Tuesday, February 2, 2010

Cupoi


Gitu le maknusie bile doh cupoi baru nak namboh balik. Mase banyok apoh deme tak hajap. Selagi name maknusie tu doh jadi adat biase le. Tapi itu kan ke perange tak semenggah tu. Pase seingat awok ade sejarah Nabi Yusof (bace kat blog ni sirahnye rengkahs aje le) yang mengajo kite bersiap sedia selalu.

Awok ingat mase ngaji dulu kat Sekolah Menengah Teknik Persiaran Brash Ipoh. Bapok beri belanje tu cecukup aje, ate bile time nok balik tu duit biasenye cupoi-cupoi je. Cukup le nak mamam sikit , tambang bahs sikit tambang ke kampong Boye naik teksi sapu. Biasenye teksi arwah Pak Sehak. Itu adelah kerete sapu paling hebat yang ponah awok dengo. Pase ape tau? Pasenye moh disumbatnye kerete die selagi mau. Bayangkan kereta die standard van sekarang ni. Bayangkan kereta boleh isi 12 orang, moh rope ikan sadin le. Tapi cabok-cabok kete die nongkah bukit Bendang Kering tu stedi je.

Bukan dulu aje pun sekarang ni pun kale moh time gaji muncah le. Moh doh dekat hujung bulan mole le datang penyakit cupoi tu. Ate mane rope makan gaji sorang bini surirumah. Itu pun Alhamdulillah le boleh jebah muka macam sekarang ni. Ijak le behutang keliling pinggang tak bayo-bayo boleh le bayo semuenye Alhamdulillah. Tapi kene le uko baju sendirikan kale tak naye le awok. Tapi bab duit hehujung bulan tu cupoi biase le. jangan sampe merompak rete orang dah, dan anok dapat belajo serebe sedikit dan dapat anok moh sesuap nasi okey le tu.

7 comments:

MakCikPah said...

iye bebeno CekOk oiii....transport kire glamer kt kg kite dulu kete arwah pak sahak ler satu2 nyer, bdimpit2 pun tak ngape dpt duduk cupoi jer dlm kete, bayangkan ler kalo tecabut pintu tang bukit pete, pelanten kiter kat gaung bawah nun...tapi kite tak de menkesah tu semue cupoi2 pn tak ngape janji dpt pegi kuale menom ais kacang & mkn laksa kat tepi sunge kongso..eeiyyy, lecor pulok ayo lior nie tp ikut kire bab kete, nie lg glamer kete wolkwagen chujakpo ade lg ke kete tu

tajnur said...

Salam Yop Sharouk!
Ghope2nya yg gheghamei mengkome masuk blog ni waghih2 cepioyor mike belaka ke? Ate teman masuk ke sini ghase sensorang je! Bukannya ape, sesak2 cupoi kome ni pun ade le juga orhang sanggup capok2kannya, cupoi2 teman ni mmg peigheh betoi!!

Ein MatRodi said...

Salam..

chek tajnur.. kalo dah asae Kualetu wagheh belake..mun tak wagheh keghah.. cupui-cupui..
nak jadi ceghite waktu teman sekolah rendah dulu..sekolah kelipot..bekelae sampey mengadap guru besor.. dapat hadiah memasing..
Bile ghaye teman ngikutle ayah teman ke menora..tekanja beghuk teman..ghope-ghopenye budak yang teman buat kelae tu wagheh teman..
Buat *** maap ye..haghap mike ngonyen bace artikel ini...

Bee said...

Salam cekgu OK! semoge sehat hendoknyer.. Tetibe je mike ngingatkan teman pade arwoh Aji Sehak.. Teman ghenek benor lagi taim tu, tapi teman keney diyer.

Berceghiter pasei cupoi nih, teman nak namboh sikit.. kalo kite naik moto 4 oghang ler.. oghang yang belakang tu mesti dudoknye cupoi je kan? heheheh... tibe-tibe terkenang taim sekoloh sayong dulu, naik moto ghamey-ghamey.. kene kejor dengan cekgu OK... hehehehe..

Sharouk said...

Oi Makcik Pah oi sape mengkome ni weh tak aci le...

Sharouk said...

Tajnur doh mike join laman teman ni kire sedare le kite koman-kman sedare seIslam kan, seara seanok sunge Perak pun orait jge

Sharouk said...

Bile awok ngejo megkome ni, awok tak kuat berambat.