Monday, February 1, 2010

Ngayan


Ingat tak awok ngesahkan tentang seorang orang tue yang pegi sunge balik ade ikan di tangannye. Ade juge awok ceritekan iaitu alat yang die gunekan untuk menagkap ikan tu. Alat ltu bile awok lawat laman blog Raduan baru awok teringat dan tau namenye ialah seperti tajuk di atahs iaitu ngayan. Tapi sekarang ni ade ke ngayan ni. Reropenye kat sekolah tadi awok terdengo cerite ngayan ni. Kami pasokan sekolah ade ngajok bebudak mude Kg Ara Panjang lawan seronok-seronok takro kat sekolah. Ropenye deme tak jadi lawan pase deme pegi ngayan. Awok ngabo kat anak buah awok labun XXXX deme ni yak.

Ngayan ni ialah alat menangkap ikan yang diperbuat dari rotan dan jaring. Rotan itu di lengkungkan berbentuk seakan-akan perahu (lihat dari atahs dan ebeso pero) dan di bawohnye di buboh jaring lebihkurang sedepe ke bawoh. Ulang balik bile nok nangkap ikan orang tue tu berak kat atahs ngayan tu. Bile najis tu getak aje make berebut le segale ikan khasnye ikan lampam dan seluang cagut mencagut najis itu. Apabila ikan berkerumun dengan banyoknye make diangkatlah ngayan itu dan terperangkaplah ikan itu.

Tapi itu dulu. pase awok pun ponah buang ayo beso kat sunge dan memang le ikan berkejo-kejoran memamam najis kite tu. Jadi tu le pase arwah Tok Jalil tu jenuh bawok ikan balik komah bile ngayan. Awok doh lame tak kayor jadi ijak le awok petiakan ade lagi ke ikan buat macam tu. Kale ade awok nok juge kayo, pase bini awok gemo ikan sunge ni. Awok ikan sunge ni , boleh le tapi tak beriye macam bini awok. Ate deme sekeluarge gemo makan ikan sunge. Arwoh Tok nye punye le tere makan ikan sunge, bile makan tu di masuknye semue ikan ke dalam molotnye dan apabile dimakan yang keluo hanye tulang ikan je. Awok kalo buat gitu pakat cekik tulang le.


6 comments:

tajnur said...

Salam!
Mintak maap le weh, keme ni bab `ngayan`ke ngayap ke(bahasa sarawak -ngendeng2) idok le pandei mane sebab tarap teman ni ikan kecik2 je stakat nahan lukah/bubu dan menangkoi je bulehle...
Ikan yg paling besor pun jenih ikan boghochat, itupun tak lalu nak makannye!

Sharouk said...

Awok pun tak tinggi makam kat sungenni, cume ade tengok kaum kerabat buat koje ty je.

Hanz_Azdi said...

teman bab ikan ni awok kalah ler. Takder minat ke situ. Awok tahan beli ikan kat paso aje. Tunjuk aje mane nak pastu hulo duit...kan senang kroje rope tu? hehehe

Idok ler awok reti megang keri ker, kael ker nahan lukah ker ngayan ker ape bende semua tu...hehehe

KakYong said...

ngayan tak beghapa reti teman, tp kalu nanggok ikan peley tepi sunge kecik tu galak juge teman, kner perogah dengan pak mat ceplin tekejut beruk ,mencicit naik ke darat, lepaih tu seminggu tak kayor

Sharouk said...

Dulu MakcikPah le ni kakYong pulak kalo moh di sebut name Mat Ceplin tu soh orang tau Kg bOye le tu. Sape tu boleh tau name?

lin said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,色情,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女