Saturday, August 13, 2011

Cero.......

Meh kite nengok semue kate yang mole pangkenyen cero...   (itu yang awok ingat aje le)

Ceromat  , Cerodek,  Ceromen (ni bace elok elok tau)  , cerogahs,
Ni semua kate yang kat pangkenye ada kata cer  menjadi cero.
 Cume yang awok nak nyakap hari ni bab ceromat.

Awok ni sah tak ceromatnye , ate nyemedang duit tak mandang, tak ceromat le tukan. Itu belum awok citer bab lain lagi tu. Tapi bukan tak boleh kite jadi ceromatkan, tapi dek kerana beberapa he nye , kite tak dapat nak ceromat. lagi pun awok bukan jenihs genggam tak tereh kan.
Lagi pun yang masok awok sorang je , jadi almaklum le susah le sikit kan.
Namun begitu awok sedo , itu semue adalah alasan untuk menidakkan awok ni tak ceromat  ha ha.

Sedangkan anak awok ni , awok rase semue ceromat kecuali awok tengok sorang je. Tapi awok tak nak le nulehs name deme kang ngobak lak deme yak. Bio le deme sedo sendiri yang deme tu tak ceromat kan. Lagipun abah deme pun tak ceromat juge kan. Takkan nak salah kan deme pulak kan.

Anak awok sorang tu dah mule ade simpanan RM1000 lebih dah, Itu masa umo die baru 14 tahun dulu. Sedangkan awok pade mase umo tu rasenye baru ade RM 70  kot  kan jauh bezanye. Itu pun sebab nyimpan duit jue doyan. Kalo tak meracun duit nye pun..Kan ceromat tu.

Yang anak awok lagi sorang ni pulak awok tekejut kasut dia mawok 2 tahun dulu  ade lagi kasut tu elok je. Sedangkan awok sendiri da berape pasang kasut da. Ish harap yo le deme terus amekan sikap jimat ceromat tu, Insyallah.

Ni sesatunye perempuan pun awok tengok ceromat juge. Ce bayangkan tak kesah deme nak baju baru selambe dek je die balun make baju lelame je. Awok pun dah nyemedang tuko baju baruuuu.(kene panjang sebab aku aje tau maknenye). Sedangkan anak dare lain sebaye die tentu dah berpasang baju kat lemari romah deme kan.Aku rase senang le deme nanti insyallah kalo gitu cepat le deme berumah dan berete.

Cume yang sorang ni aku riso sikit, die ni lungap sikit bile bebelanje. harap die boleh berubah, selalu juge ingatkan die. Bergaye kan maen yang ni, tu awok riso tu. Tapi awok yakin semue manusia boleh berubah bile perlu. Bahkan keadaan akan mampu membentuk manusie. Cume usahe dan yakin pade Allah SWT.

Ceromat - cermat

6 comments:

Angah said...

aye mase kecik dulu idup susah, jadi bile udoh koje ni, aye malah doh nok ceromat...belanje je ikut suka...

sharouk said...

Angah tapi jgn rope tu , nanti susah macam keme nanti

a.samad jaafar said...

mole ayat mike tu teman ghase saloh eje kot.. ape pase "meh kote.." pulok sharuok wooo hahaha..mike ingat mendenye???
kalo bab ceromat ni..teman kaloh le..mmg jenih lungam teman ni..baki duit ujung bulan, mun kalo ade 20ghengget ta..udoh bulih megoh la teman ni hahaha..

sharouk said...

ASJ: TQ ingatkan awok aje beno saloh eja sori

Hanz Newman said...

Aje nye ye, cekgu. Kite kan ker mesti selalu cerodek dalam apa bende pun. Ceromat buat kroje & tak selewen.

Hehe...ASJ sabor aje ler.. pelan pelan belajor ceromat tu, kadap dapat jugak namboh-namboh duit simpanan mike tu.

sharouk said...

Kawan awok ni codek belake , ni satu lagi gaya sebutan serodek.