Tuesday, December 22, 2009

Sia (bunyi kat hidung a tu)

Sampe sekarang kekawan terai nok tulihs mangkok tingkat tu. Tapi sampe sekarang kekawan dan temasuk awok juge le, tak tau nok tulihs sia ikut loghat Perak. Kalo tulihs sia je macam nulihs name sejenis ikan iaitu ikan sia. Mase kecik dedulu nyemedang le dapat ikan sia. Tapi bukan awok nok cerite ikan sia, yang awok nok cerite ialah sia. Sia ialah sejenis mangkok tingkat yang digunekan untuk membawa banyak makanan yang biasenye lauk pauk dan nasi.
Sia sekarang doh makin canggih. kalo dedulu sia nye gune ayan je. tapi sia sekarang ni siap dengan plastiknye, dan yang sewaktu dengannye. Kalo pegi bekeloh memang begune beno sia ni.
Paling bawoh tu biasanye letak nasi, lepahs tu gule ikan ke, lupahs tu letak pulak gule sayo. baru le sambe ke ikan masin ke dan yang lelain.








Meh kite ngelih beberape jenis sia.






4 comments:

Hanz_Azdi said...

sia sia nih oghang zaman ler mane bese gune pun...deme tau tapau pakei beg pelestik je...senang deme kate..doh gune tu, tereban je tong sampoh. Kang gune sia, nak kene basoh lagi...payoh. Emak teman ade 1 set sia ni...pegi kendhuri tu walau doh makan menambah nasik lauk semue, eihh siap mintak buh dalam sia, nak bawak nasik lauk kendhuri balik ghumah, alasan anok nak makan malam kang, tapi sebenonye maleh nak masak malam tu...hehe..ate, kot mane boleh seip (save) kite seip ler...jimat cromat...hehe

Sharouk said...

Seronok nengok mike tulihs jimat cromat, pase hanye orang Kuale yang tau mengbunyikannya.
Cabara untu orang daerah lain.

Hanz_Azdi said...

ate teman memang oghang kole...tau gak ler bahase ibunde teman (awok pun belajo dr emak teman, die lanchor aje loghat Perak/kole)..sebenonye teman ni lahir aje kat Kole (kangso), tapi beso merate-rate tempat..ler ni dah balik kampung ler, dah rezeki kat sini..entoh-entoh esok luse ni teman ade rezeki kat Los Angeles ker kat Abu Dhabi ker (a ah mane tau kan? hehe) tu laen ler crite.

Eh tergeliat gak ler lidoh teman nak labun kole ni...ade jugak teman tak penah gune perkataan bahase pasor/loghat kole, mane idoknye tak penoh dengo pon...hehe..teman pon nak belajo-belajo ape yg tak reti laghi..tu teman hulo kepale, nampok blog mike, tu nyinggah tu...tu jodoh ler kot...hehe

cher mike buat kelas ngajor online bahase kole...mana tau kot ade ogang Alaska ker Arab ker minat nak cube & 'menguasai' bahasa kite...hehehe..buat dlm bentuk You-Tube pon jadi ler.

Sharouk said...

Cadangan yang baik tu, siap up load kat u tube. Mike le buat awok tak nyempat kot.