Thursday, February 9, 2012

Can

Can malican ehei can malican.
Can malican ketipong payong.

Ade kene mengene ke lagu ini. Ijok le awok  petie kan. kene mengene ato ijak. Yang awok tau cume ade kate can tu aje he he. Untuk rakan yang bersedih, nyanyi ni bukan tande genbire tau, Sekado nok becerite.

Ade can ke orang rope aku ni dok rumah rege 2 juta. Tukang masak 3 orang yang pande masak masakan kampong sorang, yang masak western sorang yang masak yang eksotik sorang amacam bagus dak taste awok. Tu belum yang lain lagi tu. Tapi bile ngenanagkan kisah Nabi hilang pulok rase keinginan nak romah rope tu. Jadi le ase ade tempat tido, ade anak anak yang baik. Ade bini nak di pelok ( hale okey le kan) he he.

Sebenonye ade can ke tak ade can dalam hidup kite ni dah tertulis dah takdir kite. Kalo bagus dan betui usehenye, Allah pulak izin. jadi le kojenye. Bukan kite tau pun kite akan jadi ape, hanye Allah yang mengizinkan can tu datang kat kite. Setengah orang dah banyak can doh diberi dek Allah, tapi apoh deme tak hajap, ate melopong le. Ade kate dek deme le, setiap orang tu di beri sampe 7 kali can dalam hidup deme. mun kalu satu pun tak di ambik, tu jadi macam kite boleh le hidup seadenye kan. Macam bunyi tak besyuko aje yak. Resam manuksie  gitu le kan.

Usetad ade nak komen tentang ape awok kate ni. ish usetad pun bukannye gemo deme ambik can bace blog rope blog kite ni kan. Kan ape awok riso juge mane le tau kot silap. Awok ni bukannye pande beno bab agame ni.Kalo kate dek mufti Perlis kat semejid tadi tu belum le sde SEMPERONE NYE. Memoge Allah izin kita ade can untuk semperone sebelum nyawe kite diambek dek Allah.SWT.

Can =peluang, ruangg.




1 comment:

Hanz Newman said...

Salam chor,

Ade can ker Malaysia layak ke Piala Dunia dalam 20 tahun kadap ni?