Saturday, August 28, 2010

Mocik

Tengok tu mocik ayonye.
Awok teringat satu soklan dari satu buku blog: Blog ni tak berape nak pecaye Islam tapi lupa la. Die tanye kan setan tu dari api jadi kalo di akhirat nanti kenape dihumban ke dalam api nerake. Api temu api tak maunye le kan. Kok ngekek setan tu sebab uboh dalam api sedangkan denye tu api juge. Sekali pikio rase nak pecaye juge. Tu awok suke bebudak, sebab yang nyawab soklan ni cume bebudak je. Uncle meh kemari saye nak jawab soklan uncle. PANG dibaginye penampo kat uncle tu tu. He nape kome nampo aku. Budak tu jawab: Teman bukan nampo uncle, teman nak nyawab soklan uncle. Ate macma mane rope nyawabnye rope tu. Uncle tengok tangan keme ni kan kulit. Ate ye le. pipi uncle kan kulit, ape ijok pulak. Kulit temu kulit tadi ape rasenye. Sakit le. Haa tu le rope setan bile kene humban dalam api nerake nanti. Oooo gitu codek beno le kome ye, sambe ngenekan uncle.

Selingan tak kene mnengene dengan tajok:

Uncle tu bahase orang puteh, maknenye bagi orang Melayu kan Pak Cik. Lawan bagi Pak Cik ialah Mak Cik, juge tak kene mengene dengan tajok.

Bab ini ade kaet mengaet dengan cecayo. Bende mocik ni mesti kene cayo, kalo tak cayo tak mau mocik punye.

Karang sambong ( buat pelaburan daa ) haa sambong..

Kalo kuat beno buat koje mesti mocik peloh dibuatnye. Kalo maen pu rope tu juge. Kalo awok mase maen badminton tu yang kuat mocik pelohnye. Tu yang kene maen badminton juge sebab senang nak peloh. Mun kalu maen takro susah nak dapat peloh, baru tahap peloh betine je. Sebab maen takro ni skill tinggi kalo alang kepalang bebudok maennye tak lare mane le mocik pelohnye.

Kale bab makan tak usah cakap , tak usoh tanye sedap ke ijak ape yang bini hidang. Mun kalu dinampoknye peloh mocik mase makan , memang sedap le masok denye tu. Tapi kalo kipahs tak pasang tak aci le, itu memang le peloh, pase angat pijo weh. Kene dapat makan ikan terobok cicoh ngan kicap cabe, bawang udah le memang mocik peloh. Ish bebulan pose ngenangkan ikan terobok, baru perasan dah lame tak makan ikan terobok.

Bab mocik ni awok segan, ce kome bayangkan tetengah sedap ngajo dengan penoh bersemangat tetibe ayo lio mocik mase sedap story kat anok mured. Kalo setakat kite dok kat white board tak pe lagi. Ce, ce kite bayangkan situasi begini lak. Ade le sorang budak tu punye khusyuk dengo story kite siap ngannga lagi. Sedang nganga gitu ayo lio kite tepocik ke dalam mulut denye tu. Amacam ish, kesian le budak tu.

Haa kan semua yang awok cerite tentang mocik ade kene mengene dengan cecayo kan.
Mocik = mercik, percik.




2 comments:

DKosongLapan said...

Chor.....mocik peluh awok mace ceghite mike....... teghuihkan menulih bahase2 Perak yg ghamei tak tau.....tu baghu mike ceghite loghat belah oghang kuale......kalo belah lain mike masuk jugakk....lagi penin le deme mace nye.....

sharouk said...

Awok yg tengoh penin mostingnye ni