Monday, March 15, 2010

Kacak @ kijak (ambik dari blog R@duan ni)

Mun kene kijak rope ni doh koje celake orang tue tu.
Mamat-mamat yang hensem jangan perasan le bile bace tajok tu, awok bukan cakap tentang mengkome, tapi awok cakap tentang bab lain. Ade 2 perkatean tu yang maksudnye same dengan pijak. Ade yang gune kacak ade yang gune kijak, ikut selese memasing le. Ase maksudnye sampe sudoh. Tapi same sekali bukan kacak yang bermaksud hensem.


Mase kecik dulu awok ade ingat satu kesoh tentang 2 orang yang hande kat kampong awok. Berkaitan dengan bab kijak @ kacak ni awok teringat arwah Kulop Said (Tok kepade Puji kawan awok kat Boye tu). Dedulu kalo kume ke pekan Kuale Kangso, kume pegi naik bot. Dari tempat kume pase belah hulu sekali kume boleh naik Bot Pak Moen, Bot orang Senggang, Bot Pak Lin dan bagi tempat kami boleh le kume naik bot Pak Salam (deme sekeluarge doh dudok KL, ape kabo doh tak dengo kabonye). Satu hari bot sape lupe , kalo tak salah bot Pak Moen kipasnye bengkok terkene batu. Singgah le kat batu kat Bukit Comin. Jenoh le Pak Moen ketok-ketok tapi tak ngomben kipas tu. Sudahnye datang arwah Kulop Said. Meh sini yo aku buat. Ambeknye kipas tu di kijaknye dengan kakinye, terus elok balik kipahs tu rope ase. Punye le hande betuikan kipahs pake kaki je. Yang Arwah Kulop Said ni pun ,ni aje awok dengo kesahnye. Yang lagi sorang tu rasenye awok doh cerite dulu.


Lagi satu bab kijak @ kacak ni awok teringat mase kekecik dedulu. Bile pegi noreh mesti bawok balik getah dalam bentuk cayo. Mun sekarang ni semue doh buat getah buku belake. Ate buat getah buku lagi senang, lepahs toreh bio, esok ngangket bile getoh dah beku. Buboh dalam guni, lepahs tu datang le mamat yang ngangkut getah yang doh dibungkuh dalam guni pelasetik. Tapi kalo bawok balik dalam bentok cayo, kene bubuh dalam set dulu dan buboh asid bagi beku getah tu dulu. Doh agok beku, keluokan dari set , kene le kacak @kijak sampe nipihs dan sesue dengan mesin getah. Doh dapat bentok yang sesue make dihalakan ke mesin penipihs dan lepahs tu ke mesin bunge bagi buang ayonye. Bab ngijaknye kene ade gaye nye, mun tak betui gayenye herot benyot le bentoknye. Susoh le nok masokkan dalam mesin penipihs tu. Merase le awok ngacak getah keping mase kecik dedulu.


Bab kacak @ kijak yang ketige yang awok besa buat, mase belajo silat. Ate doh nguling jatoh tentu le kene kijak. Tapi pase di ajo ase nok kene kijak je ade le care ngelaknye. Tak di elak mase nok kene kijak mun ditangkap kaki lawan tu lepahs tu buat le ape patut, pulahs ke, kepak (e taling) ke. Tapi sedih beno awok pase generasi sekarang ni tak minat deme nok buat koje silat ni. Mase kat SMKSTAr tu pun awok tak sempat nak bangunkan silat doh tuko orang lain guru koku yang tak menjadikan silat tu sebage aktivitinye. Lepahs tu kene pindoh pulak, kalo tak boleh lobi nak teruskan balik, doh tak sempat. kale tak boleh awok nale deme dengan penyepak ke, koman-koman kene kijak.

4 comments:

tinuj said...

Salam yop.

Goyor teman nengok gambo yang mike tunjuktu. Ate, kaki oghang yang mijak tu ade pakei sependa ke?ghiso juge kut oghang yang kene pijak nyelin kataih.
Bile mike sebut pasei bot mudik ke kuala teghingat teman duduk di Kubang Pekan dulu tahun 60 an. Yang teman ingat bot pak Moen, pak Lin (pak sedaghe teman) pak Musik,
di Senggangnye bot pandak Chengkin. Hei Kulup Said teman ponah dengo juge tapi ceghiter sebeno tak beghape nak tahu.

Hanz_Azdi said...

a ah teman gemo kijak ..selalu pun kijak le. Ate mane idaknye, udah teman kijak di bumi yg nyate .. hehehe

sharouk said...

Elok juge gune kijak , kale tak keliru dgn kacak kan.

ARAR said...

kijak ... kicak pun makne same ..