Monday, April 26, 2010

Meletin-letin


Ya Allah meletin-letin rase kopi ni weh. Deme nak bagi awok kencing maneh ke, alahai. Kekadang silap kede , tu le deme balun tea ke kopi ke moh meletin-letin rase manisnye. Bile doh gitu awok tak larat rase nak minumnye. Dulu awok minum juge pase malahs nak banyak songeh. Tapi umo doh meningkat, riso juge. Mun di bantenye naik penyakit kencing maneh, kan naye tu. Jadi la ni kalo dibalun dek tokeh tu meletin-letin manehnye, kompom kene tuko ke ato tamboh ayo, tak larat awok ah.


Rasenye dari posting awok ni semua dah tau ape maksud meletin-letin kan. Bile umo dah dekat separuh abad ni rame beno awok nengo kekawan kene kencing maneh. Ade kencing maneh yang tak jejahs badan deme tapi yang awok jumpe sampe kuruhs kering pun ade. Lame awok tak check darah doh ni, rasenye awok minum rope tu juge tapi bile kite ubah tempat ni memang le ade sikit ubah gaye hidup kite, ikut keadaan kan. Kat Manong lain kat SEMBEM lain.


Tapi yang awok heran kale makan koi ketayap ijak le pulak risokan rasenye, yang kalo nak dikire meletin-letin juge rasenye kan? Itu belum lagi koi buah melaka, koi kasturi dan seknike koi yang maneh-maneh le. Tu kalo boleh awok ngelak juge koi yang meletin-letin rase meletin-letin gitu. Tapi koi yang lain pun ade juge kandungannye yang boleh menyebabkan kite kene sakit kencing maneh ato darah tinggi ni. Tapi tak le tare mane kot. Nasib baek le pulak tengah ni awok ligat beno dengan xtvt yang bebage. Kejap main badminton, kejap main takero jadi seminggu tu ade mun 2, 3 kali maen. Jadi insyallah boleh le cover kot.


Tapi kat tempat awok ade juge yang menggunekan bab meletin-Add Imageletin ni, untuk menggambokan betape hebatnye a..u denye. Deme ngabokan a..u deme meletin-letin bile dah makan Tricajus ke, dedulu men talk ke, seknike bende Allah tu le. Yang mulut lagi ek punye. mole le ngabokan setakat buah nyor 2 biji tu nyadin je ngankat dek a..u tu. Pase dah meletin-letin sangat gamak denye punye tu. Lantak kome le, jangan hale ke yang haram dah.


Meletin-letin = rase maneh yang amat sangat.

1 comment:

Hanz_Azdi said...

ooooOOOOOHHHHHhhhhhh rope tu? ek a yek?