Sunday, July 17, 2011

Jongo

Ini mane le ropenye pulak. Memacam le loghat ni yak. Jongo ni ada due gunenye yang awok tau.

Meh kite ngelih dulu Jongo 1.

Awok teringat ni pase kat kampong awok dulu banyok berok.. Bukan berok Mat Yeh tapi berok yang beno le yang jubonye( maap le gune kate ini tak ape yak sebab awok gune kat berok bukan kat orang kan  he he) merah tu ha ha.. Kan ke kalo kite menyerogah berok tu die pun jongo le kat kite kan. ia itu muke menyeringe dalam bentuk menakutkan kite.Jadi kalo berok menjongo make die nak jage keselamatan dri die le tu. Mun kalu maknusiye menjongo muke nye kat kite entah le.

Cube tengok Jongo 2 lak.

Jongo 2 ni pulak biase nye yang boleh buat gitu selain berok ate ape lagi maknusiye le kan.. Tapi maknusiye ni kalo menjongo tak le sampe makam berok tu kot. maknusiye kalo buat jongo tu sekado nak menunjukkan rase meluat aje kot. Tapi tak le sampe marah atau gune jongo macam berok tu kan. Misenye rope ni le. Mamat ngonyen kat Leha, tapi Leha tak bekenan kat Mamat, make dibalasnye dengan jongo kan mukenye kat Mamat. Ato cekgu merotan punggung ( kat maknusiye awok tak gune jubo yak )Dolah, pase Dolah ni samseng yang amat make di jongonye muke die kat cekgu. Mun kalu awok cekgunye awok tambah lagi seliang le gamaknye he he....

4 comments:

a.samad jaafar said...

salam sharouk..
lame beno teman idok nyebut pekataan yang ini.. lepaih ini bulih la teman gune dlm n3 teman pulok yak hihihi..

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yob Sharouk, haa perkataan ni teman tak ponah dengor apalagi gune! Jonggo ler teman gamoknyer!

Hanz Newman said...

jongo? po-ngo? same makne ke idak?

jongo = ngange, kan? Juih same ker?

sharouk said...

ASJ sila la no hal punye bahkan digalkkan he he
Moh Kembara aje le rope tu , orang Perak kan
Hanz Newman:Pongo laen maksudbte iaitu terbuke ato tengange. Jih tu plak kurang sikit dari jongo. Lebih kepade sindir juih ni..