Tuesday, November 17, 2009

Kiro

Dah bunyi Jepun le pulak. Sesue tu pase kan Tanah Melayu ponah di tawan dek Jepun era 40 an dedulu. Jadi gamaknya orang Perak terikut sikit bunyi Jepunnye tu. Oke kite masuk alik cerite loghat kite tu. Tengoh ni musim bebuah menambun. Tapi banyak yang masih kiro lagi. memarin awok gi balik kampong dan pi manjat segale pokok yang aku rase dah boleh. Antare pokok yang awok manjat semalam , pokok menia, pokok langsat. Buoh menia sikit je, dah le kiro lagi, tapi semalam awok bawok kat stor sukan (port awok le tu) habihs balun dek bebudok aje, ceegu pun tak sempat nok merase buoh menia awok tu. Buoh meni awok tu spesel sikit, pase beso, deme orang kampong panggemenie telor, pase beso dari menie biase.

Mase meninjo pokok langsat, awok tengok banyok yang tinggi, tak ade dahan nak berpaut, 2 kali tinggi awok baru ade dahan nok bepaut. Tetengok nampok ade 2 pokok yang masih rendah, buoh pulak tak le kiro sangat. Kan ape, pase pokok langsat ni ade jase kat awok. Tahun 2005 merase le jatoh pokok langsat, reropenye pokok langsat tu mereput kat dalam, buumm ke bawah bile kene pijak. Mase jatuh teringat nak pusingkan badan tapi kat bawah pokok tu banyak sampah sarapnye. jadi ikut aje jatuh. Sejam juge awok susah nok benafas mase jatuh, nasib baik ade suami anak sedare mase tu yang pande mengurut. Kalo orang belah Banting Selamgor boleh le hubungi beliau ni kalo nak mengurut (Sham : 012 3689491 ) nak bebekam pun boleh. Dapat le merase sikit buah langsat tu walaupun agak kiro.

Seminggu selepas itu awok cari tukang urut profesyenal kat Kg Trosor, Sg siput (U). Name beliau Cik Timun (ni lelaki lah). 3 kali berulang alik Alhamdulillah, sampe sekarang dengan izin Allah tak ade le ape sakitnye doh. Die sebenonye tak ngurut dah, tapi bile nengok awok datang die tolong juge. Tapi bagus die ngurut, terase baiknye. Badan pun lame doh ta servis urut ni. Seknike angin ade rasenye kat badan aku ni. nasib baik tak naik angin. Tapi kalo makan buah yang kiro , harus naik angin juge kot.

Kiro = buah yang tak berapa masak

No comments: