Friday, February 19, 2010

Cekoh


Bebudok kecik macam anok aku yang umonye 1 tahun 4 bulan, memang le semuenye nok di cekoh. Kemarin anok awok masuk spital dok wad dengan die punye emok sekali le. Tadi emak die doh letih mintak balik jap, jadi awok tuko shif ngan bini awok le. Mun sehat sikit anok awok tak maunye dok dediam. Buatnye tadi cekohnye troli dan tolaknye troli raun satu wad tu. Troli yang bawok bakul sayo kat market tu. Doh penat die, die pulok lepak kat atahs troli, awok le pulak kene tolak diie kulu kelo merate wad. Awok buat nyadin je le. Tapi dek kerane anok awok nolak troli kulu kelo tu, baru le mau ngonyen sikit nes tu. Kalo tak muke tensyen je deme. Ade le seorang due yang cool and smile. Nes ni macam, tak tau ngonyen tu boleh le nyejukkan mate pesakit yang mandang. Ini ijak asyik serius je, kate tak belajo doh tentu di ajo, gamoknye doh tak reti nok ngonyen agoknye.

Yang awok paling tak larat bile anok awok tengoh main cekoh suis. Kejap bukak, kejap tutup. Mun lari kejap toyak die, selagi tak puahs nyekoh suis tu, ish. Nasib baik awok sabo kale tak mau kene humban dari tingkat 2 ke bawah tu (sedap molot je tu). Oi kan senang nak buat anak oi, melenye lagi le berat tanggungjawabnye. Tu pase yang tak mau bertanggungjawab, jangan pase kawin. jangan gate cekoh anok dare orang kale tak sedie menerime tanggungjawab. Mun kale doh sedi nak cekoh anok dare orang baru le ajok nikah. Kale tak, ce ngelih cerite kat surathabo, memacam kesoh kan.

Tengo ni jangan le ade barang bersepoh merate-rate habihs di cekoh dek anok awok. Kalo setakat cekoh je tak le kesoh tapi siap test ngan molot lagi. Mun elok bende yang di test orait juge ni seknike bende di test ngan molotnye. Tengoh ni kene le jage bebeno, kale tak moh di telannye ulat ke cacing ke semut, lipahs kan naye. Bile cekoh je , tuahs le nginte ape yang dicekoh. Kale setakat yang tadi masih le tahan itu baru protein je. Buatnye bende beracun, simpang malaikat 44 oiii.


2 comments:

tajnur said...

Salam! Yop Sharouk,
Hari ni Ahad. Tentule cuti dan rehat. Tapi tengokle subuh2 esok, bila bangun je, cekoh sane, cekoh sini mane yg sempat krn masuk Subuh pun lewat sikit, mule le lebang-libu bile nak pegi koghoje...

Hanz_Azdi said...

pase kene tahan wad tu bawok sabo aje le yob..kot pase cekoh anok dare ohrang tu kalo mampu (tak beduit) tu elok le takat ngorat, mengusik gitu gitu aje, jangan lebeh lebeh..hehe.. karang dah tawu tak larat nanggung anak anok ohrang, tak mampu nak kawen tapi mengelenya, udoh deme ikut nafsu, bawok anak dare kulu kelo...cari mare le tu. Karang udoh sronok becinte udoh idak ingat dose pahale, buat maksiat lagi, udoh tebabahs udoh nak buang anak haram merate rate...iskhh.