Sunday, November 28, 2010

Nyampang


Macam bahase orang belah Malaysia Timur je yak. Agoknye le , awok tak le pande bahase orang sane tu. Nyampang ni jarang beno orang gune dah ni, awok teringat balek mase mace blog Prof Zainal tentang kepulangan dia dari Jakarta. Denye ngabo nyampang die tak kene tahan dek imegeresen di Jakarta pase denye make seroban. Ngenang kan itu awok pun terase hati macam Prof tu , rase nak menyumpah Ngancok wak nye. Pase awok rase terok beno pandangan orang pade orang make seroban ni. Gamaknya kale awok make seroban pun deme buat rope tu. Saje nak daje je ropenye deme tu. gamaknye tu le rope daje akher zaman yak.

Kat situ agak lojik le kene tahan pase orang yang ngebom kat Bali make rope tu. Tapi kat Mesia ni kan setakat seroban kalo pake ketayap pun kene suroh tangge. Bahkan kale pegi pekan kekadang nampak pandangan mate orang bile nengok kite make ketayap tu macam getik bebeno kat kite. Mun deme nengok amoi make skirt gemo beno lak deme nyelin mate sampe julen, ish. Itu nengok anok dare make keketat, apoh pun deme tak kesah bahkan meleleh ayo lio deme, ish. Kan bias tu. Nyampang le ade lagi kain melekat kat badan , mun kalu bolen, gamaknye haru dibuatnye.
Nyampang le iman kat Mesia ni boleh le pake lagi, mun kalu nengok kan Pak Arab ish, seronyo nengokkannnye. Kan ape mase pegi Menara Berkembo Petronas tu, awok nyemedang nampok orang Arab. Tapi fesyennye ngalahkan orang barat. Tu yang make purdah pun bukan boleh caye nye. Ini pengalaman awok le, mase pegi kat Pulo Tioman mase daftar pagi, kan maen make purdahnye bile belah malam deme masok pub siap seksi lagi tudung kemane purdah kemane. Tu kate dek kengkawan, pakaiyan deme tu adat, tapi kite ni tau tu agame. Nyampang awok nak nyakap kat bini orang yang berpurdah tu: haram, tak tegamok le pulak. Tapi kat Mekah tu bile yang make tak elok segale Pak Arab nyemedang nyebut haram, haram.

Ropenye kat Sukan Asia Ghuanzhao pun ade penake tu. Kan hari terakhir tu ade marathon wanita. Kan ade salah seorang yang lari marathhon make tudung tapi seluo pendek, lengan pendek, orang Indonesia lagi. Ingatkan tahan tudung tu sampe habeh, rope-ropenye baru sekerat jalan dah leboh tudungnye, ish apa la. Ingat aku nak bangge le kat pelari tu asenye. Penyudahnye bukak tudong ingatkan makin laju ropenye makin jauh ditinggekan, ish rase malu yang amat. Nyampang bukan rakyat Malaysia.
Nyampang = Nyaris

6 comments:

tinuj said...

Salam yop,

Tu yang teman heghan ngape gambo pompuan betudung dan beseluo pendik
mike tayangkan balik. Tak muskati satu mase nanti ghakyat M'sia juge bepeghangei macam tu. Kalo dah ghope itu nyampang tak tejelui seluonye.

a.samad jaafar said...

uissskk gemo beno mike ngan gambo tu yak.. teman memang lupe teghuih hei 'nyampang' ni.. idok peghonoh teman makeinye pun..t kasih le.. btamboh kose kate teman ni..

Sharouk said...

Bukan gemo kan gambo tu , tapi sesue dgn labunnye kan.

DKosongLapan said...

tambah satu lagi perkataan baghu buat awok ni....

bende udah akhir zaman ni macam ni le CHor....bende elok2 yang kite pakei....yang tutop aurat, yang ikot aghahan Allah dan SUnnah Nabi dikatekan kolot......yang dedah sane....dedah sini....terjulor sane....terjulor sini itu yang deme bangge2kan.....

kelisa_samudera said...

nyampang pompuan tu tak kena rogol.

Aku-Ida said...

mujo le nyampang.. atei kalo nybutnyei gampang..majo je