Tuesday, August 24, 2010

Baroh VS Darat

Yang ni lak gambo sunge dalam lautan seperti yang dikatekan oleh Al Quran.
Utara selatan timur barat (BUTS), itu le perumpamaan bagi kulu kelo baroh darat (BDKK). Tapi BUTS merujuk kepada bumi manakale BDKK merujuk kepade sunge. Sementelah Kuale Kangso ni bersebelahan Sunge Perok, make tak boleh lari le idea tu bercambah dari merujuk kepade sunge.

Kalo dilihat balik dalam posting awok yang awe ade N3 awok yang menyebut tentang kulu kelo ni kan. Cume tak lengkap le kalo tak disertekan dengan seluruh idea BDKK ni khasnye Baroh dan Darat. Sekador nak mengulang kulu maksudnye ke hulu sunge manekale kelo maksudnye ke hilir sunge. Maka kale ke baroh maknenye menghale ke sunge le tu arohnye. Ate kalo ke darat tu tentu le melawan aroh ke sunge. Iaitu akan berjalan membelakangkan sunge.

Romah awok kat kampong (dah runtuh dah hu hu ) ni mase dedulu terletak sebelah darat. Manekale banyok romah kat belah baroh. Memang le penempatan awe maknusie banyak dekat dengan sunge. Keme tak heran dok dekat sunge sebab kat romah keme dah ade ayo, iaitu ayo telage. Jadi dalam istilah idup awok nyemedang le menghale ke arah baroh dan darat, Lepahs tu ngale kulu ato kelo. Tapi sekarang ni sebab dah dibuat jalan beso kat belah darat lagi, dah kume pulak jadi baroh. Rame dah orang belah darat tu seperti Pak Man Kalo, Yup Li, Cek Nah, Kak
Limah, Arwah Che Hamid Matah, Mak Cik Sitam, Pak Pin, Arwah Pak Karim, Pak Li Pak Tat, Makcik Joyah dan rame lagi sekarang ni.

Tapi bab istilah darat ni keme kene hati hati. Awok tak boleh kate deme orang darat, keme orang baroh. Sebab orang darat pulak bagi keme lain pulak maksudnye. Kebetulan le pulak orang darat ni duduk arah lagi darat daripade sunge beso. Maksud keme orang darat ini ialah orang asli. Jadi kalo keme kate name-name di atahs tu orang darat , maknenye kume ngabo deme tu orang asli le. Sedangkan sebenonye deme duduk kat darat bukannye orang darat.

Darat = arah membelakangkan sunge
Baroh = arah menghadap ke sunge*

Sunge utame tempat itu le.

4 comments:

Hanz Newman said...

orang lupa daratan camne pulak tu cekgu? hehe

DKosongLapan said...

Awok pulak kalo terbace ato terdengo oghang nyebut baroh ato daghat ni......teghingat kat arwah Opah awok....... selain tu die selalu ngingatkan kami adik beghadik......jgan selalu main kat tembok........ kalo oghang tak tau musti ingat tembok ni macam tempat dudok.....

PakNgahYobKider said...

senang nok ngingatnye ghope ini...
kalu ke baghuh tu memang le ngadap ke sungei le tu...mengkalu ke daghat tu ngale ke bukit. Ghalitnya kalu kita mudik kulu ngikut sunge peghok tu...oghang2 beloh kighi sungei peghok ke daghatnye ngale belakang dia yang bebukit tu le(belah kighi-banjaghan bubu) manakala oghang beloh kanan sungei peghok ke daghatnye ngale belakang dia yakni bukit banjaghan kledang le tu. tak ghope itu sharuk !!!!! Teman kalu ke baghuh selalunye teman pegi ngaie kat sungei peghok mencaghi lampam ke tongsan ke, banungke. Tapi kalu teman pegi ngaie ngale ke daghat tu tandenye teman nagie ikan tengas. Tapi la ni udoh ke lombong mantei ikan talapia ijok tau ke daghat ke baghuhnye...janji kulu kelo.....

Sharouk said...

Terime kasih pengomen bace bebaik bukan peromen.