Saturday, December 26, 2009

Bedeah...semua e pepet.

Dulu awok ngaborkan kata ngecek ato kecek. isu ari ni serope je dengan ngecek tu. Satu pak satu mak maknenye. Ngecek tu bedeah le. Cume bedeah dengan ngecek, bedeah ni lagi kuat dari ngecek. kalo ngecek, sesikit je, tapi kalo doh bedeah tu lorat beno letu. Tapi dari segi hukum setahu awok baik ngecek, baik bedeah, baik tipu,baik bohong semuanye same dose.

Tapi bedeah ni tak le sehebat tipu ato bohong. tapi dose le juge kan, Biasenye bedeah ni di kaitkan dengan orang yang rajin menipu saje seronok deme je le. Maknenye bedeah ni tipu saje seseronok je. Mase kecik dulu kalo yang tere bedeah ni orang seronok pulak kawan kat die. Bukan deme tak tau di kuat bedeah, tapi saje je deme suke mendengo bedeah die tu. Tu le pase lagi nyemedang le deme kuat bedeahnye. Cube bayangkan die ngabo aku sunat pake gergaji, kan haru tu.

Namun begitu doh jadi adat dunia, kalo doh ponah bedeah walo sekali kat orang, Susoh orang nok pecaye. Tu le pase Nabi Mohd SAW dipangge Al Amin kerane tak ponah orang dengo die bedeah. Tu penting jangan kuat bedeah, susoh juge orang nok pecaye nanti. Pase orang yang nyemedang bedeah ni , muke deme bile buat koje bedeah ni memang nyadin je.Orang ingat macam betui je, sedangkan kawan tu tengoh bedeah tu.

Tu le pase sape yang jadi wakil rakyat jangan le pase buat bedeah sekali, mampuhs lepas tu pengundi tak pecaye. Buat bedeah pengundi tak tau tak ape. tapi moh pengundi tau sekali buat bedeah naya. Maaf le dalam pengalaman awok ade juge jumpe wakil rakyat yang ponah bedeah kat kumpulan keme. sampe sekarang awok tak pecaye, walo awok selalu tembung die kat mesejid. Belah mane wakil rakyat tu pade awok tak penting yang penting jangan sesekali bedeah, getik beno awok, walo pun nampok macam doh insap.

2 comments:

Hanz_Azdi said...

a ah beno tu yop. Jangan kite buat naye orang. Cakap tu jgn bedeah. Tak kire parti cap cap rambutan ke cap kude ke, cap unte ke, kati ke, bulan ke..jangan buat pasei. Sekali dapat tahu die bedeah, cukop le tu. Ohrang tak caye, sampei bile-2 deme mete je, buat tengin, nohen je. Kalau kes tu terok bebeno, habeh kutuk dek deme je macam kate, "Mampuih le mike", "Haram jadah" dll..ghitu le deme kalo doh marah, kan sharouk?

sharouk said...

Ada mikeingat dah leboh ke mane mane.