Saturday, June 19, 2010

Jahanam

Maaf le doh lame tak up date kan pase ape, charger laptop pulak rosak. Ate anak aku balik cuti moh di balun dek deme sorang-sorang termasok awok les sekali. Jadi dah sampe empat penggune jadi gamaknye hangat pijo pengecas lap top tu sudahnye jahanam. Tu pase tak jadi koje tu. Tapi pase dah gian nak up date blog jadi awok balun juga desktop lame yang awok beli jaman 80 an dulu. Desk top tu elok lagi dah di up grade kan tapi, bende lame entah ape ragamnye tah bile lame sikit internet nye tak jalan. So bile tak jalan terpakse le re start. Nyemedang le nak buat satu posting pun selalu berape kali re start, tu yang boring nak gune tu.

Janam janam kaja ji he, Di wane ho, Sontoco di wane karam lie..... huk ele lagu Hindustan lame, Sape yang tau tau le, lagu tu. (selingan)

Ape he pun aku posting satu perkataan yang bunyinye kaso tapi bagi orang Perak iaiye menggambokan tentang penggunaan alat yang melampo sampe jahanam. Di sini kontek jahanam bukan lah jahanam yang sebeno tapi lebih kepade rosak. Rengut bile nyebut jahanam yang begini biasenye begini: jahanaaaaaaaaam (sebut dengan bunyi yang lembut). Misalnye le bebudak meloncat-loncat atahs katil. Ate torek le mak bapak , pase tempat denye buat ehem....
Molot mole le: jahanaaaaaam. Tapi kate tu bukan di bahase kepade orang yang menjahanamkan tu tapi bahase tu dihale kan kepade barang yang dijahanamkan tu. Tapi kalo bahase tu dibahasekan ke orang yang menjahanamkan tu rengutnye laen sikit die jadi: jaaahanam( warna biru ditekankan).

Tapi yang awok heran, bahkan rerakan cek egu pon heran pase ape le bebudak sekolah tertentu suke beno menjahanamkan rete bende sekolah. Ye le mengkome yang datang nengok elok je, sebab bile rosak je boss sekolah repair le dengan kadar segere sebab nak digunekan. Jadi bile orang luo datang nampak elok aje le, sedangkan hampir setiap minggu ade je barang kat sekolah yang rosak. Dulu kalo kerusi meje rosak ade le pekerje sekolah yang membaikinye. Tapi dengan penswastaan membersihkan sekolah kerje tu sukar sikit nak dilakukan. Sedangkan awok nampak kualiti kerje sekolah dulu dan kini same je. Balik kesah bebudak sekolah yang suke beno menjahanamkan rete sekolah. Ape yang deme pikio entah, sampe ape saje yang boleh deme rosakkan. Awok kalo nampok kesah gitu ato ternampok bende yang jahanam tu, awok ngabo kat denye. Kalo beno kome kuat sebab habeh pecah seknike rete sekolah, nape tak kome pegi kat Israel kome pecahkan kepale setiap Yahudi laknatullah tu.

Ce kome bayangkan denye nak nunjukkkan kuat soft board yang ditumbuk dek denye. Mun kalu kuat tumbuk le dinding simen kasi pecah, baru aku respek. Ini soft board ape barang. Barang soft di tumbuk dek deme . ce balun barang yang hard kan dasat tu.

4 comments:

maiyah said...

deme mmg suka mejahanamkan hehe..

Hanz_Azdi said...

teman hat jahanam yg lain teman tak si-o. Teman gemo hat 6 jahanam, cerite p ramlee tu aje.

Sharouk said...

Deme tu sape maiyah kot

Sharouk said...

Awok gemo uge 6 jahanam P Ramlee tu, tapianak awok lagi gemo. Moh balun ngekek deme sesorang nengok nye