Friday, October 16, 2009

Titik : Cico

Kat Lake garden, Tepen, belakang tu kawan Oni.
Bab ni kene mangge bomoh ni. Dahsyat ni sampe kene mangge bomoh ni. Tapi syaratnye kene pergi dalam mase 24 jam. Kate deme bab barang titik ni kene bomoh kat Tepen hande, sampe deme pangge bomoh photostat. Awok dengo aje le pegi jumpe, tak ponah le. Tapi ponah le awok tengok gambo oghang yang disyaki mencughi dighomah tuan kadi kat ngan kawasan tempat awok. Sape yang kene cughi kalo pegi kat bomoh fotostat tu gerenti keluo gambo oghang yang mencughi tu.

Belum tahu lagi ke ape maksud titik ni. Awok gebang dengan Cikgu Jamaliah tadi terbincang tajuk titik ni. Oghang Lambor biase le gune kate titik ni. Cikgu Jamaliah ni same sekolah dengan awok kat Sekolah Menengah Teknik , Persiaran Brash, Ipoh. Lepahs tu same ngajo kat SMK Sayong, same jugak kat SMK Sultan Tajul Ariffin. Kalo kat tempat awok titik ni kume gune cico aje. Titik tu cico le. Kalo bawok baghang aje gemo titik kat mane-mane. Kale awok bab bawok kotahs ni awok nyemedang titik kat meghate-ghate. Tapi yang selalu titik biasenye duit le kan, ingat dah titik kat mane-mane ghopenye doh belanje duit tu kat mengahte-ghate.

Tapi kat tempat awok pulak titik ni bukan cico tapi titik ni kume ganti perkataan katok. Bab ni arwah Tok belah emak awok selalu gune perkataan titik. Tok bile maghah kan anaknye yang awok pangge Acik (Rashid: doh arwah dah) dan Acu (Zainuddin) gemo kate titik kang budok ni.
Bebudak kecik gemo(gemo disini bukan maksunye suke tapi bermaksud selalu) le kene titik. Pase deme kecik takkan nak tale kekuat, sewel lak deme nanti. Jadi perlakuan paling sesue dengan bebudak bile maghah ni , titik je deme.

Titik = cicir, hilang
Titik = katok, pukul

2 comments:

mrs sam said...

dlu arwah opah teman selalu kata kat teman adik beradik (sbb umah opah teman tinngi cm umah zaman dlu cm iklan umah ADABI yg bukak2 tingkap tu heheh)

kecik2 dlu teman ske jenguk muka ke bwah ikut tingkap..pastu opah teman jerit

''titik ke bawah kang''

maksudnya jatuh ke bwh...bahasa org pulau tiga kmpung gajah..heheh

Radin Sharma said...

Ade ape bahase Pulo Tige tu bawok ke laman awok, boleh awok up date kan.