Thursday, May 26, 2011

Koman

Koman ke cerut tu...
Biase le kalo org yang mengamekan care hidup konon nye bercite rase tinggi. Ate orang begitu biase nye bongkak, angkuh, sombong, riak kan gitu. Tapi bukan pulak tak ade org yang memang menikmati care hidup begitu tu kerane memang bende itu berkualiti. Tapi jarang sekali nak jumpe orang begitu kan. Bongkak , angkuh sombong tu boleh juge le rasenye rame orang tak buat. Tapi koman koman riak tu ade juge. Mun kalu ade riak sikit pun udah le, dalam ilmu tasawwwuf nye ijak le benile orang tu kan.

Kita mole dengan kata koman yang tungge. Pase kate koman yang tungge dengan yang kembo lain maksudnye. Kat perenggan atahs tu ade awok masokkan kate koman yang kembo kan. Biase nye kalo nak ngutuk ke suke beno le orang gune kate koman ni. Ate name lagi ngutukkan, memang le nak merendahkan orang lain. Die pake baju branded, kawan pake baju bundle, dah le deme kate koman le pulak. Sedangkan baju bundle tu lagi branded cuma second hand je. Kite orang biase memang tak kesah le makan kat gerai tepi jalan kan. Tapi orang yang high tasted ni memang le kate koman la makan kat situ. Tak mandang deme nak makan kat kede situ. Tapi kalo deme tau nikmatnye makan kat situ baru deme tau koman ke ijak nye kan.

Kalo deme gunting rambut kat salon, moh kite orang biase ni kat kede gunting India tu la kan. Siap tangan bu kari lagi mase ngunting rambut. Itu yang biase , tapi kalo yang masih makin sireh siap pancut sireh lagi, ade ke kome merase tukang gunting rambut macam tu. Lagi baik punye lepahs gunting ti siap pulahs kepale..PRAKKK wa lega rase urat kepale lepahs tu. Tu tu le yang rakyat marhaen mampu, pase murah je walopun koman. Tapi kalo kat salon mahu cecoh puluh ringgit, sesilap ratus pun mahu.

Itu kalo tungge, kalo kembo lak, laen lak maknennye. Koman koman nak cerite bab ni mahu habihs segelahs tea. Tapi awok rengkahs kan aje le. Wat pe pepanjang kan. Awok ngabo kat bebudak kelahs Satu Indigo Satu, pase kome kelahs tepande kat SMK Bukit Mercu dalam tingkatan satu. Koman-koman kena dapat markah Matematik paling kurang 75%. Tapi sebab semue lulus , make awok turunkan sebab nak kurangkan yang bake awok belangkong kepale deme. Awok jadikan markah minimum 60%. Itu pun rame juge yang kena. Yang awok heran lelaki juge, ish. Ape pase kualiti lelaki ni turun ha........ Agoknye rame cekgu perempuan membuatkan role model lelaki tenggelam dan role model cekgu perempuan makin meningkat dan budak perempuan nampak kesan role model cekgu perempuan tu kan. Gamaknye le, ijak le ponah awok buat kajian.Kome nak buat, buat le tak syior awok, koje yang ade ni pun tak ponah nak habihs nye.

Koman = kurang kualiti.
Koman-koman = setidak-tidaknya.

7 comments:

MOH KEMBARA said...

Assalamaualaikum Yob,

"Koman sungguh Pok Jib buat kempen tengok perlawanan bola sama belia, nak jadi fofular...belia sekarang bukan koman!" Buleh tak ayat cam ni Yob?

sharouk said...

Boleh beno Yong, lagi bai kan elok pemuda Islam wat qiamullail malam tu kan

D_08 said...

Koman betoi le pak jib bagi naik rege gule 2 kupang je....koman2 pun bagi le naik RM2.....amacam Chor??? bulih????

awok gune 2 - 2 koman

sharouk said...

AWok pun suke gune 2 tu tapi nak mengesyorkan bebatu, memakan, nenari jejari. dll

Bio le rakyat di dahulukan dikorbankan.

Angah said...

:D

Hanz Newman said...

Koman bebeno Man U main hari tu. macam tak reti sepak bola (pasing). Padan ler kalah. He he he

Koman bebeno mentaliti rakyat kite ni asik kene tipu deme saje. Cer kite berani tuko kite nengok dulu macam mane. Kut koman jugak, kite tuko balik, ape susahnye.

Oh, pase tarif api letrik, koman koman yo ler naik sampai seringgit setiap 1 kW. Gule naik 2 kupang ape ler koman beno. Naik aje 5 kupang terus. Baru rakyat terjojoi mate deme. Baru banyak hasil, negare boleh maju, kan? Hehehe

Sharouk said...

Ko bijak betul la Hanz Newman