Monday, February 1, 2010

Pero



Gambar Pero Jambatan sayong dari Safari Resort.

Tadi awok meronde kat merate Kuale dengan bini awok, lepahs ngantokan anok awok kat Menesah Idrisiah, Bukit Chandan tu. Lah sekali awok singgah kat Safari Resort kat bawaoh Jambatan Sayong tu ( Jambatan Sultan Abdul Jalil, name sebenonye). Kat tepi sunge Perak tu awok tenampok pero (tapi replika sebeno dalam saiznye tapi diperbuat dari simen). Kalo sampan (sampan ni pun bahase Cine kan bermaksud 4 keping papan kan, awok pun tak berape nok tau) lain dengan pero. Moh sampan dari bahase Cine jadi awok rase perahu yang sebenonye dalam bahase Melayu yak.

Awok ternampok aje Pero mesti awok teringat arwah Bang Hamid (anok arwah Wan Kayah). Mase tu awok kecik beno rasenye belom sekolah lagi, bawok dek Bang Hamid naik Pero raun Sunge Perak. Tapi Pero tu bukan le elok beno agak cupoi sikit kate dek orang kampong aku. Awok pun tak berape nak ingat, rope Pero tu. Jadi bile balik arwah Yub Dollah tanye kat Bang Hamid, die kabo pegi sunge naik Pero. Pang kene seliang Penampo arwah bang Hamid ni, kesian aku nengoknye. Aku riso juge terus mencuat balik romah. Rope nye arwah Yup Dollah riso kot ape-ape terjadi pade kume tu yang di bagi penampo seliang. Bile naip ni teringat beno kat kedue-due arwoh mase dok kat kampong.

Pero dengan perahu ni ade beza sikit. Moh perahu tu same le dengan sampan yang lebih popular digunekan sekarang ni, iaitu mengunakan koman-koman 4 keping papan yang lebo. Dua keping bahagian lante dan 2 keping bahagian dindingnye. Tapi Pero ni pulak ialah sebatang balak yang dipotong sepanjang perahu yang diperlukan atau sepanjang pokok yang mungkin. Kemudian pokok itu ditaroh dan dikorek menyerupei bentuk sampan sekarang ni. Jadi betui-betui dari sebatang balak untuk sebuah Pero.

4 comments:

tajnur said...

Salam!
Itu le ghoman Jembatan titi gotak Sulatan Abdul Jalil bridge. Udah lame teman tak menjengah ke sana, maklumle oghang dah tegheban kain batik ke Sungaei Perak...

Anonymous said...

Salam,
Ya ghabi (Astagha dlam loghat sarawak)..tetiba teingat teman waktu kecik.. nyeberang sungei peghak naik pero ke ghumah tok anjang hj ramli di menora..
soyor juge bile naik perotu.. mane taknye.. bile naik reramai mcm nak temggelamje..

Sharouk said...

Sape ni bagi le name boleh awok soreh kan kot tau, kalo bagi Anon payoh le.

Hanz_Azdi said...

oh ade lebih kecek dari perahu ker? idok ler teman tawu pulok. Pero yer? Bukan kayak ato kanu ker? hehe..Tak ker gayat naik pero tu?

Cantik ker jambatan tu? Jambatan Sultan Azlan Shah deme kabo namenye...Tu ler rope gotak baru untuk oghang Sayong/Kota Lame Kanan..deme gamaknye dah maleh nak naik bot tambang tu dah kot...Sultan Idris Bridge pun bukan maen jauh, nak kene pusing sampe simpang ke Jamuan pulok tu... hehehe...entah ler.