanah Melayu yang boleh diketengahkan buat memperkasekan @ memperkayekan bahase Melayu. Ate eksyen beno deme dengan bahase penjajah tu. Udah le tu meh le kite jengok belambak permate yang belum digali dalam loghat bahase Melayu. Mun kalu di teroke hutan pun dah ditemui berbage spesisi tumbuh tumbohan yang boleh diketengahkan dalam perubatan, apatah lagi kalo diteroke pule dalam loghat bahase Melayu. Bukan le awok nak deme teroka loghat Perak je, tu melampo. Awok ajak teroke semue loghat dalam bahase Melayu.

Ate bile lagi kite nak mole, ni elok beno masenye ketike PPSMI sedang soft landing make ni le ketikenye Bahase Melayu Quick Take Off kan. he alah macammane le rope nak ngabokan kat pakar bahase kite ni alahai. Ni le masenye nak menaikkan jati diri anak Melayu. Secare tak lansong bile usehe menengkatkan bahase Melayu ni ia juge akan menengkatkan bahase Arab yakni bahase Al Quran yang kite dokong sebage bahase orang Islam.

Awok teringat misenye pengunean kate SAKA BAKA. Kalo dikaji bebeno ade perbezaan yang ketare dalam maksudnye. Perkatean SAKA lebih kepade orang perempuan, manekale perkataan BAKA lebih kepade orang lelaki. Cube chek tengok. Ate kome cari le maksud selebihnye kan.

4 comments:

tinuj said...

Salam yop,
Ate, idak teman faham weh..
mun kalo ade saka baka ape pulak heinye dengan saki baki.

Hanz Newman said...

iye ke sunggoh SAKA tu lebih ke belah pompuan, chor? Idok le teman tawu pulok. BAKA tu teman boleh le paham lagi.

ate teman idok bace tinggi. Lancho pun takat darjoh 6 aje. Tu pase le kot oghang macam teman tak paham ape habok deme labun ni ... hehe.

DKosongLapan said...

Salam Chor....
bese le CHor.....
asei omputih je ....baek kat mate deme...... yg ade kat kite2ni hagham deme nampak baekkk....... ate.....bile lagi le bahase kite nak dinaek tarap kalo idak oghang kite jugak yg buat??...ke deme ndak nunggu sampei pupuih bahase kite???

sharouk said...

Gebang ngan kawan kat Pahang ari tu, tengah cari juga maklumat lain kot kengkawan blog ade maklumat lain tentang SAKA BAKA ni