Chat



Wednesday, September 30, 2009

Mutiaghe kate.


Toghek

Gambo kekawan mase mude dulu, Man Balong ade, yang awok ceghiete aghi tu. Anok Pak Man Kalo ade. Teke mane awok?
Dalam loghat Perak huruf R biasenye ditulihs sebage GH. Tu yang tajuk kat atahs tu kalo dieja baku TOREK le. Nafsu Ammarah le yang menyebabkan berlakunye toghek ni. Bukan le toghek tu tak baguihs, tapi getik mendengonye. Bukan senang nak mengubah nafsu Ammarah ke Lawwamah, udoh dapat Lawwamah nok pulok gi nafsu Mulhilmah. Kalo dapat kat nafsu Mutmainnah pun dah okey doh. Allah doh janji kalo doh sampe kat nafsu Mutmainnah, ko masok le pintu syurge yang mane pun. Lepahs tu doh nunggu 3 lagi peringkat nafsu yang kite boleh cape. Persoalannye kite kat mane.

Kale asyik menoghek je, memang le, nafsu ammarah masih menguasai kite. Tadi awok cakap bukan toghek tak baguihs, pase bab toghek-menoghek ni emak le yang ghajin. Bile anok bising, emak toghek, anok meghayo, emak toghek, laki ngoghat jande, emak toghek, abihs noghek le seumo idup. jadi kalo tak ade emak toghek, haghus banyok anak-anak ghosak. tapi sebab mulut mak ghajin menoghek le banyok anok selamat, Insyallah.

Kat luo pulok , boss le selalu toghekkan anok buohnye. Abih bulan tu nok cape RM 1 juta tapi tak dapat, toghek le boss kan. Tang mencape target, awok respect adik ipo (Khamsiah Mohd Rawi) awok. Hanye kelulusan SPM, tapi koje cekap dari operater naik ke Line Leader, lepahs tu naik lagi sampe le ke Assistant Engineer. Kalo die ade atahs lagi kelulusan, haguhs doh tinggi lagi pangkatnye. Pasenye die dapat cape semue target bahkan berlebih. Bile anugeghah tahunan asyik die aje le bolot. Jadi die tak ade le kene toghek. Dapat anugeghah lagi.

Toghek ni makamnye tak le setinggi maghah. Tapi biasenye dikuasai ammarah , tamboh kale tak ade panduan hidup beragame kan. Moh cek egu pon banyok toghek kat anok mughidnye. Ate dalam kelahs ade koman-koman 30 oghang. 30 oghang punye ragam, bayangkan le. Awok ngajo memole dulu, kalo awok dah mule toghek, seminggu awok nengok budak tu ghase nok teghajang je (ghase aje le, buat tak ponah pon). 2 tahun juge awok gitu, pikio balik awok ubah. Kalo toghek, awok tak ade simpan doh, awok balun dan buat tindakan yang sewajonye, lepahs tu abihs, tak ade le ghase nok teghajang bebudok tu. Cek egu baghu pesan awok, jangan maghah beremosi, maghah tapi rasional. Oghang peghempuan lagi pulak nanti cepat tue.

Toghek = marah.

Tuesday, September 29, 2009

Jenih

Ghiso nengok oghang Melayu doh macam tak bejenih. Agoknye kite perlukan kepimpinan yang boleh menjadikan oghang Melayu tu bejenih. Takkan le tak boleh buat sesuatu yang boleh menjadikan oghang Melayu ni satu bangse yang bejenih. Label pade awok ni jenih bangse Melayu, tapi awok sebenonye Rawa (disebut juge Rao). Tak popule kaum ni, bebanding kaum lain, tapi kat Mesia ni belambok kaum Rawa (klik sini).

Awok berpendapat sistem kepimpinan kat Mesia ni jenih tak membeghansangkan, keghane ase kepimpinan daghi peringkat bawoh doh ghosak. Lepahs darjoh 6 budak yang pande (biasenye pemimpin le kan) akan ditawokan ke sekolah berasrama penuh atau sekolah yang ade latihan khas atau paling koman rancangan khas. Make bile pagha pelajar masok ke sekolah menengah harian biase je, teghus berlaku krisis kepimpinan. Sedangkan pade era itulah perlu dan doh mule tertonjol cighi-cighi kepimpinan. Make sekolah harian biase yang belambok kat Mesia ni mempunyai pelajar yang tidak ade rakan pemimpin jenih yang berkualiti. Kalo ade pemimpin yang berkualiti pun, tak ghame dan menyebabkan megheke tenggelam berbanding pemimpin bawaan bughok. Masok pulak tingkatan 4 sekali lagi para pelajar yang berkualiti dipindahkan ke sekolah lain. Dan tinggallah para pelajar dipimpin oleh jenih pelajar yang rendoh kualiti kepimpinannya.

Manekale sekolah yang dikumpulkan para pemimpin tadi, hanye segelintir yang menjadi pemimpin, manekale yang lain kalo disekolah lame die sepatutnye sebage pemimpin. Tetapi disekolah baghu itu, bakat kepimpinannye tenggelam keghane ade ghame yang berkualiti. Make sistem ini meyebabkan kepimpinan dikalangan pagha pelajar Melayu meruncing.

Berlainan sekolah harian Cina, megheke tiade krisis kepimpinan. Ini keghane, jenih yang memimpin itu tetap kekal disekolah itu dan ghame yang dok keke disitu. Oleh keghane itulah para pelajar sekolah harian Cina mampu melakukan aktiviti tanpe gughu. Kerane kepimpinan mereka berterusan daghi sekolah ghendoh sampe sekolah menengah. Sedangkan di sekoloh harian Melayu, gughu ade pun amat sukar untuk melaksanekan aktiviti kerane daya kepimpinan pelajar jenih rendoh kualitinye.

Ih doh panjang lebo nulih kali ni, hilang kesantaiannye. Ape komen mengkome tentang pendapat awok ni. komen jangan tak komen.

Monday, September 28, 2009

Mongo


Masuk angin keluo asap. Dalam posting semalam ade keluo perkataan mongo le pulak. Ape ke maksudnye pulok. Jelahs sangat macam ayat mule posting awok haghi ni. Apok nganga , anok mongo. Mane tak mongo, pase ghame yang tak ikut perkembangan dunia kini. Kalo setakat sughat habo, TV. Idea tu tersekat mengikut propagande yang menguasai.


Untuk melihat sudut lain dari ape yang ade kite mesti meneroke genre baghu alam komunikasi, kahsnye komunikasi internet. Sikit punye dasat maklumat yang boleh didapati. Bahkan kite amat menyedaghi bahawe banyok yang kite tak tau lagi kat dunie ni. Tu yang pelawat internet ni, selagi-selagi meneroke sampe tak sedo doh bejam-jam melayori internet. Baghu le tak mongo dengan perkembangan alam sejagat ni.


Pade saye internet adelah peluang kite mendapat maklumat yang lebih seimbang dan ampu membuat perbandingan dari segale aspek, segale sudut, tak le daghi satu sudut je.Mongo kite di buatnye kalo setakat satu aspek ato sudut aje yang kite disumbatkan maklumat. Jadi maghi le kite mengajok kekawan bersame meneroka ruang maklumat maye tanpe batas ni.


Mongo = kosong, bodoh, kosong segale.

Sunday, September 27, 2009

Esok Senayan.


Lagi 58 lapan minit kite nok pegi kehaghi lain iaiu Senayan. Lepahs haghi Senayan hari Thalatha, Ghasenye geneghasi baghu jenoh mikonye. Ape ke jadahnye Senayan (ni oghang Perak je le). Tapi Thalatha ni selughoh Mesia tau, generasi di era sebelum 1974 le. Haghi yang lain same aje sampe le ni. Kalo tak lagi kelighu le.

Ghopenye ade kelebihan kite berade di beberape era ni. Cume jangan ketinggalan dan kite mesti follow gak. Kan Nabi pun ade pesan bahwe ajar lah anak kamu mengikut zamannye. kalo kite tak ikut peredaran zaman, ape ke he nye kite nok ngajo anok kite. Kite nganga anok mongo.
Jadi kenape tak haghi Senayan ni kite jadikan sebagai haghi baghu kite untuk mengoghak langkah menjadi bape yang up to date.Kalo tak haghi senayan kite tunde haghi Thalatha, kalo Thalatha pun elek kite balun haghi Rabu, Khamis, Jumaat, Sabtu, Ahad. Kalo tak mau juge , ha.. tak payoh, duduk ngangkang je kat ghomah tu, tengok ceghite ngaghut TV sambe bako peparu dengan rokok.

Kalo oghang gomen suke meletokkan Senayan ni sebage Black Monday. Itu ajaghan songsang barat tu, istiloh pun barat. Bagi oghang Islam kenape tidok kite jadikan Bermula Senayan.

Senayan = Isnin

Saturday, September 26, 2009

Kelelo

Oghang kelelo, lebu\ih kugang macam tu le.

Kalo doh jenih kelelo, oghang tak boleh nok kate ape doh kat spesis macam tu. Oghang jenih ni samaade telampo yakin ato telampo lughus bendui. Baghu indah dunia sebab ade macam-macam oghang yang mewarnainye. Oghang kelelo ni kalo tak ade kat ghomah kite tentu ade kat meghate luo sane. Kalo kat luo sane banyok le, kat paso, pasoraye, paso sehari, paso malam, paso rabu dll.

Awok lihat sebenonye dalam dighi kite tu banyok kelelonye, tambah le kalo lebih hubbun dunia. Baik kite mengelih dalam dighi kite dulu tentang betape kelelonye kite. Daghi mengelih oghang-oghang kat luo sane ato kaum keluarge kite yang kelelo. Sebab ape yang tepanco daghi dighi kite itu lah direflek balik oleh oghang sekeliling kite.

Ibaghat dighi kite melihat comin le. Kalo kite ngonyen kat comin die pun ngonyin kat kite, kalo kite nyongen kat comin, die pun nyongen kat kite. Moh kite nyulo lidah kat comin, moh tak nyulo nye lidah kat kite balikkan. Nyimpulnye, kalo dah kite nayang kelelo depan comin, kan kite dapat balik kelelo kite kat comin tu kan. Jadi comin-comin le dighi kite selalu yak.

Kelelo = tingkah laku yang semberono, macam tak beradab.

Pade kite je die kite anggap kelelo, pade he nye die ghase macam biase je.

Leboh


Leboh = hilang, lesap, habis


Awok beghi makne dulu, bolehkan. Senang lepahs tu boleh le balun post ape saje kan.

Dalam meniti kehidupan ni banyok beno perkaghe leboh daghi dighi kite. Tamboh le dah makin meniti umo hampir separuh abad ni. Tapi dalam leboh tu ade juge yang makin bertamboh, jadi adil Allah bagi tu. Pulak tu di bagi nye pelan je tak teghase doh betamboh. Yang leboh tu laju lak ghasenye.


Misenye kedut doh tamboh sikit doh, uban dah beteghabo doh, gigi dah leboh. Ape lagi, kekuatan doh makin kughang, teringat mase latih silat ngan kekawan. Moh dibante sampe senok, tapi mase tu badan tak ghase ape, sedap je ghasenya. Tu aku heghan oghang pompuan nok belajo silat ke, taekkwando ke, karate ke. Aku ghase kalo oghang lelaki kene karate dek pompuan haguhs ngonyen aje deme. Macam ghase ughut dek Alang Tako (bomoh ughut yang hande kat kuale, tapi doh arwah).


Kot nok belajo pun ambik bebeghape buah silat yang perlu aje, tak payoh le beghie, tak teghombin oghang lelaki kalo setakat tumbuk kat badan die. Tapi kot belajo bebeghape buoh silat, haghus boleh mengombinkan oghang lelaki. Awok beghi 2 aje buahnye:

Satu. Hempok tang telonye dgn tangan, kaki, payung,,lutut dan ape-ape yang boleh le.

Dua . Serangan tang matenye. Samaade dengan bende kayu, jari, serbok kari, spray pewangi

dan kalo ade Ridsect lagi baguhs.

Beghie nok tekangkang tekobak bersilat, ape ke henye. Rakan silat lelaki pulak bekenan nengok. Habis kalo rakan silat mero..l nak elak dengan buah silat mane, semua deme tau. Kan naye tu.


Soh le, leboh kome bante dek jantan yang naik biang tu. Baik ikut pesanan Islam tu, jage pakaian, Insyallah, selamatttt.

Mase sekoloh dedulu dok asrama, nyemedang baghang leboh. Jam nye, seluonye, bajunye peralatan nulihs nye. Sependa deme idok le nok melebohkannye.

Budok sekolah sekaghang ni pulak selalu leboh daghi kelahs deme. Moh nok leboh pase ape datang sekolah. Pegi le leboh awe-awe, ni tak, leboh lepahs waktu rehat ,tu biase le tu.

Friday, September 25, 2009

Angga


Buah ni laku beno pade awok mase kecik dedulu. Bukan buah silat, bukan buah-buahan tempatan. Tapi buah-buahan luo negare ke? Ijak juge pase doh ade dan boleh ditanam di Mesia.

Mengkome tentu heghan , pase awok selalu gune Mesia. Kenape tak Malaysia. Awok ghase Malaysia tu macam bukan Malaysia je. Ate perkataan Malay tu pu dah menggambo bahse Inggeris. Sia tu okey juge le pase bahase doh tak laku kat dunia ni doh. Jadi mane negaghe Melayunye.


Oghang Cine ade negaghe Cina nye. Oghang India ade negaghe India nye. Oghang Indon ade ngaghe Indonesianye. Make manekah negaghe yang ade Melayunye? Kalo tuleh Melayusia ghajin juge awok menaip gitu nanti. Ato pon gune aje le name lame tu Tanah Melayu. Kan indah name tu. Oghang bangse lain kat Mesia ni jangan le maghah pulak. Sebab kome doh ade negaghenye. Ni kume, ape ke he nye. Bagi le can. Kalo tak bagi can patut sekeh je kepale koghang tu, tak gheti base punye bangse. (ko oghang maghah ke, memang le tak gheti bangse, punye bangse, yang maghah je le).


Cakap bab ni semangat aku menaik je, doh le tu. Balik ceghiete angga tadi, kalo anto kat ghomah Pah Mertua awok , lantoknye disimpan di bawoh katl die, gemo bebeno. Ghomah awok pun tak dan 24 jam, leboh. Tapi kot tebeli yang masam sikit, tak laku le pulok. Tak nok membazir awok le tukang ngabihkannye.


Angga = anggor


Thursday, September 24, 2009

Berbahas dengan JIL Indonesia.

Saya terkesima menatapi tajuk lantas melayani blog ini tapi sayang dah tak boleh berkomen
Siapa berani mengatakan Mother Teresa kafir.

Saya menggunakan nama Sharipuddin


http://bataknews.wordpress.com/2007/09/10/siapa-yang-berani-sebut-bunda-teresa-seorang-kafir/comment-page-14/#comments

Beghambat = Kejo


Sekaghang ni manusia macam doh beghambat dalam kehidupan ni. Doh le memang doh cepat sebab menaiki kendeghaan, doh bejalan pun laju semacam je. Tapi yang unik nye kelajuan rakyat Mesia dalam mengejar kehidupan tak le selaju negaghe maju lain, walopun Mesia diwor workan sebage negaghe maju. Aku pun heghan juge, tapi sebab oghang yang mewarnei kehidupan ini ialah oghang Melayu di Mesia, make aku tak le ghase heghan sangat. Ate koman beno ke Melayu Mesia ni. Itu kene buat konvensyen kot.


Tapi yang aku heghan oghang Melayu beghambat mengejo nok jadi seghope oghang daghi segi betingkoh laku dan gaye pakeyan. Kalo dedulu oghang Melayu tekene dengan pakaian sopannye ala CT Nurhaliza. Tapi la ni kalo pi pekan doh ghope amoi dah. Kalo kat pekan aku tak heghan, yang aku lagi amat heghan bile ngelih kat kampong. Budo betine (sesue le yak) kampong beghambat kulu kelio ngan selua pendeknye. Belum pake t shirt melekat kat badan dan seluo pun ghope tu.


Tang ghambut nok bekala-kala. Deme kate tulih kat botol tu halal. Awok nanye deme satu je ghambut tu kalo yang bekala sampe dok ayo wuduk, ato ayo mase mandi wajib, kale sampe celup le ghambut tu. Pade saye teghime le dighi kite seadenye, itu tande redho dan syukur pade ape yang kite ade. Ini ijak , kite nok jadi yang lain, tapi tak nok jadi dighi kite sendighi. Bohkan kan baik kite jadi dighi kite dan oghang lain cube menighu dighi kite. Itu baghu hebat kan. Ini teghambat-ghambat nok jadi oghang lain ape baghang.


Mase kecik dulu awok nyemedang le kite beghambat, ate nyemedang main. Main ape mase kecik yang tak beghambat main bola, main badminton, polis sentri, galah panjang, combat dll. Semuenye beghambat, kot haghi hujan baghu tuko aktiviti yang tak beghambat, main congkak, main dam haji. dam ulo, main terup siap tahan lagi.


Beghambat=berlari


Wednesday, September 23, 2009

Lambaian Jordan


Semalam nganto anok ke KLIA. Dia melanjutkan pelajaran ke Jordan. Sampe kat terminal koi 12.00 tgh malam. Flightnye koi 3.20 a.m.Terserempak Anwar Ibrahim dengan 5 oghang rakannya ke pelepasan dalam negeri, kemane awok tak dan nok tanye. Toyak Mok die nengok die sesoghang je. Pase ade lak satu rombongan pelajar dari Johor pi diurus dalam satu group. Seghonok deme, sedangkan anok awok sesoghang je. Nasib baik le die ni senangh mesre dengan oghang.


Setakat awok menaip ni die masih kat Doha dan lagi tak sampe 2 jam nok ke Jordan. Moge perjalananye selamat dan berjalan lancar. Senang je nok ke KLIA ikut je sign board tapi tol le, lungap beno. Kalo tau jalan hanye satu tol je le kene. Ni awok jalan naye kat aku le. Nok aku maghah Sami Velu dia doh tak pegang JKR, tapi ase dari era die le kan.


Semalam dapat tido 2 jam je, pase adik ipo pai doh nok pegi koje pulok. Drive balik ke Perak, nasib tak baik ngantuk. Beghenti kat Hentian sebelah tido jap. Lepahs tu drive balik , ngantok balik awok mintak anok awok ganti le. Ngantok sebab tak tido ni cukup bahaye, pase die punye lelap sampe kete doh ngelewo. Alhamdulillah dalam kawalan.

Monday, September 21, 2009

Lungap


Heghan beno aku. Mane tak nye. Bulan pose makan 2 kali je, mase berbuke dan bersahur. Tapi ape ke jadohnye duit lungap beno. Jangan ceghite le mase ghaye lagi lungap duit. Tak ape le setahun sekali kan. Tamboh pulak anok-anok awok ni kadar metabolismenye tinggi beno, makan banyok juge tapi kughus juge. Ikut gen pak sedaghenye le tu.

Bab lungap ni ghame oghang tak bekenan beno. Ate biasenye melibatkan pembaziran. Kalo kat sekolah kotahs A4 nyemedang aje habihnye, tak ke lungap namenye tu. Kalo kat ghomah moh dibeli bebuah tak dan saghi dah meghacun. Mane nok cokeh duit, mase ni bonus pun elek. Nak nogheh kebun jauh dan pase doh tanam semole mane ade nok togheh kebunye doh.

Kalo koi lungap tak pe kan, seghonok ghasenye kan, pase tentu ghame oghang datang. Tapi kalo nok jimat koi, beli yang biase-biase je, ijok le laku. Moh dibeli yang sedap-sedap cepat le lungapnye. Paling baik selang seli. Tapi bagi awok yo koi abihs, puahs hati. Tak dan nok buat sagun. Ish ngenangkan sagun teringat mase dedulu, bile lepahs aje musim ghaye ade le oghang jue koi ghaye.

Cop. oghang datang kaghang awok kasi cun.

Okey sambung balik.


Lungap = cepat habis

Saturday, September 19, 2009

Bertaki


Doh jenoh doh. Mase dedulu nyemedang kite bertaki. Jadi ini le mase yang baik sempene haghi baek, bulan baik, kite bermaaf-maafan. Ghesam idup kalo tak bertaki tak soh. Daghi sekecik-kecik pekaghe sampe sebeso-beso pekaghe.


Setiap oghang bile bertaki, ade caghe yang berbeza menyeleseikannye berdasokan jenis otak memasing. Ade yang amat mudoh menyeleseikan masaalohnye, ade yang susoh bebeno le nok selesei. Ade yang bertaki ingat dunie doh nok kiamat doh. Yang penting, setakat bertaki tentu masaaloh kite ade jalan penyeleseian.Pesan Nabi gadoh jangan lebih 3 haghi, ini ijak doh 3bulan tak bertego,kughang le tu, ade yang 3 taun ato lebih.


Jadi kot yang doh lame beno tak betego tu. Mase Haghi Ghaye le kite ambik peluang bermaafan. Kalo malahs nok becakap pon,ulo aje le tangan tu. Kot mau die sambut, kalo nyaden aje die, buat ake macam besenam je le. Tebe juge muke bile kite ulo tangan deme buat apoh tak hajab je.


Ustaz/Ustazah, awok ade satu je kemushkilan bab bertaki ni. Misenye awok tak besaloh, tapi lawan bertaki(lebih daghi tahap bertaki ni) awok yang saloh. Awok nunggu die ngulo dulu boleh ke? Tapi awok ni cepat le nok memaafkan oghang. Cume dalam idup awok ade 2 kes yang awok jelas sangat BESO. Jadi awok tak mahu ngadap oghang tu cammane lak kes tu? (maaf ye , sampe dalam hati awok ni ghase nok bunoh die). Tapi sebab banyok pikio, Alhamdulillah setakat ini tak ade ape yang berlaku.

Lowong Hitam: Apoh tak hajab.

BlackHole menarik semua cahaya.

Awok terbaca teori lowong hitam (Black Hole) dalam buku sains tingkatan 3. Ate cikgu sains sekolah (SMK Sayong) tu kughang jadi tepakse le awok ngajo deme. Awok teringat mase awok masok kelahs tu kali pertame. Awok kate MAGHI KITE BELAJO SAINS BERSAME-SAME. Alhamdulillah dengan izin Allah keputusan Sains taun tu meningkat kepade 84.8%. Sejok daghi tu lansong deme kekekan awok ngajo sains. Tapi sonok juge. Banyok ilmu awok dapat.

Awok bace le lagi buku lain tentang lowong hitam. Awok terjumpe pulok lawan lowong hitam iaitu lohong putih. Mudah ceghite lowong hitam dunie akan hancur manakale lohong putih, alam akan diperbaharui (alam je, manusie entoh kemane le). Daghi pembacaan itu awok membuat kesimpulan kiamat akan berlaku melalui lowong hitam. Pase awok tebace tafsir Al Quran(surah ape megkome rujuk kat ustaz le yak) ade mengatakan bahawe kiamat nanti bumi akan digulung hingge hanco. Jadi gaye lowong hitam itu ade persamaan menghancokan dunie dengan menggulung.

Lewat 90 an pulok awok terbace bahawe para saintis doh nampok lowong hitam menghampiri bumi. Ghiso awok mase bace tu, pase Nabi SAW pun ade kate perumpamean bumi mase Mikraj dulu tu macam perempuan bongkok tige (jenoh awok bayangkan cammane bongkok tige ye). Baghu menghampiri , jauh lagi tu. Itu pulok caghe pikionye yak.Tapi gemo apoh tak hajab je ghasenye awok ni le. Entah le, ampunkanlah hambe Mu yang doih ni Ya Allah. Jangan le humban awok kat Nerake, yo kene humban tak pe ase ke Syurge.

Friday, September 18, 2009

Mocun, Moyam

Doh suasananye. Ate ceghite mocun dengan moyam le mase pose ni. Nok cite tang PMR waktu ni puahs, kecuali pelajo yang komited beno nok sko A bole le. Yang lain tu apoh tak hajab le jawabnye. Tapi awok tetap pecaye, bahawe senye kalo ade izin Allah SWT tak mustahil ape jue boleh terjadi. Kalo yang dirancang oleh manusie tak semestinye terjadi. Tapi tak le awok sughoh mengalah ato putuhs ase. Usehe tetap usehe.

Tapi kale saje caghi pase main mocun dengan moyam, itu memang rancang nok kene letup le. Masaaloh nye awok teghingat awok main moyam mase kecik dedulu , ijak le awok ponoh kene ape-ape pun . Tau tak pasenye, pase, pencucohnye daghi bao ngael moh due depe. Ponoh juge moyam pecah tapi sebab jauh tu tak le tobang kat awok.

Tapi bab mocun ponoh le meletup kat tangan. Ate gate sangat nok meghase siut sumbu mocun dan lempo jejauh. Nasib baik tak pecoh jaghi, tapi kebahs dengan meghah juge le. Bab nok terai yang bebahaye ni, bebudok le katekan. Kale tak ade le oghang tetue memanto, kot suke deme le kan.

Walo pon begitu, buat ape saje bukan setakat main mocun ato moyam mestilah berhati-hati. Buat le ape saje tapi SAFETY FIRST. Baguhs ayat yang awok bagi beso tu. Macam man jat pokok langsat ke, pake le tali ikat kat pokok. Memang le ade yang tere manjat, tapi moh kokak di ulo kat atahs pokok, cammane. Kalo sanggup pegang ulo tu tak ape, tapi kalo jenih cam awok takut kat ulo, haguhs tojun.

Selamat Berhari Ghaye

Awok nak ucap selamat Berhari Ghaye kepade semua pengunjung lamam blog awok. Maaf dzahir bathin, ataih kot keceluporan molot awok (almaklum le tahi lalat kat bibio). Deme kate 0 - 0.

Thursday, September 17, 2009

5 duit

Jaghang dengo doh kate tu, tambah pule inflasi menyebabkan duit 5 duit tu tak laku. Laku-laku le, tapi mane nok caghi baghang rege 5 duit le ni. Sampe due kupang lime duit, lime belahs duit, Sengget lime kupang lime duit, pun tak dengo doh pase lime duit tu tak beghape nak jalan.

Kalo tak dulu era taun 70 an sughat habo dua kupang 5 duit je. Kebetulan lak ghoti cane pun due kupang lime duit. Tu yang kawan aku balun ghoti cane 3 keping baghu tujuh kupang lime duit. Mase tu ghoti cane nye pun lebo tak macam sekaghang ni tak penoh pon pinggan.

Ghasenye sekaghang ni kalo nampok le duit 5 duit, ghasenye apoh tak hajab dek bebudok. Jangan weh, deme tak tau nile duit kalo gitu ato doh sombong ato belagak le tu. Meh ade satu kesah beno di Mesia. Ade seoghang pegawe bank tu die ambik daghi akaun pelanggan bank die satu sen seoghang setiap haghi. Sampe die boleh beli 3 buoh keghete mewah dan hidup mewoh. Silapnye die tunjuk kat oghang, jadi oghang heghan, pase koje bank, pade dasonye mane mampu pake keghete macam tu. Akhirnye tertangkap. Tu satu sen, kalo 5 duit cammane?

Bukan le sughoh wat cam tu tapi ngenangkan nile duit. Moh ajok rakyat Mesia derme 5 duit sebulan. Kalo sejuta menderme seoghang 5 duit doh RM50 000 dapat duit. Kalo setahun doh jadi RM600 000. Kalo 5 taun buat koje ni doh Rm 3 juta dalam tangan. Jangan dikecikkan nile 5 duit tu.

Wednesday, September 16, 2009

Unte VS JURUPILIH

Kale tau ape tu ngombin, same le dengan dengan unte. Tapi unte ni kene sekalikan dengan imbuhan terunte, baghu jadi. Sebenonye kat dunia ni tak ade individu yang tak teruntekan. Macam baghu-baghu ni, kan Nicol David dah kalah dalam squash. Ate doh nyemedang menang doh tak ade ghairoh akan kemenangan aku ghase le. Awok ghase elok le die kaloh kejap, dia aku ghase doh sampe tahap boring asyik menang dan Johan je. Macam Serena dan Venus William dalam sukan tenis wanita dunia. Dulu asyik menang aje, la ni masih ade sengat deme adek beghadek tu.



Macam Lin Dan tu asyik menang aje jadi satu ketika dia bagi kat Lee Chong Wei, la ni balun balik. Sebab awok peratikan gaye permainan Lin Dan terkini, tak ade siape lagi yang mampu menguntekan die. Mesia dok mimpi lagi ngan Lee Chong Wei. Atlit baghu tak ade ke, kale ade mane? Ape yang dibuat oleh BAM? Masok bab sokan ni aku mule le gegham kat pasokan Bola sepak Mesia dan pasokan sepaktakro Mesia juge pasokan hoki Mesia. Nampok macam badan sukan yang berwajib tak buat ape-ape pembangunan yang mantap.



Awok suke takro, tapi Mesia bile lawan Siam tak terunte, le ni dengan Vietnam, Myanmar pun kaloh. Ape nok jadi tanye SM Salim. Kalo cek egu SM Balila nok tanye cam tu toh le. Punye banyok oghang hande kat Mesia tak leh ke rancang sesuatu yang bagi boleh menguntekan pasokan yang hande-hande tu. Kot yang doh lame yang doh tak ade idea tu, beghedo le daghi pucuk pimpinan persatuan yang tak maju-maju tu. Bagi le pulok kat oghang lain, mane le tau kot baguih idea deme kite sokong le. Kot tak baguih kite caghi oghang lain pulok, tapi otai-otai jangan le meghajuk. Yang otai-otai bantu bagi pandangan, bagi je bukan pakse ikut, ingat tu bagi je, kan sughoh ikut. Baghu le takro boleh untekan Siam, bole boleh untekan Korea dan Jepun macam zaman Santokh Sing dulu.



Ini awok nampok satu he yang awok tak gemo kat badan sokan Mesia ni, bab pilih geng, pilih kroni. Kalo kroni tu boleh untekan lawannye tak ape, ini baghu mole main je doh jebek. Macam awok le doh 4 taun bawok budok takro MSSD kuale jadi Johan Negeri Perak. Takkan tak boleh pilih jadi jurulatih negeri kot (tapi le ni awok tak nok , cakap je, pase awok nampok satu cighi yang tak ade dan perlukan mase untuk naikkan pasokan takro). Tapi cighi ini kale cakap pun oghang ataih awok ghase deme tak gemo, pase bunyinye ganjel beno. Awok nopong juge deme peghati ape pandangan dan sikap deme.



Mesia sebenonye tak ketandusan bakat tetapi tidak dilatih secara teratur dari peringkat sekolah rendoh lagi, tu yang susohnye bile doh tue tobin baghu dilatih dah keghas segale badan deme, Mane nok mau nak untekan oghang lain. Dighi sendighi pun tak teruntekan.



Mudah saje awok bagi satu pandangan tentang mutu atlit rakyat Mesia. Jurulatih kat Mesia ni bukan melatih atlit sangat, hanye sekadar memilih atlit yang dirasekan berbakat. Make dengan itu saye mengesyorkan jurulatih pasokan sokan di Mesia ditukarkan kepade name baghu JURUPILIH.

Pesanan buat wanita (bukan betina)

Posted by: "Nurul Syifak" http://my.mc761.mail.yahoo.com/mc/compose?to=khaulahalazwar@yahoo.com&Subject=khaulahalazwar
Sat Sep 12, 2009 5:20 pm (PDT)
Beware bagi yang suka nginap di hotel atau gi toilet awam. Tu baru cermintak kira lagi kamera tertutup di lampu2. Bahaya tu takut jadi macam studentGombak.BAGAIMANA MENGENAL PASTI CERMIN 2 ARAH ?Ketika kita masuk ke toilet awam, bilik mandi, bilik hotel, ruang gantipakaian, dan lain-lain, seberapa besar anda yakin bahawa cermin yangtergantung di dinding dan kelihatannya seperti cermin biasa itu memangbenar-benar cermin biasa, atau sebenarnya itu adalah cermin dua arah orang di belakang cermin boleh melihat anda, sementara anda tidakdapat melihat mereka).Banyak tempat di mana orang memasang cermin 2 arah di dalam ruang gantipakaian wanita, namun tidak menutup kemungkinan juga di ruang gantilelakiAdalah sangat sulit untuk secara jelas mengindentifika​sipermukaannya hanya dengan melihatnya saja.Saatnyalah kita untuk berhati-hati. Jadi, bagaimana kita dapat menentukan dengan pasti apakah cermin tersebut adalah cermin biasa ataucermin 2 arah?.Kalau di bilik polis, iaitu di ruang soal siasat, sudah dapat dipastikancerminnya 2 arah tapi untuk di Public Area do this thing:
LAKUKANLAH TEST SEDERHANA
1. TEST DENGAN KUKU JARILetakkan ujung kuku anda di atas permukaan cermin. Jika ada jarak(gap)antara kuku anda dan bayangan kuku anda di cermin,dapat dikatakanbahwa cermin itu adalah cermin biasa (selamat).Tetapi, jika kuku anda terus menyentuh bayangan kuku anda di cermin,hati-hatilah, kerana benda itu adalah cermin 2 arah !Kerana itu ingatlah selalu, setiap kali anda melihat cermin ditempat-tempat umum seperti disebutkan di atas, lakukanlah "TEST KUKUJARI". Tidak perlu membayar.

2. TEST DENGAN NAFAS.Hembus nafas hampir dengan cermin, jika ada kesan nafas/haba di cermin ,maka selamat, jika tidak besar kemungkinan Ianya cermin 2 arah.

3. BUNYICuba ketuk cermin tersebut dengan jari slow2, kuat kang pecah plak , jika ianya tidak berbunyi atau bunyi perlahan,Maknanya ia melekap didinding, jika berbunyi kuat pastinya ada ruangkosong/​berongga dibelakang Cermin tersebut.

Mudah dilakukan, dan ini mungkin bisa menyelamatkan anda dari "PERKOSAANVISUAL" !PARA WANITA : beritahu teman-teman anda yang lain.PARA LELAKI : beri tahu isteri, anak perempuan.

Ini awok copy dari : SurauKampung@yahoogroups.com

Tuesday, September 15, 2009

Lesho


Tengoh bulan pose ni ghajin juge le menere koi kat Paso Ramadhan,kalo kat Kuale kat Arena Square le. Tapi membeli belah koi ni nasib le, kekadang dapat le yang okey, kekadang dapat le koi yang lesho je ghasenye. Tu kalo boleh awok suke beno kalo bini memasok sendighi. Biasenye ghase
okey, jaghang yang ghasenye lesho.

Gamoknye tu pase die jadi bini kite ye tak. Ayo tangannye pun ngam dengan badan kite. Bayangkan kalo kite asyik dapat juadah yang ghasenye lesho je. Mau daghah tinggi kite dek buatnye. Hidup beghomoh tangge ni yang awok nampok bile bini awok tu bagus mood die, terpancar keikhlasan di wajohnye, juadoh yang dibuat ghasenye okey, tak ade lesho.

Ghase lesho ni, dia punye ghase serbe kureng dan tentu tak seleghe nak balun juadoh tu dan kalo dihidang tentu tak abih pun. Oghang dapo senang je nok tau laki suke kite punye resepi ke tak. Kalo abih siap bepeloh badan bile memakan juadoh kite, tentu juadoh kite tak lesho. Tapi kalo lupe pasang kipas jangan le peghasan, ce check kipas ato suis air cond.

Kekadang ade juge oghang Perak gune lesho dalam situasi, oghang nyanyi suaghe tak umph. Oghang dengo nyanyi terpesone,ini ijok,lagi dengo lagi geli telinge. Dulu kalo dengo yang nyanyi tu lesho aje awok kesian, tapi la ni kalo awok dengo awok pakat ngekek sesoghang. Ate bangse tak sedo dighi. Bawok le sedo dighi yang suaghe mike tu lesho, ini ijok, dibalun nak nyanyi juge.

Ghase nye faham ape ke jadohnye lesho kan. Bile awok ghase boleh faham awok tak nok bagi contoh ato maksudnye. Tapi moh tak tau juge, tanye le kat awok.

Tepek

Dalam sessi perpisahan dengan Mama (Pn Hjh Norliah bt Mohd Lazim: Pengetua Kanan SMKSTA yang bakal berpindoh ke SMKClifford) Mama nyughoh masukkan bebeghape perkataan yang ade dua perkataan. Bile ngadap komp. awok lupe pulok ape perkataan yang disebut tu. Tak pelah kedepan depan memang awok nok masuk juge bukan dua bahkan 3, Haji, Haji Haji Mustapha (sempoi betui le drama bersiri TV ni).



Buat kali ni kite kene dulu ape itu tepek. Pon ade 2 maksud tepek ni. Jadi le 2 juge maksudnye, seperti cadangan mama tu. Moh mengkome ade kate yang bagus-bagus jerit ke kat shout mix ato email le aku. Banyok juge yang kite geneghasi baghu telepahs pandang loghat Peghak ni kan.



Tepek yang pertame ni, Mok awok selalu buat mase kecik, pase pepagi Mok awok mesti masok ape-ape sbelum awok ke sekolah. Antagha menunye tepek tu le. Tepek kosong boleh, tepek campor nyor boleh, tepek ngan garam pun boleh. Ikut seleghe le. Biasenye cicoh dengan nyor ke , susu ke biasenye mok awok punye strategi masok gule kari lebih semalam dan pagi ni boleh le cicoh dengan gule kari, yang tu nala punye ghase. Buat pulak kari tu pekat sikit, ate mane tak pekatnye, mesti le di panahs balik kari semalam kan. Tepek ni ni ala roti cane Melayu. Roti cane , itu menu mamak kan. Sebut roti cane ni ni teghingat kawan Duan(sekaghang cikgu kat Johor) mase sekolah menengah rendah, moh dibalunnye 3 ke 4 keping roti cane, steady je. Sampe tokeh roti cane tu tanye, berapa u hantam?



Tepek yang kedue maksudnye tampe (tampal). Doh koyak kene le tepek lubang yang koyak tu kan. Kale bebudok sekaghang ni kale koyak moh kene buang le baju tu, punye le mewah ke belagok ke, entah. Pase kalo kat kampong dulu nyemedang le nengok kekawan dan oghang kampong menepek bajunye yang doh koyak. Punye le jimat dan redho gayenye kan. Ini koyak buang, koyak je buang, kalo hanto kat Afrika ni beghebut deme.



Cup, ade yang ketige ghopenye ( ni pase Haji, Haji, haji Mustapha la ni). Tepek yang ketige iaitu menambun-nambun, menambah-nambah. Doh ade utang moh RM 100 pinjam lagi jadi doh betepek-tepek le hutang deme ( tak sedo dighi, tu yang kite balun kad kredit tu,tepek caghe moden). Kalo pinjam ato gune lepahs tu bayo tak jadi tepeknye. Ni masaalah hutang tapi culas nok bayo, culahs tahan lagi, ni apoh tak hajab.

Monday, September 14, 2009

Jelui

Cuti aje tak ade le posting pase tukang repair tak maghi lagi. Maaf le ye yang melawat tapi tak ade posting terkini.


Doh 24 aghi doh, doh pose doh, bagi yang niat nak kughus badan dah jelui seluonye doh, ye tak. Tapi ghogi le, pase patut niat keghane Allah SWT. Tang ni dapat lebih kan, keredhaan Allah dapat, kughuskan badan dapat dll. Saye ghase seluo saye pun doh jelui ni. Mane taknye sebelum pose berat badan 72 kg. Doh haghi ke 20 tu beghat awok doh jadi 67 kg. 5 kg tulun wo.


Tapi ghiso le pulak. pase lepahs demam teghuk aghi tu, seleghe makan menjadi beno. Sampekan waktu sahur selalunye tak seleghe makan, ini tak steady je mamam. Tapi nyemedang le awok taghik seluo haghi ni. Jadi bermakne tughun lagi le kan. Tu le tak leh maghoh demam teghuk. Itu membantu mengughangkan beghat badan kan. Elok redho je, kesimpulan moh kite demam ghame-ghame.


Kan senang nok dapat mardatillah (keredhaan Allah SWT: kalo saloh tego le kot ade ustaz yang layan blog awok ni) ni, kalo kite pun nyemedang tak redho dengan ape yang berlaku kat kite. Kalo yang bughok yang kite dapat, maknenye Allah sayang kat kite kan. Pase kalo kite banyak dose , Allah kifarah segale dose, kalo kite baik punye oghang Allah tingkatkan darjat kite , tak nok ke. Jom kite bekejo.buat baik, yo sampe jelui kain ngejonye.

Jelui = kain ato seluo melughut ke bawah, nok tetangge, tecabut ato telondeh.

Contoh: Seluo Derus terjelui mase di kejo dek anjing kat ghomah Wan Jaetah.

Friday, September 11, 2009

Bungkut


Bungkut pulak dah. Kalo nak pindah memang tak cukup beg nak masukkan semua baghang make banyok le kene buat bungkut. Yang selalu jadi mangsa bungkut ni kain baju le senang fasal kain baju ni fleksibel. Takkan nok tonyoh peralatan dapur dalam bungkut ye tak. Tapi bagi nok mengelakkan pinggan mangkuk tu pecoh. Make di bubuh le pinggan mangkuk tu dalam bungkut supaye kemas tersusun tidak lari dan pecah pinggan mangkuk tu.

Tapi kalo jaman dedulu memang le kalo pengembaghe berjalan mesti bawok bungkut. Siap sangkut kat tongkat lagi. Jadi bile bungkut tu sangkut kat tongkat, kando lagi, tak le teghase beghat bungkut tu. Tapi ghopenye ade lagi oghang buat bungkut la ni. Tapi yang tetue aje. Deme kalo kekede beli baghang deme tak pake dabe, tapi deme bungkut aje duit tu. Tapi kecik je le bungkut tu. Tapi jangan , siap bau minyak atar lagi, dah jampi kot, bagi beghanok duit tu. Selalunye bungkut tu wangi keghane di simpan dalam lemaghi yang uboh buoh gegat.

Bungkut = bungkusan dengan kain pelikat, batek atau saputangan.

Thursday, September 10, 2009

Tagas-tagas

Semua lelaki mahu kelihatan tagas, tapi ghopenye ade wanita tak berminat lelaki yang tagas. Ate ye pun, kalo wanita pilih yang tagas je ape ke he yang tak tagas tu. Ghame le lelaki membujang, tambahan pula susuk badan lelaki Melayu adalah bentuk biase je, kecuali yang kerje menyebabkan badannye tagas. Make laku lah akan segale lelaki di Afrika maunye. Sebab lelaki Afrika ghamenye sangat tagas. Maha Bijaksana Allah swt mengaturkan alam ini dengan seimbang akan segalenye.


Tapi kalo boleh ghame le nok badan macam Malek Noor ato yang terbaghu ni sape ye, lupe le pulok. Jadi sekaghang ni cukup laku pusat kesihatan senaman. Make beketui-ketui le badan deme menunjukkan akan tagas nye deme. Oghang Kuale pangge badan macam tu beketui-ketui.

Patut pangge badan macam tu berbonggol-bonggol, tapi tak ganaz pangge gitu jadi pangge ketui ganaz sikit kan.


Yang badan tagas macam tu kat kampong awok Kunan je awok ghase. Kunan ni anok arwah Che Hamid. Entoh pase ape kat kampong tu ade 3 Hamid. Jadi supaye tak kelighu ade le 3 panggilan yang berbeze. En Hamid tadi tu deme pangge Hamid Matah. Ape yang patah entah, ijok awok tau. Yang kedua Hamid Kilat dah arwah juge. Ni pase die ni hitam berkilat le. Dan yang lagi soghang tu Hamid Balong iaitu ayah kepade Man Balong cerite dulu. Awok ijak tau tang mane datangnye Balong tu. Pun doh arwah. Kale tak semua oghang tu le yang mewarnai kehidupan kampong awok. Cume tak ade soghang pun antaghe En Hamid tadi yang tagas.


Tagas bile di sebut biasenye disebut 2 kali seperti tajuk = tegap, sasa

Wednesday, September 9, 2009

Teringat satu kesah gajah.

Ada seorang gembala gajah cukup pandai melatih gajah. Pendek cakap suruh gajah buat apa saja, ikut le gajah tu. Gembala tu bukan bengkeng tapi pande latih gajah.

Satu masa gembala tu pegi le ke satu kampong untuk buat pertunjukkan. Ramai le orang datang melihat kehebatan gembala gajah tu. Beno le sangat bila di suruh duduk , duduk le gajah tu, bile di suruh bediri elok je dirinya. Selepas buat persembahan banyak dia dapat duit dan benda dari orang kampong kerana seronok melihat persembahan gembala gajah tu. Diubohnye dalam bungkut dia.

Nak jadi cerita, gembala tu menawarkan bungkut dia kepada sesiapa yang boleh membuatkan gajahnya duduk. Ramai orang kampong menerai. Macam-macam cara deme cuba mendudukkan gajah tu. Tapi tidaklah mereka berjaya mendudukkan gajahnye. Bila semua dah tak mahu mencuba datang seorang budak nak terai le pulak.

Orang kampong gelak, pasal yang tagas-tagas pun tak mampu nok mendudukkan gajah, Inikan pulak budok setahun jagung. Tapi gembala tu bagi le can kat budak tu. Budak tu pun pegi le ke belakang gajah. Gajah tu gajah jantan. Dia tarik tangan jari tangan nya dan terus memetik telur gajah tu. Meraung gajah tu lantas terduduk gajah tu.

Orang kampong bersorak melihat kecerdikan budak tu. Gembala terkejut tapi dia sayang le duit dia. Maka gembala mengakali budak tu. Kesian gajah aku kamu petik telur dia, tak aci, kamu mesti bagi di menggelengkan kepalanya baru aku bagi semua duit ni.

Budak codik le katakan. Okey katanya tapi mesti bagi duit tu,jangan goreng-goreng lagi. Okey kata gembala. Budak tu pergi kat telinga gajah dan berbisik kepada gajah tu. Nak aku petik telur kamu? Terus gajah tu menggelengkan kepalanya.

Maka bersorak orang kampong melihat memang budak tu hebat orangnya. Maka gembala tu terpaksalah memberi bungkutnya kepada budak itu.


Moral: Jadilah hebat walaupun masih budak.

Kuce




Ce ngelih le pulok satu perkataan ade due makne.



Kuce yang pertame. Kuce ni kalo campo cuco sedap weh tamboh kalo Yong awok yang masak. Tapi kalo bini awok masok awok taram abih juge. Ce masok ke Kuey Teow ke, sayor kuce dengan togeh. Awok minat gemo sayo kuce ni. Lagi hancin kucenye lagi sedap lak kuce tu. Memole teman tak tau, la ni teman tau doh. Ghope-ghopenye kuce yang hancin tu campo dengan najis babi (kencing dan tahi nye). Maknenye selame ni selalu le kite melantak sedikit perise babi. Dedulu kite tak nanam sayo kuce ni. Sekaghang ni dalam pasu ghomah pun banyok kan. Elok le tanam sendighi, tak le makan kuce peghase babi.




Kuce yang kedua. Kuce ni pulak bukan sayo tapi perilaku nak masak sayo. Segale bende yang dimasukkan ke dalam kuali, poyok, kawah dan yang sewaktu dengannye mesti le di kuce , bio mesere ghasenye kan. Tapi kalo masak ikan jangan le kuce beghiye nanti hanco le ikan tu pulok kan. Tapi bab dodol ni keme tak pangge kuce, keme pangge kaco, agoknye kalo pake kawah kene tuke kuce jadi kaco. Kaco dodol bile doh dekat masak punye le sekse. Tapi kalo makan keghaknye sedap beno lak ghasenye. Dekat nok ghaye ni ghame le ngaco dodol, tapi sekaghang ni nak kaco dodol senang pake mesin je.




Kuce= sejenis sayor yang lurus panjang macam rumput panjang.




Kuce= biasenye menggunekan sendok atau sudip untuk menggaul makanan yang di masak.

Tuesday, September 8, 2009

Koi


Dah mule le ni demam buat koi ghaye. Tapi sekaghang ni agoknye demam nempah koi ghaye. Yang tak banyok mase tu mule le nempah. yang banyok mase dan aje gemo koje tu doh mule le mencaghi bahan nok buat koi yak.


Mase kecik dedulu bile pegi umah oghang, koi tu pilih-pilih tapi bab lemang semua balun. Mase kecik dedulu semua koi balun, tapi dah tobin ni pilih koi yang menepati selera je. Kale Mok awok koi bako tak ponah lepahs. Lagi satu mase ghaye oghang lain buat rendang nak colek lemang. Umah mak awok mase dedulu bahkan sampe le ni buat Masak Ros Daging (resepi lain kali le yak). Bahkan kalo kekawan datang beghaye memang deme caghi masak ros daging tu le.


O ye maaf le yang melawat laman blog awok, pase tak dapat posting baghu, doh 3 ari yak. Pasenye, ghomah awok internet meghagam. Awok ghase modem awok ghosak, pase lampu die lip lap lip lap lain macam je. Pangge Cikgu Adnan bab merepair ni die terer. Doh le die kene pegi kursus le pulok. Ari Sabtu minggu depan lak le, doh biase dengan die.


Koi yang jue kat kede koi tu pun kume pangge koi juge. Koi karipap, koi cuco badak, koi tui, koi sri muke, koi dange, koi macam-macam le. Awok ngenangkan koi karipap, sekaghang ni susoh nok jumpe yang awok gemo, asyik deme tonyoh ubi je banyok, tekulat-kulat le makan ubi pap.
Koi = kueh
Contoh:
Awok gemo makan koi popia.

Friday, September 4, 2009

Gonjak


Seghonok kene gonjak ni. Ghasenye semua oghang ponah kene gonjak. Lagi lawa oghang tu laghi keghap le kene gonjak. Mase awok kecik dulu kat sekolah ghendah (di SK Menora) awok selalu kene gonjak. Ni awok senaghaikan ranking awek yang selalu kene gonjak dengan awok. Khadijah, Satariah, Noriah, Nurizan, Nafisah, Rahmah, Wa (lupe name penohnye).


Dah meghate alam le deme, setengoh tu doh tak ponah nampak batang idung doh. Khadijah ade kat kampong bukak kede minuman dan roti cane, Satariah lebuh kat KL, Nafisah doh jadi pen syaroh kat mane entah, Rahmah dah bekampong kat Cemor, Wa dah buat ghete kat Kg Tawas Ipoh tapi Norizan dan Noriah sebab kat Kg Kelebor belah sebeghang Sunge Perak, langsung tak dengo kabo. Ape le kabo deme yak.


Itu geng pompuannya yang geng jantannye pon dah meghate alam deme. Deme pun ade kene gonjak juge ye tak. Masuk alam sekolah menengah kat SMR Sayong, kene gonjak juge dengan Chi anok Ustaz Wahab (name beno die Khamsiah). Pon doh kemene ceghok alam le peginye die. Kene gonjak dengan Sharifah (Sharifah ape lupe ye, ate kite semua pangge deme Sharifah je).


Gonjak = kene gossip kate oghang sekaghang (gossip bab memadankan oghang).


Thursday, September 3, 2009

Lokeh

Awok tak beghape pande melokeh ni, tambah le kalo sughoh melokeh gambo oghang. Mase tingkatan 2 dan 3 awok sekolah kat SMR Sayong. Kat kelas yang pande melokeh jantannye 2 oghang je, Mohd Wazir Jahilan (Sayong Tebing) dan Kamarul Baharin Rosdi (Sayong Lembah). Tapi mase perekse SRP (sekarang PMR) awok dapat le A2 (jangan riak ye) dalam melokeh ni.

Kan dulu soalan kertas 1 boleh bawok balik dan try kat umah. Jadi awok lokeh le sampe awok puahs hati lepahs tu mintak pulak oghang komen. Kertas 2 lokesan pulok di sughoh melokeh poster JIMAT WANG ANDA, awok balun lukis tajuk ikut cikgu Zainab awok ajo dan awok lokeh gambo duit sekupang. Alhamdulillah. Tapi sayang ye, sekaghang subjek lokesan doh tak masuk sukatan pelajaran PMR. Walo pun awok tak pande melokeh tapi awok dengo ape di ajo dek chek egu. Bebudok sekaghang ni pase deme terbuke ilmunye sampe kat cek egu pun doh tak caye. Kalo pande tak pe ni tengin.


Tapi bab melokeh ni awok puji kakak awok ( Oghang kampong pangge Kak Eh), die pande melokeh sampe memenangi lokesan peringkat negeri Perak le. Hari tu ade le pameran lokesan kat Perpustakaan Awam Kuala Kangsar. Dia punye kehebatan bukan melorek tapi lokesan tu gune titik-titik. Bayangkan nak melokes potre dengan titik-titik. Kalo menggeros ghame pande kan. Bile nok puji kakak sendighi kan.

Tapi mase awok sekolah kat Tepen dulu kat SMK King Edward VII , Taiping. Ade soghang kawan kelas cukup le pande melokeh. Name die Asmadi, tapi yang uniknye die, die punye tangan cacat, tapi bile die buat gambo laut, siap dengan buihnye sekali kat ombak tu. Dengo kabo doh jadi pensyaroh doh kawan tu. Soghang lagi yang hande bab melokeh ni Syam anak Pak Mat Boye oghang Sayong Tengah tapi same sekolah kat Tepen tu le. Dia dok kat Pasar Seni dulu, sekaghang ni kat mane aku dah lame tak dengo kabo. Memoga kekawan aku sehat walafiat semenye.

Wednesday, September 2, 2009

Getik

Bayangkan die punye getik.
Getik bebeno teman mikio tentang kehidupan ni kekadang. Pade teman (jenuh gune awok, ari ni teman le pulok) teman ghase nampok sesuatu yang tak kene pade dunia ni , tapi tak ade daye upaye teman nok mengatasinye. Kot boleh pun ghasenye macam kesoh burung kecik yang cube memadamkan api yang membakar Nabi Ibrahim.


Kite tahu bende tu saloh tapi kite kene ngadap juge. Ate tentu le getik mengadap bende yang kite tau saloh tapi terpakse ngadap juge. Kite tau ekonomi kapitalis ade something wrong dengannye tapi dok masih terikat dengan sistem ekonomi tu. Tu yang aku sangat respect dengan ade soghang ustaz kat sekolah aku, dalam caghe die menentang ekonomi kapitalis ni.


Tau ade sesuatu berlaku kepade sistem kekeluargean yang mane mnyebabkan banyak keluarge musnah, tapi ape yang kite boleh buat ye. Kekadang kite nampok seseoghang tu ligat memperjuangkan Islam, tapi kite pun ade ghase bahawe ye ke die ni. Lagi heghan teman bile oghang Islam sendighi tak nok, tak minat bahkan tahap gaban getiknye kat Islam, tu lagi aku tak faham.


Cakap tu macam teman ni baguih bab dunia ni, ijok juge. Itu awok ghase pase ade yang kene dengan sistem dunia ni. Sepatutnye makin canggih, makin maju, makin mewah, makin kate berkualiti dan segale makin yang mungkin, sepatutnye makin mudoh le manusia nok hidup kat dunia ni. Tapi makin sesok pulok nafas nak hidup kat dunia ni. Tu yang awok heghan. Bahkan awok ghase getik awok tahap gaban (betui ke bahase gaban aku ni).


Bile le keadilan sekurang-kurangnye seperti semase pemerintahan Umar Abd Aziz tu nok berlaku kat dunia ni?


Getik = benci, meluat, menyampah.


Contoh:

Nyah Nonek getik kat Nyah Mamud pase kuat sangat makan tempoyak.

Tuesday, September 1, 2009

Cekuh

Tambang Kuale ngadap beloh elo.
Anok awok yang kecik tengoh ni ghajin beno. Pantang nampok bende abih dicekuhnye. Oghang ghumoh kate tengoh ghajin mengemas. Ade je bende nok dicekuhnye. Kale boleh seme nok dicekuhnye. Kale setakat cekuh aje tak le kesoh, tapi siap masuk ke mulut sekali. Letih nok nengok deme kulu kelo.


Abih ghambut mak die kalo jumpe moh ditonyoh dalam molot die. Seknike bende le, kalo dijumpe tentu ade dalam molot die. Jadi kene le peghati 24 jam, kale tok, naye. Bebudok umo gitu tak le takat jeghuih, sebab yang jeghuih ni doh ade ake sikit, ini ake bebudok umo 10 bulan. Nok dimaghoh bebudok. Yang tue tobin pun kekadang tak gheti bahase.


Jenoh le membele budok mase ni, ate gate nok beghanok, tahan le. Pade awok pulok , jage bebudok ni boleh melatih sabo. Kale tok sabo agoknye tentu doh lame kene humban budok tu. kan susoh menghumbannye, halus je. Tu ade budok yang tumpo humban dek bapaknye.


Cekuh maksudnye pegang.


Contoh:


Emak melaghang cekuh kuih yang dimasak tadi takut basi.