Tuesday, December 15, 2009

Deko.....bace e pepet.


Bile nok main mase kekecik dulu, gemo cari bende yang deko. Kepercayaan karut ni, tapi saje buat sesuke. Kalo nok teget guli, mesti cari guli yang biase teget kene. Kalo nak ngael ikan macam cerite lepahs mesti cari yang deko. Kalo main bola mesti cari port yang deko untuk menyeko. Sebenonye deko ni lebih kepade rase dan kot ade sedikit petua orang lelame. Mesi menang dengan Laos sebab deko kot.

Jadi moh dalam kehidupan biase pun kite terpengaroh juge nak cari bende yang deko ni. Kalo tak ade bende yang deko rase tak yakin le pulak, perasaan je tu. Mise nye mase nok jumpe awek kali pertame mesti pake baju yang deko bagi die syok kat kite. Tapi kalo doh pake minyak senyoyong tak main le deko ni (ni orang Lombok suke ni). Kalo perokok pulak bende deko deme tak lain tak bukan memang rokok le kan. Kot cume jenih aje berbeza kot. Kot rokok 555 yang deko atau CRAVEN A ke rokok GOLD LEAF. Saje aku taip name rokok yang dah pupus kat Mesia ni pase tak nok iklan rokok kat blog aku. Orang baru tau ke name rokok aku ni. Pah aku dulu suke buat Sange gune kotak rokok cantik woo. Bayangkan deme gune rokok ARDATH buat sange.


Jadi kalo mengkome beli batu cincin , aku tanye ko orang beli yang deko ke cantik je. Mau tak mau mesti ade unso deko sesikit kan. Beli rumah, ade pake beli je ke, mesti beli yang ade sikit berkaitan dengan unso spritual kan, ate tak ke ade unso deko secare halus di situ. Macam orang lame kate le jangan berumah kat area tanjung, pase itu tempat hantu berkumpui. Macam kat kampong awok tu, kat area tanjong sungai Buaye tu doh banyak rumah dah tak ade kat situ. Dulu ade 7 buah rumah sekarang ni doh tingge 4 je. Itu pun entah le, berape lame boleh tahan pase due daripadenye milik orang tue.


Deko = orang Cina kata ada ong, ato lain perkataan feng shui.


5 comments:

Anonymous said...

Salam yeop..
hari ni hari deko teman.
kalu miker nak nengok ruper jelebo miker try klik youtube, tajuk Mother of all Turtles

http://www.youtube.com/watch?v=0p8oMS3IODQ&feature=SeriesPlayList&p=B81FC1850B23B87D&playnext=5&playnext_from=SPL

kalo tak silap teman itu memang jelebo

--apam--

Boy said...

Uishhh Yeop! yang ini memang teman terkanje dibuatnye...1st time dengo deko ni. Sebenornye teman dalam proses mePerakkan orang rumah teman. Malu dibuatnye ade word yang teman x tau.

Aa said...

MTQ for infi wahai anonymous (type le nama)

Boy, moh kite memperakkan seluruh rakyat Mesia.

Hanz_Azdi said...

hiss ape ke hei kome idak tau menatang jelebo? oghang bando ke? Ogang Kolumpo pun tahu jelebo tu ape...APe le, buat malu kat jelebo je...sebenonye, teman pun tak tahu camane rupenye jelebo ni...hehehe

weh ler, kotak rokok '35' tu mengingatkan teman kat opah teman ler, dah arwah ogang tue tu..al-fatihah. Entoh sebab tu ke ape dier meninggei tak reti nak kabo apesei sebabnye...Hagak teman tu ler deko buat oghang isap rokok...hehe

p/s: Teman layan Gudang Garam je ler ni. Dunhill ke ape jadah brand laen teman dah tak leh, tak lepas tekak...hehe

Sharouk said...

Dan juge mike nengok rokok 555 yak