Saturday, February 6, 2010

Denye (kedue tu e pepet)

Ce bayangkan awek gini tak ke ngelusa dibuatnye.
Bile terbace komen Makcik Pah baru awok teringat kan kate denye. Ate mane nok dengo kate tu sekarang. Yang awok dengo kalo tak saloh awok arwah Wan Kayah juge. Perpustakaan loghat Perak bergerak awok le Wan tu. Bahkan Wan Kayah tu kalo sehari tak nyebut denye tak soh le hidup die. Kalo mengkome ngelih komen tu memang le beno are gune loghat denye Makcik Pah tu. Awok rase makcik Pah ni berguru dengan arwah Wan Lebo kot.

Tegiang-giang awok rase bunyi gaye orang kampong nyebutkan denye tu. Nasib baik MakcikPah sebut kalo tak lansong awok tak teringatkan denye tu. TQ MakcikPah. Denye tu kate ganti name ketige. Denye tu maksudnye mereke ato yang biase kite gune deme.

Dah lame tak nyebut rase canggung nok menggayekan bahase denye ni. Teringin pulok awok nok mendengo orang sekarang ni menyebutkan denye tu. Contoh:Denye tu aje nye ngelenyo, patut bagi le denye tu nikoh cepat dok kulu kelo dengan jantan tu ape ke he nye. Kalo di bio denye tu mau denye buat koje maksiat tu. Macam dedulu kan senang kojenye ase jumpe jantan betine dok berdue-due, nikohkan aje ijak le denye buat koje tak elok lagi. Sekarang ni banyok beno songehnye, sudohnye due tige kali kene tangkap orang yang same juge. Kate orang Benteng denye tu doh kuat mengelusa nye. Ate koje seronok, memang le diseronokkan dek setan kan.

Sekarang ni awok nengok kan care jantan betine besosier, riso awok nengoknye. Moh tengoh malam makan bersame-same kat kede makan ape ke henye. Ijak ke mok bapak denye riso kan anok denye marayo-rayo serate alam. Awok yang seroyo nengok, tahan lagi, moh dibuatnye awok geram kan naye denye. Ish kome ni awok geram kan kelaku denye bukan geramkan awek tu. Yo beno!

2 comments:

Hanz_Azdi said...

weh ler, a ah sungguh bebudak zaman ler ...ate kalo dah rope tu Rozita Che Wan denye, sape tak mengelenya...hehe

Mok pak harus ler meghenyam anok-2 deme menyongket, merayap entoh mane hale. Memalam pulok tu? Ape ke deme tu buat entoh? Riso deme kot bebudak tu buat yang bebukan, ato mule nak jadi jahat. Bile doh duduk jauh dari orang, ato sesaje duduk dalam gelap, ato tempat/pot baik punye (i.e. rumah sewa), takde lain ler tu..

dah gate gitu ler tu. Mule ler tangan tu merayap merate. Seterusnye, censored, skip to ending (hehehe), doh kene buatan oghrang deme kabo. Dah si denye berbadan 2, ngusung anak sape entoh? Pastu dah takde sape jantan nak tggjwb, gamak denye buang anok tu merate.. tong sampah ler jawabnye,ato bubuh depan masjid ke.. sunge perak pun harus ler kot.

Kot nake aje takpe lagi. Mengusik gitu-gitu (mengorat) ok ler. Oghrang mude kate, 'tak luak' (masih jaga batas, kehormatan, maruah) si denye.

Sharouk said...

Arap ano kite selamat dari gejale itu. Ijak deme nok pecaye JANGAN DATING. Kan ape awok riso dating dating takut bunting lepahs tu melenting.