Tuesday, February 9, 2010

Seroyo ( e pepet )

Seroyo bebeno tu
Dalam menempoh hidup ni memang nyemedang kite menghadapi situasi seroyo ni. Tambah le bile buat silap lagi kuat seroyo nye. Yang selalu seroyo ni bile bawok kenderaan motor ke kete ke jet ke (tak ponoh le lagi dalam impian je kot). Beli le ka sarjan askar tu kot boleh le dapat rege muroh punye. Kalo bawok moto tetibe melintahs babi ke kobo ke kambing ke ayam ke, ijok awok heran kan. Pase deme tu mane ade ake doh jenis binatang tak berake. Tapi kalo moh yang jenih berake pun nyemedang buat kite seroyo. Tapi sebabkan berake tu tambah lagi seroyo + geram.

Itu seroyo bab kite, tapi ade juge awok seroyo bab orang . Misenye le sekolah awok lame dulu SMKSTAr Manong dulu kan ke jauh jalannye dari Kuale (25 km). jalan pulak doh 50 tahun lebih merdeka masih banyok lagi macam ulo kene balun. Jadi mase mandu yang awok seroyo ade seorang cek egu tu perempuan. Die ni pantang nok motong je kojenye, kalo setakat motong idok awok kesoh tapi die dok lepak kat tengah jalan (atahs line putih tu) mase nunggu peluang motong . Tu yang awok seroyo tu. name bio le awok simpan, kalo die bace awok pesan le elak-elakkan le. Tak orang langgo kite , kite langgo orang, kan naye tu.

Ngadap situasi baru pun awok seroyo juge. Senyampang le ade rame kawan yang awok kene otai-otai Kuale belake tu. Kalo tak lagi le mati kutu aku kat Merchuan ni. Seroyo aku nengok kat Merchuan pase awok tenampok macam situasi tahun 2009 pulak kat sane. Pase deme tengok all out dengan head count nye. Tapi koje awok ade le tu tapi deme le ngusekannye, nasib orang baru datang, ade juge untongnye kan. Tapi sayang sekolah yang hampir dengan pekan awok ingat WIFI die okey le, ropenye ade kat bilik gerakan je. Agaknye sebab kat SMKSTAr rame blogger kot. Tu pase awok nengok blogger pun rame dari daerah Manong manekale dari daerah Sayong pulak kureng. Kot awok tak petiakan entoh le. kalo ade dari daerah Sayong shout le kat awok yo awok linkkan kat blog awok ni.
Seroyo = seriau

2 comments:

Hanz_Azdi said...

oh sane gune seroyo ke? ate sini biase deme gune seriyo..lantok le. same aje kot.

Sharouk said...

Boleh dedue masalah geografi je tu.