Sunday, July 4, 2010

Nohen


Dia tu buat nohen je bile emak die nyuroh ke kede, kekecik dah belajo jadi anok derhake. Kalo bahase orang dedulu patut mase kecik beso tapak tangan tu picitkan. Moh mase kecik dah buat nohen, kalo dah beso mau diterajangnye mak die, simpang malekat 44(anak derhake tu). Kalo sebut perange nohen ni biasenye pandangannye negatif belake, perange yang tak elok.


Tapi bagi awok nohen juge adelah satu perange yang di kire baek. Ce nengok nohen yang begini. Kawan nye ajok pegi ngisap rokok, tapi dia nohen je bile orang ngajak ngisap. Ate elok le gitu kan. Tapi biasenye orang ni nyelin je nengok orang yang nohen ni. Sebab orang nohen ni ade pendirian yang amat tegas same ade tegas dalam pekare burok mahupun pekare elok.


Sang suami dan sang isteri kale boleh jangan le buat perange nohen, sebab sang pasangan mahu rase nak kokak pasangan buat nohen ni. Ate sang isteri suroh nyuruh salin lampen, sang suami nohen je ngadap Piala Dunia kat TV, mau jadi perang ni. Tu bab buroknye. Bab eloknye, kalo sang isteri pot-pet beletio, kalo sang suami tak ade perange nohen mahu perang. Cakap je lebih sikit , PANG kene penampo, ate tak ade sense of nohen. Jadi mun kalu dapat sang suami yang nohen eloknye bersyuko bebanyak, jangan di benci perangenye tu. Pade awok setiap perange manusie same ade baek ato burok ade punye keistimewaannye memasing.


Setiap keburokan ade kelemahan dan kekuatannye, begitu juge setiap kabaekan pasti juge ade kelemahan dan kekuatannye. Cume pande lah kite menggunekan segale kebaekan dan keburokan yang Allah anugerah kepade kite. Jadi mari kite jadikan nohen tu satu sumber kekuatan bagi menempoh arus perjuangan di alam maya ini.


Yang awok berie beno eklan nohen ni ape pase? Pasenye: Awok sendiri memang banyak perange nohen dalam diri ini. Tapi lagi yang awok nak story pase nohen , pase isteri awok ni sensitif beno dengan perange nohen awok ni. Die suroh tinggekan perange nohen ni, tapi dah le awok ni nohen tapi merangkap sekali dengan dege, tu yang die rase nak melompat selalu tu. Tapi pase awok nohen le die tak tebuat kat awok.


Nohen = buat tak tau, buat tak reti, apoh tak hajap

1 comment:

Hanz_Azdi said...

sesaje buat nohen tak mo komen ape ape.