Monday, April 11, 2011

Ce

Kan ape teringat filem kak Limah pulang ke rumah. Ye ke tajuk tu entah awok balun je.... Promo filem tu kat TV bab ce cerite, ce cerite. Ketot beno le katenye kan. kan bagus bahase rope senang je cakap. Cakap sikit orang da faham. Mun kalu panjang beno katenye kan susah bebelit lidah nak nyakapkan satu cerite ish. Ce Bahase Melayu ni di buat rengkahs macam tu kan senang. Kita try bagi conto la sikit:
Aku sayang kamu = Ayamu.
Aku cinta kamu = acimu Haa amacam cadangan aku orait tak....

Kalo dulu ce ni orang tlihs che.

Isteri awok buat pendaftaran perniagaan kat SSM kat Ipoh. Die pegi ngan awok le, lame doh. Die nanyekan awok ape name syarikat kite nak bubohkan ni. Mase tu agok tengoh ligat buat blog ni jadi awok pun teringat kan Ce Ngelih. Ish merepek abang ni kate dek denye. Tapi awok kate le yang deme tulih tu pun merepek juge bahkan ikut negare deme juge kan. Sudahnye lekat le name Ce Ngelih Enterprise. Kan ape harap harap bile orang lalu kat kede tu nanti mahu le die ngelih barang kite kan gitu.

Tapi kate ce kalo orang perempuan le suke bebeno deme ngune kate ce ni. Contoh la: Ce tengok bini Pak Dolah tu asyik nyongket je kojenye. Sedangkan Pak Dolah sakit aje le bini die yang kene nyongket kulu kelo. Kalo tak ape ke henye, tak berasap le dapo deme kan. Tak pun pio punye ce ngelih kan Wan Enson tu ( ni awok pun tak kene tapi ponah le dengo name tu kat kampong) melaram je kojenye. Ish salah juge, melaram pun salah. Ate kalo dah janda nak le deme cari laki lagi kan. Ape he nye dok hidup sesorang. Kesian deme. Kalo tolong pinangkan kan kan bagus ini ijak asyik ngesahkan kawannye melaram je. Kan bagus kalo ade satu NGO yyang mengusahakan agar jande yang banyak kat Mesia ni dicarikan calon nye secepat mungkin. kesian deme. Kot awok dan sakalian orang jantan le kate kesian kan. Tapi kot orang betine marah beno deme kat awok. Bile awok ngabokan gitu yak..... Jangan marah, ce bayangkan kalo mengkome nanti jadi jande, amacam? Ce pikio, ce pikio!

Ce = cuba

2 comments:

DKosongLapan said...

Assalamualaikum CHor....
ceeeee mike gune contoh lain CHor....ni bagi contoh jande....sebabnye awok terbayang jande berhiehh....hehehe

sharouk said...

Ish kan senang nak cari jande berhias weh...