Sunday, December 6, 2009

Masok Jawi


Ni musim kawen pun ye, itu bagi yang doh sampe seru. Yang belum sampe seru ni pulak musim ape pulak ye. Haa ni ade lagi satu istilah yang biase kite dengo iaitu bersunat ato berkhatan. Tapi dedulu le kat tempat awok deme tak pangge sunat ke , khatan ke tapi kume pangge masuk jawi. Entah macam mane istilah datangnye masuk jawi aye pun tak faham. Ade sesiape yang tau ke, kasi le awok tau!

Cerite masuk jawi ni ade memacam cerite nye. Almkalum le satu peristiwe beso dalam hidup seorang lelaki. Ia le mule nak masok kea lam dewase ato nak jadi lebih jantan.

Kalo kat kampong awok le story yang paling menarik ialah seorang budak yang nak di masuk jawikan tapi melarikan diri dengan gebonye. Make terpakse orang pangge name die dengan ……gebo. Bahkan dengo kabonye sampe tue die tak masuk jawi.

Kesoh masok jawi yang tak sepatutnye pulak. Kesah sedare belake ni, mase nak dikerat anunye die punye le maki . Maaf tulis kot difikirkan bersame. Die maki, adoh gampang babi sakit nyeeeeeeeeeeee..

Yang sedae aku seorang lagi tu die punye style lain macam sikit. Ni kire kelako le. Sedang budak tu nak di masuk jawikan pakcik yang memegang die sebut baca fatihah. Memole die bace elok je, mase kene cucuk anunye die bace makin kuat, Bile mule aktiviti mengerat anunye die bace dengan fatihah denga suare meneran dan kuat hinge le selesai. Bile selesai terus bacaannye elok je.

Yang kawan kau pulak pegi mandi sunge. Kat Sunge Perak, ikan bunte le ganti ikan Pirana kat amazon tu. Jadi mase mandi kawan aku hujung anunye disunatkan oleh bunte. Darah banyok le, dan terus pegi spital, di spital doctor suruh sunat terus, tapi kawan tu tak nak le pulak. Tak le jadi masuk jawi.

Banyok cerite sunat ni. Tapi yang awok nak focus satu, kan rame orang bukan Islam mengamekan bersunat mutakhir ni. Bermakne amalan masok jawi tu satu amalan yang betui le. Tapia pa pase deme tak pecaye dengan satu amalan yang baik dari agame kite. Tu yang aku musykil tu.

2 comments:

armouris said...

info tentang berkhatan kat sini - Kelebihan Berkhatan

Sharouk said...

Info yang menarik, TQ armouris.